5 felejthetetlen kirándulós élmény családoknak a szünet idejére

2020 Február 17. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Kirándulási tippek gyerekkel: Szerettek kirándulni, és kipróbálnátok újabb úti célokat, ahol eddig még nem jártatok? Ha igen, akkor ezúttal is tartsatok velünk.

Hosszabb és rövidebb kirándulási célpontokat egyaránt ajánlunk.

1. Kosd - RoBirtok Élményközpont

Távolság Budapesttől: 45 kilométer.

Varázslatos világba csöppenünk, ha egyszer ellátogatunk a Váchoz közeli Kosdra, ahol egy különlegesen kialakított farm, a RoBirtok található. A kisgyerekek élményközpontúan találkozhatnak itt kedvenceikkel, és nemcsak rácson keresztül, hanem egészen közelről ismerkedhetnek meg a házi- és a háziasított állatokkal. Sétakocsikázás, traktorozás, állatsimogatás, állatetetés és megannyi izgalmas élmény várja a kis állatbarátokat. Online időpontfoglalás minden esetben szükséges.


A tehénfejést a gyerekek is kipróbálhatják (Fotó: RoBirtok)

2. Pilisborosjenői vár

Távolság Budapesttől: 20 kilométer

A Pilisborosjenői várat több útvonalon is meg lehet közelíteni, attól függően, hogy mekkora gyerekkel tervezzük a túrát, legegyszerűbb és leggyorsabb módja a várhoz való eljutásnak, ha Pilisborosjenőről indulunk. Innen ugyanis körülbelül különösebb megerőltetés nélkül fél óra alatt eljuthatunk a várig, amely tulajdonképpen egy művár, és amit az Egri csillagok című film forgatásához építettek még a hatvanas években.

A várkapun belépve egy kellemes, napos tisztásra jutunk, ahol családok piknikeznek, kutyák futkároznak, gyerekek labdáznak és bújócskáznak boldogan. Ez a túra nem is annyira a teljesítményről, a vándorlásról szól, hanem sokkal inkább a pokrócon piknikezésről és gondtalan pihenésről. A várat egy hosszabb turista útvonalon is el lehet érni, amely ízelítőt ad a csodálatos pilisi természetből - ehhez útleírást ebben a cikkben találsz.


Fotó: papasmamasmagazin.hu

3. Tisza-tó: biciklizéssel egybekötött tutajos játszótér

Távolság Budapesttől: 134 kilométer

A Tisza-tó személyes kedvencünk, amelyet évente többször is felkeresünk családdal, barátokkal. A tó és környékre rengeteg élményt tartogat családosok számára, és ha egyszer megízleljük a Tisza-tó varázsát, onnantól kezdve visszatérő vendégek leszünk.

Ha tehetjük, szervezzünk a gyerekkel csónaktúrát (aggodalomra semmi ok, babákra is adnak vízi mentőmellényt!), ahol megmutathatjuk gyermekeinknek, milyen szép az vízi növények és madarak titokzatos világa. Nem kell különösebben előre leszervezni ezeket a csónaktúrákat, hiszen a nagyobb kikötőkből rendszeresen indulnak kishajók helyi túravezetőkkel, akik olyan helyekre is elkalauzolnak bennünket, ahol szinte ránk borul a buja vízi növényzet, bedőlt faágak alatt siklunk csendesen, miközben közelről csodálhatjuk meg a vízi madarak életét. Kisebb motorcsónakot mi magunk is vezethetünk, amivel bárhol, ahol kedvünk támad, kiköthetünk.

A Tisza-tónál járva a Poroszlói Ökocentrumot vétek kihagyni, ahol akár egy fél napot is el lehet tölteni, mert itt található Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, egy szuper 3D-s mozi, egy nagyon kedves játszóház kisebbeknek és sok lenyűgöző látnivaló. Az ökocentrum hatalmas parkjában szabadtéri múzeum és több játszótér is helyet kapott, többek között nagy kedvencünk, az úgynevezett "tutajos vízi játszótér". Itt egy mini tavon mi magunk vezethetjük a tutajt, és köthetünk ki a mini kincses szigeten. Hatalmas élmény a gyerekeknek!


Fotó: papasmamasmagazin.hu

A Tisza-tó körbebiciklizhető, bár a teljes hossza miatt (körülbelül 70 kilométer) ez csak a jó kondiban lévő apukák számára ajánlott. Kisgyerekkel a Poroszló-Sarud-Poroszló relatív rövidebb biciklis távot javasoljuk, amely oda-vissza körülbelül 7 kilométer, és végig a tóparti töltésen vezet az út. A bicikliút a kisebb gyerekek számára is biztonságos, főútra nem vezet ki. Kerékpár helyben bérelhető, amit érdemes időben, még otthonról lefoglalni, mert jó időben elkapkodják a kölcsönzőből.


Útszakasz Poroszló és Sarud között a töltésen (Fotó: papasmamasmagazin.hu)

4. Cuha-szurdok

Távolság Budapesttől: 135 kilométer

A Cuha-völgy családosok kedvelt turistacélpontja, amelyet kiépített tanösvényen járhatunk végig, és a kijelölt tűzrakhelyeken szalonnát is süthetünk. Az Öreg-Bakonyban eredő Cuha meredek sziklafalak között kanyargó vadregényes szurdokvölgye Porva-Csesznek vasútállomás és Vinye között húzódik. Az rövidebb, öt kilométeres távot még a legkisebbekkel is kényelmesen meg lehet tenni, a hosszabb 12 kilométeres körtúrára már csak nagyobb gyerekkel vállalkozzunk. A családi kirándulás attól válik "kalandtúrává", hogy a patakot keresztező turistautak gyakran gázlókon keresztül vezetnek, amihez tavasszal és ősszel vízálló bakancsot, nyáron pedig túraszandált kell magunkkal vinni.

5. Zempléni várlátogatások

Távolság Budapesttől: 230 kilométer

A Zemplén bővelkedik történelmi és irodalmi emlékhelyekben, várai, kastélyai kicsiket és nagyokat egyaránt lenyűgöznek. A Zempléni táj egyik magányos hegyén áll Boldogkő vára, ahol a gyerekek a lélegzetelállító panoráma mellett a tömlöcöt és a makett kiállítást élvezik a leginkább. Nem messze innen található Füzér-vára, amelyet méltán tartanak Magyarország 7 természeti csodájának egyikeként számon. A Rákócziak "sasfészkeként" is emlegetik a Regéci-várat, amely egy izgalmas romvár. Még több leírás és fotó a zempléni várakról ebben a cikkünkben.


Háttérben a Füzéri-vár (Fotó: papasmamasmagazin.hu)


Füzér-vára, Magyarország 7 természeti csodájának egyike (Fotó: papasmamasmagazin.hu)


Boldogkő vára (Fotó: papasmamasmagazin.hu)


A Regéci-várhoz vezető túraút már önmagában véve csodálatos (Fotó: papasmamasmagazin.hu)