Videó: Életveszélyes, ha a baba, kisgyerek így utazik télen az autóban!

2020 Január 08. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Tesztbábuval végzett szemléletes videót mutatja be, hogy miért nem szabad téli kabátban utaztatni a babát, kisgyereket. A cikkből megtudhatod, hogy helyette mi javasolt.

Szakemberek szerint egyáltalán nem biztonságos, ha a babát, kisgyereket vastag téli öltözetben kötjük be az autós gyerekülésbe.
Egy korábbi kísérlet azt bizonyította be, hogy akár már egy 50 km/h sebességű ütközetnél is könnyen kicsúszhat a kisgyerek a kabátból és így az autós gyerekülésből is.

A Baleset-megelőzés Facebook oldala pedig egy tesztbábuval végzett szemléletes videót mutat be ugyanerről.

Miért veszélyes a téli kabát az autós gyerekülésben utazó gyermeken?

Ahogy a Baleset-megelőzés Facebook közösség fogalmaz: „A vastag gyermekruházat vattával, műszállal bélelt, felületük a szélvédettség és a vízlepergető hatás miatt jellemzően csúszós. Éppen ezen sajátosságok miatt nem javasolt, hogy bárki is gyermekét téli ruházatban rögzítse a biztonsági gyermekülésbe. Korántsem azért, mert így nehezebb becsatolni az öveket. Téli ruházatban ugyanis nem elég biztonságos a rögzítés, mert a vastag ruhák túl nagy szabad teret hagynak a pánt és a gyermek teste között. Kockázatot jelenthet továbbá, hogy az öv könnyen elcsúszhat a kabáton, akár alulra, akár felülre. Emiatt az öv lecsúszhat például a gyermek válláról, így védelmi funkcióját nem, vagy csak részben tudja ellátni”.

A magyar szakértőkön túl a német ADAC és az amerikai KidsAndCars.org szakenberei szerint is tanácsosabb, ha az autóban egy vastag takaróval terítjük be az autós gyerekülésbe rögzített babát, vagy inkább vastag, kötött ruházatban utaztatjuk.