Testvérféltékenység, állandó veszekedés a testvérek között - Így segíthetsz szülőként!

2018 Május 30. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Féltékeny a nagytesó a kicsire? Így kezeld a testvérféltékenységet!
 

A testvérek közötti féltékenység teljesen normális dolog, ami minden családban előfordul. Általában az elsőszülött féltékeny a kisebbre, és nem pedig fordítva. Pár apró trükkel és sok magyarázattal azonban megkönnyíthetjük az idősebbik gyerek helyzetét.

Miután megszületik a kistesó, az idősebbik gyerek azzal szembesül, hogy az addigi osztatlan szülői figyelem már nem csak az övé, amit kezdetben nehezen él meg. Az új, addig ismeretlen felállást a kisgyerek nehezen érti meg, és nehezen kezeli. Ilyenkor mindenképpen tanácsos több megértést mutatni felé, és a pici baba mellett elegendő időt biztosítani a nagyobb gyerek számára is.

Így tud segíteni a szülő az elsőszülött gyermeknek

1. A várandósságod idején beszélj nyíltan a gyermekeddel, hogy hamarosan kistestvér fog érkezni a családba. Magyarázd el neki, hogy a kisbaba érkezése semmit sem fog változtatni az iránta érzett szereteteden.

2. Ha már megszületett a kisbaba, akkor vond be minél többször a baba gondozásába, ápolásába, és dicsérd meg, hogy mennyire ügyes és segítőkész.

3. Tölts rendszeresen időt a nagyobb testvérrel, amikor csak rá figyelsz, amikor csak vele foglalkozol. Legyen közös programotok, közös titkotok. Ha tudod, alakítsd úgy az időbeosztásotokat, hogy más ne legyen jelen, csak ti ketten. Hagyd, hogy élvezze a teljes figyelmedet. Ne feledd, még akkor is, ha stresszes időszakon mentek keresztül, ennek az idősebbik gyerek nem szenvedheti kárát, még a nehezebb időszakokban sem szabad az elsőszülött igényeit figyelmen kívül hagyni.

Veszekedés a testvérek között

Amikor a kisbabából kisgyerek cseperedik, megkezdődnek a testvérek közötti állandó viták, veszekedések, ami pontosan annyira normális, mint a testvérféltékenység. Ilyenkor két fontos alapszabályról tudj:

1. Ne avatkozz bele túlságosan a vitába, és legfőképpen ne fogd egyik gyereknek sem a pártját.

2. Hozz létre a lakásban "nyugioázisokat" mind a két gyerek számára. Ha lehet, akkor legyen külön szobájuk (ezzel már meg is oldottad), vagy ha egy szobán osztoznak, akkor legyen valamennyire elkülönítve a privát szférájuk. Nagy viták esetén küldd őket a saját nyugioázisukba, ha ilyen nincs, akkor egyiküket a hálószobába, másikukat a gyerekszobába.

Ne aggódj túl sokat a testvérféltékenység és a testvéri viszályok miatt. Mind kettőre nagy szükség van, mert ezekből a helyzetekből számtalan tapasztalatot szereznek a gyerekek, ami a későbbi boldogulásokhoz lesz majd szükséges.

Fotók: Freepik