Tévhitek eloszlatása a védőmaszkokkal kapcsolatban! Orvos tanácsai

2020 Március 23. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Dr. Fekete Ferenc orvossal oszlatjuk el a leggyakoribb tévhiteket a védőmaszkokkal, azok viselésével és hatékonyságával kapcsolatban.

Rengeteg tévhit és félremagyarázás terjed az interneten a maszkokról. Dr. Fekete Ferenc orvost, az Egészséges Magyarország Facebook közösség alapítóját arról kérdeztük, hogy miért véd az egyszerű, de helyesen viselt házi maszk néha jobban, mint a professzionális maszk. Mi mindent tud a maszk megakadályozni, és mit nem, illetve mire ügyeljünk, amikor le és felvesszük a maszkot? Válaszok a cikkben.

1. Mennyire lehet alkalmas a házilag készült maszk a koronavírus-járvány idején?

Az egyszerű maszkok valóban átengedik a vírus nagyságú részecskéket. Ez elméletben igaz, de a valóságban a vírusok ritkán szállnak egyenként a levegőben. Legtöbbször porhoz, vagy – köhögés révén kikerülve – apró vízcsepphez tapadva képzelhetőek el. Így már az egyszerű, sőt a házilagos maszkok vagy kendők is jó hatásfokkal szűrik meg a kórokozókat. Nem mindet talán, de ha kevesebb lesz, már csökken a fertőzés veszélye.

A leggyengébb, akár házilagos maszk, kendő - ha teljesen fedi a szájat és az orrot - nem véd sokkal gyengébben, mint a legdrágább. Mert a drága, kis részecskéket szűrő maszkokon át nehéz beszívni a levegőt és azért több levegő jöhet be a maszk mellett. Ráadásul ezeknek a viselésükhöz gyakorlat kell. Viseljünk egyszerű maszkot, de helyesen.

2. Mitől véd meg bennünket a maszk?

Az ember percenként az arcához nyúl, megvakarja orrát, szemét úgy hogy észre sem veszi. Nem is beszélve a gyerekekről. A vírus szájba, orrba bejutásának valószínű módja, hogy mások által kiköhögött, kifújt vírust kézzel megfogjuk a tárgyakon, például boltban hozzányúlunk az áruhoz, munkahelyen kilincshez, és utána véletlenül megvakarjuk az arcunkat, kifújjuk az orrunkat stb. A maszk ezt akadályozza meg. Nem tudunk véletlenül az arcunkhoz nyúlni. Nem jut az arcukra a vírus. Ez fontos tényező és bármilyen maszk, kendő jó hozzá.

3. Teljes védelmet biztosít a védőmaszk?

Aki bármilyen maszkot, akár kendőt vesz fel az arcára, az sokkal óvatosabban fog járni, nem fog hosszas beszélgetésekbe kezdeni az utcán, mások is elkerülik stb. Érzi és mások is látják, hogy vigyázni kell. Ne szégyelljük hordani! A magyar ember és a fiatalok különösen szégyellik, pedig nem kéne!
A maszk viselése nem biztosít teljes védelmet. A legjobb sem. De a leggyengébb is véd.

4. Mire ügyeljünk, amikor a védőmaszkot le- és felvesszük?

Fontos kiemelnem, hogy csak alapos kézmosás, kézfertőtlenítés után, teljesen tiszta kézzel lehet felvenni vagy hazaérve levenni a maszkot. Különben mi magunk fertőzzük magunkat a kezünkkel. Ugyancsak kézmosás kell minden orrfújás előtt és után különösen.

5. Nincs minden napra maszkunk, mi a teendő?

Ha valakinek kevés maszkja van, és nem tudja cserélni minden nap, vagy kendőt használ akkor hazaérve enyhén klóros vagy más fertőtlenítős vízben áztassa be tíz percre majd öblítse ki és szárítsa meg, vagy ami még jobb vasalja át forró vasalóval. Az új maszk az igazi, de a semminél ez is jobb.

Még egy javaslat. A boltban az árut mindenki nézegeti, fogdossa. Hazaérve enyhén klóros vízzel mossuk, le a csomagolást mielőtt kibontjuk. És ne felejtsék el, csak tiszta kézzel!

Szakértő: Dr. Fekete Ferenc urológus
Az Egészséges Magyarország Facebook oldalon még több infó olvasható.
Nyitókép: papasmamasmagazin.hu