10 lenyűgöző látnivaló a Zemplénben, amit mutass meg a gyereknek!

2019 Október 23. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Zemplén az a hely, ahol a csend, a béke és a nyugalom kezdődik, és amit minden mai rohanó életet élő családnak receptre kellene felírni.

A Zemplén bővelkedik történelmi és irodalmi emlékhelyekben, várai, kastélyai, még felújítás alatti állapotukban is lenyűgözőek. A Zempléni-hegység számos települését érdemes felkeresni gyerekekkel is, sőt, ezek mindegyike remek családi kirándulási célpont. Az alábbiakban történelmi emlékhelyeket, természeti felfedeznivalókat egyaránt ajánlunk.

1. Boldogkő vára

3885 Boldogkőváralja, Petőfi u. 28.
Weboldal: ITT

A Zempléni táj egyik magányos hegyén áll Boldogkő vára, amely állandó programok és kiállítások mellet egyéb rendezvényeknek is otthont ad.
Falairól csodálatos kilátás nyílik a látnivalókban gazdag környezetre. A kicsik a tömlöcöt és a makett kiállítást élvezik a leginkább. A várba a faluból tempótól függően 30-45 perc alatt lehet felsétálni.


Fotó: papasmamasmagazin.hu


Fotó: papasmamasmagazin.hu


Fotó: papasmamasmagazin.hu

2. Füzéri vár

3896, Telkibánya, Nagy út 2/A
Weboldal: ITT

A Zempléni-hegységben, egy meredek oldalú vulkáni kúpon magasodik Füzér vára, Magyarország 7 természeti csodájának egyike. A hatalmas, szabályos hegycsúcson álló vár távolról nézve hazánk egyik leglátványosabb vára. A várépület tematikus kiállításaival visszarepít bennünket a régmúlt történelembe, mégis, ami igazán felejthetetlenné teszi a várban tett látogatást, az a megkapó zempléni panoráma: lábaink alatt fekszik Füzér falva és a Zemplén csodálatosan erdőrengetege.


Fotó: Facebook

3. Regéci vár

Weboldal: ITT

A Rákócziak "sasfészkeként" is emlegetett várat, ahol II. Rákóczi Ferenc a gyermekéveit töltötte, az 1848/49-es szabadságharc után az osztrákok - a Rákócziak hadi jelentőségét csorbítandó - felrobbantották, így mára csak egy romvárat találunk a helyén. Sajnos minden igyekezet és többszöri nekifutás ellenére sem sikerült a múltban az egykori vár jelentőségét visszaadni.


Fotó: Facebook


Fotó: papasmamasmagazin.hu


Fotó: papasmamasmagazin.hu

329 évvel a császári katonák által történt lerombolás után újjáépült a vár Öregtornya, amelyben négy szinten fedett kiállítótér létesült.

Gyerekek élvezni fogják a romvár felfedezését. Számítsunk rá, hogy a várhoz tartó séta kevésbé rutinos túrázóknak egy kicsit fárasztó lehet - megijedni nem kell, mert az út, amely a várhoz kanyarog fel, a forgalomtól is elzárt autóút, tehát könnyen és jól járható, csupán meredek.

4. Pálházi Erdei Kisvasút

3994 Pálháza, Dózsa György út
Menetrend, nyitva tartás: ITT

A zempléni hegyek között kanyargó kisvasút a legrégebbi működő kisvasutak közé tartozik. Különlegessége az egyre beszűkölő völgyben vezető nyomvonala, melynek Kőkapu megállóhelyénél a Kőkapu sziklájába vájt alagúton halad át (itt sikítani ér) egy nagyszerű fekvésű vadászkastély alatt. Hazánk második legrégebbi kisvasútja a Zempléni Tájvédelmi Körzet legszebb részein közlekedik.


Fotó: Archív, papasmamasmagazin.hu

5. Zemplén Kalandpark

3980 Sátoraljaújhely, Torzsás út 25.
Weboldal: ITT

A kalandpark a Zemplén legszebb részén lett kialakítva. Családdal akár egy komplett hétvégét is rá lehet szánni, mert annyi felfedezni valót tartogat a környék és maga a kalandpark is.

A libegő középállomásánál, a drótkötélpályák mellett található 3x60 m hosszúságú, kanyargós tubby pálya. A kalandpark rengeteg más élménnyel is várja a családokat: például bobozással, libegőzéssel, falmászással, kilátótorony látogatással, canopy-val, azaz másik hegycsúcsra átcsúszással szerezhetünk élményt magunknak, illetve a családnak. Ide nagyszülőket is bátran el lehet csábítani, ők is nagyon élvezni fogják a helyet, ők is átcsúszhatnak a túlsó hegycsúcsra, ám ők külön pályán működő kabinos átvonóval tehetik meg ugyanezt.


Fotó: zemplenkalandpark.hu

A középállomástól egy kellemes lefelé tartó, könnyű erdei sétával tehetjük teljessé a kirándulónapot.


Fotó: papasmamasmagazin.hu

6. Vadmacska tanösvény

Indulás: 3989 Mikóházáról
Túra hossza: 4 kilométer

A Vadmacska tanösvény Alsóregmec Fedor-tanyai buszmegállótól indul. A jól kitáblázott úton a vadmacska jelzést követve a galagonyával benőtt, festői Debra-völgyön át vezet az út, amely a Debrai pihenőhelyet is érinti. A réten szalonnát sütni és labdázni lehet.
Innen egy rövid, de meredek kaptató után, még mindig a vadmacska jelzést követve, egy szép erdei fenyveshez érünk. Innen több irányba is fordulhatunk: megnézhetjük a közeli vadetető helyet vagy választhatjuk a Tölgyes-bérci pihenőhelyet, ahonnan Mikóházára vagy a kilátóhoz indulhatunk tovább.

7. Fekete hegyi kilátó

Indulás: 3989 Mikóházáról
Túra hossza: 3 kilométer

Mikóházától 3 km-re magasodik a Fekete-hegy, amelynek 581 méter magas csúcsán az államalapítás millenniumának évében avatták fel a rendkívüli körpanorámát nyújtó kilátótornyot. A 13 m magas fakilátóból pompás, lenyűgöző panoráma nyílik a Hegyközre és a medencét körülölelő hegyekre.


Forrás: YouTube

8. Kis-Haris tanösvény (Alsó-Hegyközi tanösvényhálózat)

Indulás: 3989 Mikóházáról

Kényelmes túrát ígér a Bózsva parti élőhelyeket, az erdő mélyén megbúvó forrást vagy a nyílt legelőket érintve meglepően változatosa Haris tanösvény, amely minden korosztálynak ajánlott.
A kapcsolódó Parlagi sas és Haris tanösvény szintén páratlan élmény. A tanösvény-rendszer jelentős része kerékpárral is bejárható.

Fotó: Facebook

9. Parlagi sas tanösvény (Alsó-Hegyközi tanösvényhálózat)

Indulás: 3989 Mikóházáról

A túraösvényhálózat tagja a Parlagi sas tanösvény is, amely egyfajta rövid kivonata a zempléni tájnak. Mesés völgyeken, tavacskának és forrásnak is otthont adó réteken, csodálatos panorámás fennsíkokon, vagy éppen hangulatos erdőkben halad. A tanösvények bejárását erdei bútorok, szalonnasütő helyek, esőbeállók, madár lesek, a Zemplén élővilágát bemutató információs táblák és útjelző táblák teszik még emlékezetesebbé. Hossza 7,9 km.


Fotó: Facebook

10. János vára kilátó

Indulás: 3992 Kovácsvágásról

Kovácsvágás fölé magasodó Jánosvára hegyre (283 méter) épült 20 méter magas, fa szerkezetű, régi időket idéző kilátótoronyból gyönyörű rálátás nyílik a hegyközi falvakra.


Fotó: Wikipédia

Lent a parkolónál pihenőpadok és szalonnasütő hely teszik teljessé a kirándulást. A csendre, nyugalomra és a természet közelségére vágyó családok a legmegfelelőbb helyre érkeznek, ha idelátogatnak.

Nem árt előre tudni, hogy a kilátóig egy 470 m hosszú, 1050 fokból álló lépcsősor vezet fel - a 470 méternyi távolság alatt 72 m szintkülönbséget kell leküzdeni.