Amire nem gondolnánk: ezeken az élelmiszeren könnyen megmaradhat a vírus

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Koronavírus-járvány kapcsán szakemberek felhívják a figyelmünket arra is, hogy a zöldségek és a gyümölcsök gyakran hordozói lehetnek a vírusnak, ezért a lehető legalaposabban kell lefertőtlenítenünk, amint hazahoztuk azokat a boltból.

Azzal, hogy a fertőzöttek száma növekszik, egyre nő annak az esélye is, hogy a kipakolt zöldségeket, gyümölcsöket olyan vásárló vagy bolti dolgozó is megfogta, aki már fertőzött, emiatt fokozottan kell eljárni ezekkel az élelmiszerekkel, amikor az otthonunkba kerül.

  • Még mielőtt a zöldség-gyümölcs tisztításával elkezdenénk foglalkozni, fontos, hogy a kezünket mossuk meg alaposan.
  • Mosatlan gyümölcs fogyasztása szóba sem jöhet, legjobb, ha a nyers élelmiszerek helyett most a főtt-párolt élelmiszerek fogyasztását helyezzük előtérbe.
  • Az alapos meleg vizes lemosás segít, de még nem az igazi. Felicia Goulet-Miller mikrobiológus például a szappanos lemosást és dörzsikefélést is tanácsolja.
  • Ha egészen biztosra akarunk menni, akkor jobb, ha ezeket az élelmiszereket blansírozzuk vagy 72 fokon legalább 2 percig hevítjük.
  • A vírusjárvány idején tanácsos a zöldségek és gyümölcsök héjától is megválni.

Forrás: Külföld