Mit olvassunk a gyereknek? Montessori szemléletű gyerekkönyvek 1-8 éveseknek

2020 Szeptember 26. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Mitől más egy "Montessori-kompatibilis" gyerekkönyv, mint a többi? A cikkből nem csak erre kapsz választ, hanem hozzáértő Montessori blogger segítségével konkrét könyveket is ajánlunk.

Arról, hogy mitől mitől lesz egy gyerekkönyv "Montessori-kompatibilis", Németh Barbarával, a motessoriotthon.blog.hu szerkesztőjével beszélgettünk.

Barbara jó két évvel ezelőtt, kislánya gyerekszobájának berendezése kapcsán keresett inspirációt az interneten, ám annyira belemélyedt a Montessori témába, hogy azóta saját blogot indított, illetve Montessori-szakemberekkel közösen az egyik Montessori tematikájú Facebook csoport moderátoraként is tevékenykedik.

Milyen egy Montessori szemléletű gyerekkönyv?

- A Montessori pedagógia hat éves kor környékéig, az úgynevezett második fejlődési szakasz megkezdéséig, nem ajánlja a fantázia bevezetését. Ezért, ha "Montessori-kompatibilis" gyerekkönyveket keresünk, akkor válasszunk olyanokat, amelyek története valós vagy valóságon alapul, azaz nincsenek benne például tündérek, sárkányok vagy beszélő állatok - magyarázza Barbara.

- Az illusztrációkat tekintve a valósághű ábrázolásokat, akár az igazi fotókat, illetve a szép, esztétikus képeket részesítsük előnyben - javasolja. - Sajnos a magyar nyelvű vagy magyar nyelvre lefordított gyerekkönyvek között nem egyszerű olyanokat találni, amelyek maradéktalanul megfelelnek ezeknek a feltételeknek - teszi hozzá a blogger.

Az általa kigyűjtött könyvek között, amit alább portálunk is listáz, akad olyan is, ami nem 100%-ban tud megfelelni mindkét feltételnek, ám Barbara igyekszik röviden megmagyarázni, hogy miért tartja mégis említésre méltónak az adott gyerekkönyvet. Hozzáteszi: a valósághű történet, de nem valósághű ábrázolás nála mindenképpen előnyt élvez.

A könyveknél szándékosan nem jelöl meg életkort, mert a kiadó által jelölt életkor általában megegyezik Barbara ajánlásával, nem beszélve arról, hogy minden gyerek más, így nem lehet általánosítani.

Gyerekkönyvek keresgéléskor fontos odafigyelni:

1. A pontos fogalmazásra - tehát például a szerző ne "bogárkának", hanem "cserebogárnak" nevezze meg a szereplőt.

2. Valós információt nyújtson a könyv. Erre jó példa a terhességről, születésről szóló könyvek, amelyek egyszerűen magyarázzák el a valóságot, és nem áltatják a gyereket azzal, hogy a gólya hozza a kisbabát.

Ezek után lássuk Németh Barbara könyvajánlóját!

2# Barátnőm, Bori sorozat

3# Janó és Janka meséi

Holland klasszikus mese, aminek az illusztrációi ugyan nem realisztikusak, de a történetei mindennapi eseményeket mutatnak be, röviden, egyszerűen.

4# Rotraut Susanne Berner Böngésző sorozata

Totyogó kisgyerekek bármennyiszer képesek ezeket a könyveket elolvasni, és mindig újabb dolgokat fedeznek fel bennük - így nagyon gazdag nyelvi lehetőségeket rejtenek.

5# Christine Henkel könyvei

Ezek a szépen rajzolt könyvek annyiban különböznek a legtöbb böngészőtől, hogy az állatok pontos megnevezései is megtalálhatók az oldal szélén, ezzel segítve a szülőket.

6# Mit? Miért? Hogyan? Scolar Mini sorozat

7# Katie Daynes könyvei

8# Anna Milborune: Nézd meg sorozat

Ezeknek a könyveknek az illusztrációja ugyan nem kifejezetten valósághű, de a benne található információk nagyon korrektek, nincsenek "lebutítva", és a gyerekek korának megfelelő, hiteles válaszokat adnak.

9# Keress, találj, mesélj!

10# Éjjel-nappal a repülőtéren

11# Kis tudósok szókincstára

Őszintén szólva nekem ennek az illusztrációi kifejezetten nem tetszenek, de mégis azt gondolom, hogy a két-hároméves korosztálynak tökéletes a szókincsük bővítésére. Ebben a korban mindenhez szavakat igyekeznek társítani, és ez a könyv pontosan ezt a szükségletet elégíti ki.

12# Mi Micsoda mini sorozat

13# Muzsikáló Madárház

Versek, dalok és hasznos, valós információk a madarakról nagyon szépen illusztrálva. Ez a könyv tökéletes!

14# Márti könyvek

Ezekben a könyvekben hosszabb, bonyolultabb történetek találhatók, úgyhogy nagyobb gyerekeknek lehet érdekes elsősorban.

15# Apró Lépések sorozat

16# Művészet gyerekeknek

17# Julcsi sorozat

18# Kedvenc mondókáim

Igazi állatos képek és egyszerű, klasszikus mondókák találhatók benne.

Ha még ennél is több gyerekkönyv érdekel, akkor a teljes listát elolvashatod a montessoriotthon.blog.hu-n.