Nárcisztikus gyerekek nem maguktól születnek, hanem mi szülők tesszük őket azzá

2019 Szeptember 03. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A mai modern egoista világban egyre több nárcisztikus személlyel találkozunk, akik mindig csak magukra képesek gondolni, és mások véleményét, érzéseit rendszeresen figyelmen kívül hagyják. Hogyan ne neveljünk nárcisztikus gyerekeket?

A világ legtermészetesebb dolga, ha édesanyaként úgy gondolod, hogy a te gyermeked kivételes és különleges gyerek, ám a túlzó és nem megfelelő dicséret az ellenkezőjére is tud fordulni. Mindemellett meg kell jegyezni, hogy a nárcisztikus személy nem csak a jó adottságokra vagy képességekre való túlzott fókuszálással alakul ki, hanem genetikai és más tényezők is felerősítik ezt a folyamatot.

Az alábbiakban néhány gyakorlati tanácsot adunk, hogy miként kerülheted el, hogy nárcisztikus gyereket nevelj - mint minden másban, ebben is az aranyközépút lesz a jó irány.

1. Dicsérd a gyermeked próbálkozásait, és ne felejtsd el az alázatra is megtanítani

A gyereknek akkor segítünk a legtöbbet, ha a fáradozásosait elismerjük és értékeljük, mert így marad motivált a későbbiekre, hogy az álmait és a vágyait meg tudja valósítani. Támogatás, egyéni motiváció és önfegyelem nélkül nem lehet az életben érvényesülni.

A gyereket azért kell ösztönözni, hogy jól érezze magát akkor, ha valamit meg tudott oldani, amiért erőfeszítéseket tett. Emellett fel kell neki mutatni azt is, hogy ő sem különb másoknál, másokkal teljesen egyenrangú.

2. A kiváltságok felerősítik a nárcisztikus hajlamot

A nárcisztikus gyerek valahogy így érez: "Én vagyok a világegyetem középpontja". Ez az az önkép, amit egy nárcisztikus személy érez, amihez az alapokat a szülők még gyerekkorban rakják le.

A gyereknek azt fontos megtanítani, hogy ő nem áll senki felett.
Ezt például úgy érhetjük el, hogy nem adunk számára indokolatlanul kiváltságokat, amivel csak a "csak én számítok", "nekem ez jár" önképet erősítjük benne.

3. Ne engedj meg semmilyen agressziót

Semmiképpen sem szabad ráhagyni a kisgyerekre a gonoszkodást, ugyanakkor fontos, hogy megtanulja, hogyan kell helyesen érvényesülnie. Szakértők szerint bizonyos fokú agresszió még megengedett, főképpen azonos korú gyerekek között, de alapszabály az, hogy az agresszió minden fajtáját tiltani kell a gyerek számára.

Magyarázd el neki, hogy a háziállatokat vagy más állatokat sem szabad indokolatlanul bántani. Ha ezt tapasztalod a gyereknél, akkor azonnal korrigáld a magatartását: "Te mit szólnál hozzá, ha védtelen lennél, és egy nagyobb és erősebb személy ezt tenné veled?" Ha az agresszióra való hajlamot nem kapcsolod ki nála, akkor könnyen nárcisztikus személy válhat belőle.

Fontos, hogy a gyereked érzéseire ne csak odafigyelj, hanem azokról, időről időre beszélj is vele.

4. Fogadd el a gyerekedet olyannak amilyen

A gyerekek önértékelési és önbecsülési zavara leginkább abból adódik, hogy nem érzik úgy, hogy elfogadják őket olyannak amilyenek.

A gyerekedet folyamatosan erősítsd abban, hogy szereted és elfogadod őt - ezt nem lehet túlzásba vinni. Mondd neki, hogy akkor is szereted őt, ha éjszaka még bepisil, akkor is, ha tegnap nem mondott igazat.

Félreértés ne essék, ez nem azt akarja jelenteni, hogy erősítsd meg a gyereket a hibáiban, a helytelen viselkedésében, hanem azt, hogy a gyereknek éreznie kell, hogy a szülő mindig mögötte áll érzelmi védőhálóként, és feltétel nélkül szereti őt.

Ha a gyereked hibázik, akkor azt korrigálni kell, de fontos, hogy tudja: ha hibázott, attól még a szülő szeretetét nem veszítette el.

5. Legyen következménye a cselekedeteinek

Ne akard a gyerekedet mindenáron megmenteni, akkor sem, ha azt látod, hogy valami nem úgy sikerült, ahogy szerette volna.

Ha jellemző rád, hogy állandóan beszaladgálsz az osztályfőnökhöz, hogy "a gyermeked más elbánásban részesüljön, csak mert nem tudja elvégezni a feladatait", akkor te vagy az, aki nem megfelelően áll hozzá a dolgokhoz.

A jó megoldás az lenne, ha kitűznél a gyermeked számára egy megfelelő határidőt, amin belül neki el kell végeznie a feladatát és a kötelességeit.

Hagyd, hogy a gyereked megtanulja a felelősségvállalást, hogy tudja, mi az, amikor a tanárral szemben kötelessége van - így nem fogod őt állandóan kimenteni, és elkerülheted, hogy kiváltságokat elváró nárcisztikus személy legyen.

6. A hibákra is hívd fel időnként a figyelmet

Mindannyian tudjuk, hogy a sikert és a tökéletességet megélni felemelő érzés. Perfekcionistának lenni azonban probléma, főképpen akkor, amikor a gondok egyre csak jönnek.
Ha képes vagy megtanítani a gyerekednek, hogy a hibák és a kudarcok az élet velejárói, akkor már fél sikert elértél.
Ugyanis ezáltal lesz képes saját hibáiból tanulni, azokat korrigálni, saját magát fejleszteni és így érett, elszánt, nyitott személyiséggé válik.

Élni és élni hagyni

Nárcisztikus gyerekek nem maguktól születnek, hanem mi szülők tesszük őket azzá, tehát a legtöbb esetben szülői felelősségről van szó. A gyermeked akkor lesz nárcisztikus, ha a gyerekkorában az értékítélete túlzott mérték szerint alakult.

Nagyon jó szülő vagy, ha a gyerekednek önbecsülést és önbizalmat tanítasz, de ne felejts el, hogy a gyermekedből közösségben élő felnőtt lesz, ezért fontos, hogy az egymásra való odafigyelést, egymáshoz való alkalmazkodást, emberséget is megtanítsd számára. Alapelv: úgy bánjon másokkal, ahogy ő szeretné, hogy bánjanak vele.

Forrás: Külföld
Fotó: freepik.com