Virológus: "Semmi értelme így az iskolai lázmérésnek"

2020 Október 02.

A virológus szerint semmi értelme az iskolai lázmérésnek, a kapuban sorban álló gyerekek viszont megfertőzhetik egymást.

Dr. Constantin Tamás gyermekorvos ültette le egy online szakmai beszélgetésre Jakab Ferenc pécsi virológust, Falus András immunológust és Tordas Dániel házi gyermekorvost megvitatni, hogy néz ki jelenleg Magyarországon a koronavírus-járvány második hulláma.

Jakab Ferenc többek között beszélt arról is, hogy az iskolai lázmérésnek „sem szakmailag, sem járványügyileg” nem látja értelmét. A véleményét a következőkkel indokolta:

  •     Sok esetben nincs láz, főleg gyerekeknél, de felnőtteknél is csak ritkán.
  •     A tünetmentes fertőzötteknél egyáltalán nincs láz.
  •     A tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet egy beteg.
  •     A felelősségteljes szülő nem engedi közösségbe a gyerekét, a felelőtlen pedig lázcsillapítót ad be, és hagyja, hogy iskolába menjen a gyerek, de lázat ez esetben sem lehet kimutatni.

A szakember szerint "csak arra jó" a felesleges procedúra, hogy "a tünetmentes gyerekek gyönyörűen megfertőzzék egymást", amikor télen majd maszk nélkül, esőben-hóban várakoznak az iskolájuk előtt.

Önmagában persze lenne értelme az iskolai lázmérésnek, de csak akkor, ha a tanár végezné el az első óra előtt az osztályteremben már bent, elkerülve, hogy a gyerekeknek és a szüleiknek odakint kelljen sorban állniuk.

Fotó: mti

Címkék: iskolás