6 legviccesebb játékötlet farsangi bulikhoz - gyerekeknek!

2019 Február 01.

Vicces farsangi játékötleteket mutatunk óvodai, iskolai farsangokhoz, otthoni gyerekzsúrokhoz, farsangi bulikhoz.

A gyerekeknek külön örömet okoz, ha a kedvenc farsangi jelmezükbe több alkalommal is belebújhatnak, és nem csak az óvodai-iskolai farsangon pöröghetnek-foroghatnak a bájos kislányos farsangi jelmezükben, látványos tüllszoknyában, bohóckodhatnak vagány kalózos szerelésükben. Éppen ezért ha van rá lehetőségünk, akkor szervezünk nekik farsangi gyerekbulit otthon, amit összeköthetünk egy kis játékkal is. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője ad szórakoztató farsangi játékötleteteket a mulatozáshoz.

Farsangi kincsvadászat jelmezben

Mindig sikert arat a gyerekek körében a farsangi kincsvadászat. A kincskeresés egyébként is népszerű játék. Rejtsünk el a lakás különböző pontjain tárgyakat, amiket megadott útbaigazítás segítségével – például rajzolt térképpel, szórejtvényekkel vagy szóbeli vezetéssel – keresnek meg a gyerekek. A játékot most a farsangra aktualizáljuk, ami azt jelenti, hogy olyan tárgyakat rejtünk el, amelyek egy-egy adott jelmezhez kapcsolódnak. A gyerekeknek ezeket kell megkeresniük a lakásban, majd mindenkinek meg kell találnia a saját, hozzá tartozó – például hercegnőnek fejdísz, autóversenyzőnek egy mini kupa, pókembernek őt ábrázoló matrica - kis kincsét.

Mit rejt a doboz?

A kincskereső játék „helyben ülős” változata. A jelmezekhez tartozó tárgyakat tegyük egy nem átlátszó dobozba. A tetejét takarjuk le, a gyerekek becsukott szemmel, nyúlhatnak a dobozba, amibe mindig csak egy tárgyat tegyünk egyszerre. Tapogatás alapján próbálják megtippelni, hogy vajon a kalóz plüss papagája, a hercegnő varázspálcája vagy talán valamelyik mesehős jelmezhez tartozó kiegészítő lapul-e a dobozban.

Etesd a farsangi fánkot

Egy A3-as méretű – vagy nagyobb – kartonpapírra fessünk egy fánkot. A fánk közepét rajzoljuk hatalmasra, ebbe kell a gyerekeknek beletalálni babzsákokkal, de lehet pénzérmékkel is, a győztes pedig megtarthatja az érmét, amit a fánk „elnyelt”.

Farsangi fánk receptek: Hagyományos farsangi fánk, Csörögefánk, Szalagos fánk »»

Dobd ki a bohócot

Papírtörlő vagy wc-papír gurigákra ragasszunk színes papírt, rajzoljunk vagy fessünk rá bohóc arcot. Ezeket kell majd a gyerekeknek kidobniuk a játék során. Tegyük a bohócokat az asztalra, vagy egy üres fali polcra és babzsákok vagy puha szivacslabdák segítségével máris kezdődhet a bohóc-tornyok lebontása. Zajosabb variációban üres fémdobozokból is készíthetjük a bohócokat. Ha a bohócokat a földön helyezzük el egymás mellett, akkor bowling-pályát is építhetünk belőlük.

Lufi darts

Egy nagyobb méretű parafatáblára vagy hungarocell lapra tűzzük fel a felfújt lufik szalagjait. Az egymás mellett lógó lufikat a gyerekeknek darts táblához használt nyilakkal kell kipukkasztaniuk. Ez a játék inkább nagyobb gyerekeknek ajánlható és szülői felügyeletet igényel. Rendszerint nagy sikert arat, érdemes egyből két lufi táblát is készíteni. Nehezíthetjük a játékot, ha előre megadjuk, hogy kinek milyen színű lufikat kell gyűjtenie.

Táncoljunk lufival

A gyerekek párban állnak egymással szemben, a két gyermek homloka közé tesszük a lufit. Elindítjuk a zenét, amire úgy kell táncolniuk, hogy közben vigyáznak arra, hogy a lufi a helyén maradjon. Közben időnként némítsuk el a zenét szoborjáték - ha csend van, mozdulatlanul kell állniuk, abban a testhelyzetben, amiben épp vannak, amíg a zene újra el nem indul.