Te is a 70-es, 80-as években nőttél fel? Akkor ezekre biztosan emlékszel!

2018 November 13. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Ha egy mai fiatalnak elmeséljük, hogy a mi gyerekkorunkban nem volt okostelefon, tablett, sms, Instagram, meg minden e féle, akkor kerek szemmel megbámul, és megkérdezi: akkor mit csináltunk helyette? Az alábbi cikkben ezt írtuk le, illetve azt, hogy mennyivel szelídebb és veszélytelenebb világban nőttünk fel, mint a mai gyerekek.

Legifjabb olvasóink még nem emlékezhetnek arra, hogy milyen volt a hetvenes-nyolcvanas években gyereknek lenni, elsősorban nekik szánjuk az alábbi összefoglalót, és természetesen mindenki másnak, aki szívesen emlékszik vissza velünk ezekre az időkre, ami se nem volt jobb, se nem volt rosszabb, mint ma, egyszerűen csak más volt.

Ilyen volt gyereknek lenni a 70-es, 80-as években

1. Nem volt kötelező a biztonsági öv és az autós gyerekülés. Ha biciklin szállítottak bennünket a szüleink, akkor hátul pattogtunk a kényelmetlen bicikli csomagtartón, vagy elől a vázon, bukósisak nélkül.
2. A lábtörlő alá tettük a kulcsot.
3. Az utcán csapatba verődtünk össze gyerekek, és egymással játszottunk, bicikliztünk tablettezés és kütyüzés helyett. Annyira kevés autó volt a hetvenes években, hogy az utca kellős közepén nyugodtan lehetett játszani.
4. A játszóterek mai értelemben véve baleset- és életveszélyesek voltak.
5. Reggel a suliba egyedül jártunk gyalog már első osztályosként is.


Forrás: Fortepan, 1978., Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

6. A nagymamák vizes cukros kenyeret készítettek nekünk uzsonnára. Éppen akinél játszottunk, az az anyuka vagy nagymama etette meg az egész gyerekbandát.
7. Nem volt ennyi ételallergia és ételintolerancia a gyerekek körében, mint ma, ahogy divat- vagy funkcionális diéták sem léteztek.
8. Minden gyerek izgalommal várta este a tévémacit lefekvés előtt. Lolka és Bolka, Kockásfülű nyúl, Ho-ho-ho horgász, Pom Pom, Mézga Géza, Vuk és még sok agresszió mentes rajzfilmért voltunk oda.
9. A felnőtteknek előre köszöntünk, és a buszon átadtuk a helyet az időseknek.
10. Miután leadták a tévében a Lindát, minden gyerek, aki tehette beiratkozott karatéra.


Forrás: gorbenora.freeweb.hu

11. A szülők a szomszéd nénikre bíztak bennünket, gyerekeket, ha úgy adódott, mert akkoriban nem voltak bébiszitterek.
12. Hihetetlenül nagy képregény kultusz uralkodott a gyerekek körében, illetve kedvenc sajtótermékünk a Hahota volt.
13. A helikopter-szülő, fűnyíró szülő, liberális gyereknevelés, pozitív gyereknevelés fogalmak akkoriban még teljesen ismeretlenek voltak. Elképzelhetetlen lett volna annak idején, hogy a szülő olyan szinten szolgálja ki a gyerekét, olyen mértékben igazítsa hozzá a döntéseit, a napirendjét, vegye figyelembe a kéréseit, mint ma. Ellenben tökéletesen működött a kollektív gyermeknevelés utcán, buszon, boltban.
14. A havat nem csak a mesekönyvekből ismertük. Sokat tudtunk szánkózni.
15. Nem volt ennyi különóra, szakkör, foglalkozás, pláne nem az oviban.


Forrás: Fortepan, 1970, Gwen Jones

16. Bölcsődébe bejutni egyszerűbb volt, mint ma, és óvodás korunkban még nem tudták a szüleink, hogy melyik egyetemre akarnak bennünket küldeni.
17. Amikor már lehetett kapni déli gyümölcsöt, a banánért, mandarinért hosszú sorok kígyóztak.
18. Az osztályban csak 4-5 családnak volt otthon vezetékes telefonja. Amikor találkozót beszéltünk meg egymással, akkor nagyon pontosan lefixáltuk, hogy mikor hol várjuk a másikat, és mi a teendő, ha bármi közbejönne.
19. A taxit le kellett inteni az utcán.
20. A menőbb ruhákat a Skála Metro-ban vásároltuk, a Skálák voltak a "mai plázák ősei".

21. A vidéki nagyszülők csomagban küldték rendszeresen a hazait.
22. Szerettünk moziba járni, sokszor a jegyűzérektől kellett megvásárolnunk a mozijegyet. A szörnyek szelídebbek voltak, King Kong-ra vagy E.T-re nem lehetett haragudni.
23. Óriási szám volt, amikor megjelentek az első videó lejátszók. Egymás között cserélgettük a huszadrangú videós filmeket, aminek színvonal alatti volt az alámondása. Egy-egy 
videó kazetta komoly csereértékkel bírt. Röviddel rá, amikor már beköszöntött a videotéka korszak, hétvégenként az egész lakótelep a videotékában tülekedett.
24. A videó lejátszó mindig bekapta a szalagot. A kazettás magnó is.
25. Boldogok voltunk, amikor megkaptuk életünk első walkman-jét. A kétkazettás magnó sláger volt, amt a vállunkon vittünk bömböltetve az utcán.


Forrás: Fortepan, 1983, Déri György

26. Mindenki közelében volt egy jó hamburgeres, aki csalamádét rakott a hamburgerbe.
27. Együtt sírtunk, együtt nevettünk a Sandokan, az Izaura és a Szomszédok sorozatokon, amiket másnap mindenki kibeszélt a munkahelyen, iskolában, buszon.
28. Mintamókusként hatalmas úttörőélet etfolytattunk az iskolákban. Kötelező volt az iskolaköpeny, tilos volt a körömfestés, nem zárták az iskolák kapuit, és tartottunk a tanároktól.
29. A szülők korábban indultak a munkába, és korábban is értek haza, emiatt több idő jutott a családi életre. Ma a munka sokszor átszövi az egész napunkat, ami estig tart, a hétköznapi szabadidő pedig szinte teljesen megszűnt. Ma a munkaidő közben intézzük el a dolgainkat.
30. Gondtalanul énekeltük, hogy: levelet kaptam, lájf, nánánánáná…