Amire nem gondolnánk: ezeken az élelmiszeren könnyen megmaradhat a vírus
• Szerző: Papás Mamás Magazin
Koronavírus-járvány kapcsán szakemberek felhívják a figyelmünket arra is, hogy a zöldségek és a gyümölcsök gyakran hordozói lehetnek a vírusnak, ezért a lehető legalaposabban kell lefertőtlenítenünk, amint hazahoztuk azokat a boltból.
Azzal, hogy a fertőzöttek száma növekszik, egyre nő annak az esélye is, hogy a kipakolt zöldségeket, gyümölcsöket olyan vásárló vagy bolti dolgozó is megfogta, aki már fertőzött, emiatt fokozottan kell eljárni ezekkel az élelmiszerekkel, amikor az otthonunkba kerül.
- Még mielőtt a zöldség-gyümölcs tisztításával elkezdenénk foglalkozni, fontos, hogy a kezünket mossuk meg alaposan.
- Mosatlan gyümölcs fogyasztása szóba sem jöhet, legjobb, ha a nyers élelmiszerek helyett most a főtt-párolt élelmiszerek fogyasztását helyezzük előtérbe.
- Az alapos meleg vizes lemosás segít, de még nem az igazi. Felicia Goulet-Miller mikrobiológus például a szappanos lemosást és dörzsikefélést is tanácsolja.
- Ha egészen biztosra akarunk menni, akkor jobb, ha ezeket az élelmiszereket blansírozzuk vagy 72 fokon legalább 2 percig hevítjük.
- A vírusjárvány idején tanácsos a zöldségek és gyümölcsök héjától is megválni.
Forrás: Külföld