10 hazai vár, amiért odavannak a gyerekek! Bakancslistás várak, amelyek programot is nyújtanak

2018 Szeptember 14. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Tudod melyik hazai vár került be a Guinness Rekordok Könyvébe, vagy, hogy melyik az ország egyetlen barlangvára? Összeállításunkból kiderül, mint ahogy az is, hogy melyik várat érdemes felkeresni, ha középkori panoptikumra, kínzóeszközöket bemutató börtönre vagyunk kíváncsiak, és melyiket, ha panorámavadászok vagyunk.

Olvasói kérésre olyan hazai várakat ajánlunk, amelyek interaktív programokat, kiállításokat vagy egyéb szórakázási lehetőséget kínálnak akár már óvodás korú gyerekek számára is, tehát nem kizárólag romvárak, hanem tartalmas programot, illetve egész napos családi kirándulást ígérő vármúzeumok.

1. Bory-vár, Székesfehérvár

Weboldal: ITT
Facebook: ITT
Nyitva: március 5. - november 12.
Cím: 8000 - Székesfehérvár, Máriavölgy 54.


Fotó: Bory vár

A vár a "Székesfehérvári Taj Mahal-ként" él a köztudatban, egyik különlegességét még a Guinness Rekordok Könyve is megemlíti: ez a világ legnagyobb olyan épülete, amelyet egyetlen ember hozott létre.
A Bory-várat Székesfehérváron, az Öreghegy városrészben keressük, azon belül is a Mária-völgyben.

2. Thury vár, Várpalota

Weboldal: ITT
Facebook: ITT
Látogatható: egész évben hétfő kivételével (téli-nyári nyitva tartás!)
Cím: 8100 - Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1.

Várpalota a Balaton és a Velencei tó között található félúton. A csodálatos vár a Bakony erdejében a 14. században épült, ahol ma több érdekes kiállítással várja az érdeklődőket: katonaruházati kiállítás, vasaló kiállítás, lovas kiállítás, helytörténeti kiállítás, Yart fajáték kiállítás, végvári vitézek kiállítás, bányászati gyűjtemény.

3. Siroki vár, Sirok

Weboldal: ITT
Facebook: ITT
Nyitva: egész évben (téli-nyári nyitva tartás!)

Cím: 3332 - Sirok


Fotó: Vexton Kft.

A nemrégen felújított vár a Mátra legnagyobb és legjelentősebb várromja, amit gyönyörűen rendbe hoztak, és ma múzeum működik benne. Sokan nem tudják, hogy az ország egyetlen barlangvára.
A Siroki várat látványos ösvényen körül lehet járni. A bejárattól 400 méterre látható a Barát és az Apáca különleges sziklaalakzatok, amelyek a turistaösvényen közelíthetők meg.

4. Csillagvár, Balatonszentgyörgy

Weboldal: ITT
Facebook: ITT

Cím: 8710 - Balatonszentgyörgy, Csillagvár u. 3.


Fotó: Csillagvár Múzeum

A Balaton nyugati csücskében, a tó fölé emelkedő erdős domboldalon található a Festetics grófok vadászvára. A csillag alaprajzú épület a világon egyedülálló.
A fedett vár központi helyiségében található a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-, az őr és pihenő szobák és a füstös konyha. Itt kapott helyet a középkori életpanoptikum, amely hűen mutatja be a múlt egy hétköznapját.

5. Szigligeti vár, Szigliget (Balaton)

Látogatható: egész évben
Weboldal: ITT
Facebook: ITT
Cím: 8264 - Szigliget


Fotó: Wikipedia

Magyaroszág egyik leglátogatottabb vára, amely a Balaton egykori szigetének magaslatára épült. A várudvarról nyílik a középkori várkonyha - ez a terem rendelkezik a Szigligeti vár összes helyisége közül a legnagyobb alapterülettel és belmagassággal. A várba felvezető út mellett, a Kisfaludy utcai Galéria épületben berendezett Korok fegyverei kiállítás az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye.

6. Kinizsi vár, Nagyvázsony

Weboldal: ITT
Facebook: ITT
Nyitva tartás: egész évben (változó nyitva tartás)
Cím: 8291 - Nagyvázsony, Vár u. 8.


Fotó: kinizsivar.hu

A Bakony lábánál elterülő Nagyvázsony rengeteg látnivalóval és történelmi érdekességgel, csodálatos természeti környezettel várja a családokat. A gyerekek imádják az interaktív programokat a Kinizsi-várban, több órát is el lehet bent tölteni, még egészen kicsikkel is.

7. Diósgyőri vár, Miskolc

Weboldal: ITT
Facebook: ITT
Nyitva tartás: egész évben (téli-nyári nyitva tartás)
Cím: 3534 - Miskolc, Vár u. 24.


Fotó: epiteszforum.hu

Gyorsan repül az idő a frappáns és nagyon szellemes tárlatvezetésen, itt a Diósgyőri várban. Sok, régen feledésbe merült, ízes magyar szóval, történetekkel, történelmi áttekintéssel vezetik körbe a látogatókat a korabeli ruhákat viselő idegenvezetők. A megannyi látnivaló közül a kisfiúk rácsodálkozhatnak például Közép-Európa legnagyobb lovagtermére, a kislányok pedig a csupa titok övezte Királynéi hálóteremre. Interaktív bemutatók és filmek szórakoztatják a közönséget.

A közelben más szórakozási lehetőségek is várják a családokat: a vártól 2 km-re indul a Lillafüredi kisvasút, 4 km-re található a Miskolci Állatkert és Kultúrpark vagy innen 14 km-re esik Miskolctapolca barlangfürdő.

8. Visegrádi vár, Visegrád

Weboldal: ITT
Látogatható: egész évben 10.00-16.00h
Cím: 2025 - Visegrád, Várhegy


Fotó: visegrad.hu

A fellegvárban több kiállítás is felkeltheti a gyerekek érdeklődését történelmünk iránt: a vár történetét bemutató kiállítás, a vár maketten rekonstruált erődrendszere, a Szent Korona másolata és itteni őrzésének története, egy panoptikum, valamint vadászati- halászati-gazdálkodási kiállítás.
A várteraszról nyíló pazar dunakanyari látvány hosszú ideig képes elmélyülésre és némaságra késztetni a szemlélődőket.

9. Egri vár, Eger

Weboldal: ITT
Facebook: ITT
Cím: 3300 - Eger, Vár 1.


Fotó: egrivar.hu

Gárdonyi Géza: Egri csillagok ifjúsági regényét még szívesebben olvassák el az iskolás gyerekek, ha ellátogatunk velük a történelmi regény helyszínére.
Az itt megtekinthető kiállítások: az egri vár története, képtár, a középkori büntetési módokat és eszközöket bemutató börtön, hősök terme, kazamata kiállítás, Dobó-bástya, panoptikum.

10. Szigetvári vár, Szigetvár

Facebook: ITT
Weboldal: ITT
Nyitva tartás: egész évben látogatható (téli-nyári nyitva tartás). A téli időszakban hétfőnként zárva.
Cím: 7900 - Szigetvár, Vár utca


Fotó: Tourinform

Szigetvár 1566-ban írta be magát Európa történelmébe, amikor Zrínyi Miklós várkapitány 2500 magyar és horvát katonájával megállította Szulejmán szultán százezres seregét. Zrínyi a több mint egy hónapig tartó ádáz ostrom ellenére a megadás helyett a végsőkig tartó küzdelmet választotta, végül 200 katonája élén kitört a várból, példát mutatva ezzel az áldozatos hazaszeretetből.

A vár és a város történelmét, a török-magyar háborúk korát egy kisebb kiállítás mutatja be. A várban található Szulejmán szultán dzsámija, a vármúzeum, Zrínyi Miklós lovas szobra és Istvánffy Miklós mellszobra.