10 legendás várrom, amit imádnak a gyerekek! Szuper kirándulóhelyeket ajánlunk családoknak

2018 Szeptember 18. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Tíz izgalmas romvárat ajánlunk, amiért odavannak a gyerekek.

Családi kirándulásokhoz ajánlunk csodaszép, múltat idéző várromokat, amelyek általában könnyebb túrával érhetők el. Ezeket a várlátogatással egybekötött túrákat jellemzően az óvodás korú gyerekek is teljesíteni tudják.

Ha nem kimondottan a várromok meglátogatását tervezted, hanem a tartalmas programokat nyújtó várakért rajongasz, akkor kattints inkább erre a cikkünkre.

TOP 10 várrom gyerekkel

1. Solymári vár, Solymár

Távolság Budapesttől: 15 km


Köszönet a fotóért Sándor Rudolfnak

A vár közelében indul a Jegenye-völgy, amely a főváros környéki családok kedvelt kirándulási célpontja, illetve kevesebb, mint 1 kilométerre található innen a Rózsika-forrás, amelyhez egy kellemes, babakocsival is bejárható erdei sétaút vezet. A környék piknikezésre, labdázásra, nagyobb társaságok összejövetelére kiválóan alkalmas.

A vár a Solymárt érintő tömegközlekedési járatok mindegyikétől legfeljebb 30 perces sétával, könnyen elérhető. Gépkocsival a látnivalót legkényelmesebben a Major utca vagy a Várhegy utca felől közelíthetjük meg.

2. Vitány vára, Körtvélyespuszta

Távolság Budapesttől: 54 km


Fotó: Wikpédia

A Vértes hegység északi lejtőjén, Körtvélyespuszta fölött egy erdővel borított kisebb kúp tetején találjuk a szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos, kis területű vár romjait, ami csak akkor látható, ha közel kerülünk hozzá. A várból pazar kilátás nyílik a környező dombokra, falvakra.
Vitányvárat megközelíteni legegyszerűbben a Tatabányai Rugógyár parkolója felől lehet.

3. Nógrád vára, Nógrád

Távolság Budapesttől: 65 km


Fotó: YouTube

A Börzsöny belsejében megbújó Nógrád község névadó vára. (Szent István király által alapított vármegyék elnevezésüket legtöbbször a központjukat adó, általában újonnan épített várakról kapták). Nógrád vára a környező nagy területű fennsíkot koronázza, 60 méterre kiemelkedve a környező tájból.

Autóval a vár alatt lévő parkolóig lehet eljutni, innen néhány perces séta vezet a romokig.

4. Várgesztesi vár, Várgesztes

Távolság Budapesttől: 74 km


Fotó: Papás Mamás Magazn


Fotó: Papás Mamás Magazin

Várgesztes községtől délre álló Gesztesi vár egy külső várfalból, egy ahhoz kapcsolódó négyzet alakú toronyból és egy belső várból, illetve várudvarból állt.
Autóval egészen közel le lehet parkolni a várhoz, és innen körülbelül 10-15 perces kényelmes, széles erdei úton vezető sétával lehet felkaptatni a történelmi emlékhelyhez.

Ha szívesen túrázunk, akkor a villaparktól erdőn, mezőn, ligeten átkelve, a községen keresztül körülbelül 1,5 órás gyaloglással érjük el a várat. Az odavezető kellemes vértesi barangolás talán nagyobb élmény, mint maga a romos várépület.

5. Drégelyvár, Drégelypalánk

Távolság Budapesttől: 84 km


Fotó: mapio.net

A Drégelyvár megközelítése elhelyezkedése miatt nem egyszerű. Személygépkocsival, busszal egyáltalán nem megközelíthető a vár.
Az autókat Drégelyvár Szabadidőpark elágazásnál lévő parkolónál érdemes letenni, innen 45-60 perces kaptatóval, viszonylag nehezebb gyalogtúrával érhető el a történelmi emlékhely. A várból lélegzetelállítóan szép látvány tárul elénk, ami lenyűgöző élmény a gyerekeknek.

Nagyorosziból a „kisállomástól” induló Z, majd a K+ jelzésbe kapcsolódva 5,5 km-es gyalogtúrával is elérhető a várrom.

6. Szandavár, Szandaváralja

Távolság Budapesttől: 84 km


Fotó: Wikipédia

A Cserhát legszebb kilátóhelyének tartják a várat, amely a Cserhát kellős közepén található. Szandaváraljától könnyű túrával közelíthető meg Szandavár, ahonnan rálátunk az előttünk elterülő Palócföldre.

Túránkat a faluból, a Szondi utca felől indíthatjuk.

7. Bujáki vár, Buják

Távolság Budapesttől: 84 km


Fotó: Wikipédia

Buják várának romjai egy 310 méter magas hegyen találhatóak a falutól északra, erdős hegyekkel körülvéve.

Buják központjából a Bujáki Erdészeti Igazgatóság épületétől jobbra kezdődő úton kell elindulni a vár felé. Innen a HM üdülő irányába tartva, mintegy másfél kilométer után következik a Sasbérci kilátó elágazása. Válasszuk a jobb felé tartó ösvényt, ami felvezet a várhoz. A távolság mindössze 400 méter.

8. Hollókő vára, Hollókő

Távolság Budapesttől: 97 km


Fotó: holloko.hu

Hollókő a Cserhát hegyei közötti megbújó, az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított, csodálatos palóc ékszerdobozka. A falu közelében, egy kiugró sziklaszakadék szélén áll a legendás vár.
Mindegy, hogy először a falusétával vagy a várlátogatással kezdünk, mert mind a kettő nagy élmény a kicsiknek, illetve az egész napos családi kirándulásba mind a két program bőven bbelefér.

A várban ki lehet próbálni a középkorban használt fegyvereket.

9. Cseszneki vár

Távolság Budapesttől: 124 km


Fotó: YouTube / DrónSzem

Csesznek a Bakony gyöngyszeme, impozáns középkori vára 350 méteren magasodik. Romos állapota ellenére is gyönyörű látványt nyújt.
A vár múltjához méltóan manapság is pezsgő élet folyik a  várban és környékén. Közvetlenül a vár alatt látható a Kőmosó-szurdok,  amely könnyű sétával érünk el.
A Várat építési munkálatok miatt jelenleg - közúton - csak Bakonyszentkirály felől lehet megközelíteni.

10. Salgó vára, Salgóbánya

Távolság Budapesttől: 124 km


Fotó: YouTube

Salgóbánya kicsiny településének közelében, a Medves-fennsík 625 méter magas vulkáni csúcsát koronázza meg Salgó vára.

A várlátogatást érdemes összekötni az érdekes vulkáni képződmény, illetve kilátóhelyként is szolgáló Boszorkány-kő megtekintésével, ahonnan visszatekintve tökéletesen látszik a várrom is.
Az odavezető út könnyen járható turistaút nem túl meredek kapaszkodókkal.
Az autót a Hotel Salgó közelében tehetjük le.