Elgondolkodtató videó: Ezt éli meg legbelül az ADHD-s gyerek

2018 Szeptember 22. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Érzékenyítő videó az ADHD-s gyerekekről: Erik Rosenlund 4 perces Falling letters című kisfilmje bemutatja, hogy mit élnek át a figyelemhiányos, hiperaktív gyerekek.

Könnyen előfordulhat, hogy a környezetünkben le-föl szaladgáló, hangosan kiabáló, káromkodó, mások által "rossznak" tartott kisgyerekek zavaró viselkedését nem feltétlenül a szülői, nevelési hiba okozza, hanem esetleg idegrendszerük zavara - amiről ők legkevésbé sem tehetnek. A laikus kívülállók az ADHD-s gyerekek magatartását könnyen félreértik, és már nyomják is rá a bélyeget a gyerekre, ami komoly károkat okoz az önbecsülésüknek. De, ne feledjük, nem minden az, aminek látszik.

Miközben az ADHD-s kisgyerek viselkedésével, robbanékonyságával, hangoskodásával másokat zavar, eközben nagyon is komoly nehézségekkel küzd, az őt nevelő szülőkről nem is szólva, akik szintén rosszul élik meg, hogy az iskolában "mindig csak az ő gyerekükkel van a gond".

Az alábbi érzékenyítő videó bemutatja, hogy hogyan kalandozik el az ADHD-s gyerekek figyelme, és hosszú távon hogyan érzik magukat elszigetelődve a gyerekközösségen belül, pedig ők is, mint a többi  gyerek nem vágynak másra, mint megértésre, elfogadásra és szeretetre.

Falling Letters from Erik Rosenlund on Vimeo.

ADHD - Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység és a gyenge impulzuskontroll. Gyakran egyszerűen csak hiperaktivitásnak tekintik, holott létezik hiperaktivitás a figyelemzavar és más tünetek nélkül.

A betegség oka pontosan nem ismert. Kialakulásában szerepe van az öröklődésnek is. Ezeket a genetikai hatásokat azonban módosíthatják a környezeti hatások. Az ADHD előfordulása háromszor gyakoribb fiúknál, mint lányoknál.

Egyes vélemények szerint, a figyelemzavar nem betegség, hanem tünet, amit különféle egészségi gondok (tápanyaghiány, allergia, mérgezés, paraziták, stb.) okozhatnak, így szerintük először ezeket az alaptüneteket kellene gyógykezelni.

ADHD tünetei gyerekeknél

1. Figyelemzavar és szétszórtság

A legjelentősebb, szinte mindig előforduló tünete. A figyelem csak rövid ideig köthető le, és könnyen elterelhető. Elfelejti feladatait, vagy nem fejezi be, esetleg emlékszik rá, de nem hajlandó  megcsinálni. Félbehagy tevékenységeket, nem tart rendet dolgai között. Nem hallgatja végig szüleit. Figyelemzavaruk ellenére ezek a gyerekek képesek lehetnek figyelni egy ideig akkor, ha csak és  kizárólag velük foglalkozik egy felnőtt.

2. Hiperaktivitás, nyüzsgés

Már a kora gyermekkorban szembetűnik és rögtön látni, hogy az ilyen gyerek más, mint a többi. Mintha állandóan „fel lenne húzva” és nem fogy ki a tűzből. Rengeteget szaladgál, mindenhová felmászik és veszélyérzet nélkül veszélynek teszi ki magát, így gyakran megsérül. Iskolában óra közben is mászkál. Később megtanulhat ugyan a helyén maradni, de akkor fészkelődik, rázza a lábát vagy a kezével dobol.

3. Impulzivitás

Ebben az esetben is mintha saját életkoruknál éretlenebbek lennének. Nem tudnak kivárni. Valamit rögtön meg akarnak szerezni vagy megtenni. Nem látják előre cselekedetük nyilvánvaló vagy nagyon lehetséges következményét. Bántalmazzák társaikat, ha nem úgy játszanak, ahogy ők akarják.

4. Figyelmet követelő magatartás

Ez egy szinte kielégíthetetlen igény a másik ember figyelemére. Történhet ingerlés, zaklatás, bohóckodás, helytelen vagy veszélyes cselekedet által.

5. Iskolai nehézségek

Egyesek szerint ezek a gyerekek is lehetnek okosak, átlagosak és gyengébb képességűek. Mivel az ADHD betegségnek az egyéb betegségek iránti vonzása erős és főként diszkalkuliával, diszlexiával  kapcsolódik össze, - az alapbetegség (ADHD) által okozott nehézségeken felül más komoly (például tanulási) problémákkal is szembe kell nézni.

6. Koordinációs nehézségek

Nagyjából az esetek felében jelentkezik. Lehet finommotoros működési probléma, például a cipőfűző megkötése nehezen megy, vagy az írás olvashatatlan. Ha viszont a szem és a kéz koordinációja is  
gyenge, ez például a labdajátékokban nyújtott gyenge teljesítményben látszik. De akinél nincs ilyen tünet, lehet nagyon jó is ezekben a játékokban.

7. Ellenálló és zsarnokoskodó szociális magatartás

A gyerek nem teszi meg, amit kérnek vagy elvárnak tőle, vagy amit tiltanak épp azt teszi. Lehet, azért mert tudatosan ellenszegül, vagy azért mert elfelejti, mit kell tennie.
Nem tanul a hibáiból és a büntetésből.
Túlzottan függetlennek érzi magát, amikor például apró kisgyermekként messzire elkóborol. Néha pedig éppen ellenkezőleg erős függőség figyelhető meg: nem lehet otthagyni az óvodában.
Jellegzetesen viszonyulhat másokhoz. Az idősebb társait bosszantja, a fiatalabbakat pedig irányítja. Ezt társai többnyire nem tűrik el, ezért elszigetelődik.

8. Emocionális nehézségek

Gyors hangulatváltozások. Szélsőséges, túl erős reakciók vagy éppen a reakció hiánya: érzéketlenség. Túlzásba vitt érzelmek (sírás, hiszti, szeretet), depressziós problémák kibontakozása vagy idővel a betegnek egyre jobban a magába zárkózása.

9. Éretlenség

Az ADHD-s gyerekek magatartása elmarad attól, amit életkoruk szerint elvárnánk tőlük.

Tudnunk kell, hogy attól, hogy egy gyerek ADHD-s nem jelenti azt, hogy nincsenek megfelelő észbeli képességei, és nem szabad őket előítéletekkel elintéznünk. Picasso pédául nem tudott megtanulni írni, olvasni és számolni kisiskolás korában, Edisont a tanító néni hazaküldte, mondván anyjának, hogy a gyerek képezhetetlen, próbálja megtanítani írni és olvasni. Stephen Hawking sem tudott megtanulni írni és olvasni, amikor kellett volna, pedig akkor még egészséges volt. Winston Churchillt is tompaagyú kisgyereknek tartották a tanárai.
Szenteljünk több figyelmet az ADHD nehézségeivel küzdő gyerekeknek, hogy szabadon kibontakozhassanak, úgy, mint bármelyik más gyermek.

Forrás: Paul H. Wender The hyperactive child, adolescent and adult c. 1987-ben megjelent 3. kibővített kiadásának (Published in the United States by Oxford University) A hiperaktív gyermek, serdülő és felnőtt figyelemzavar egy egész életen át c. 1993-ban kiadott magyar fordításának 2. kiadása (Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest, 1997) és a Trouble in Mind magyarul Pszichiátriai kórképek címmel sugárzott ismeretterjesztő film ADHD c. részének felhasználásával - Wikipedia.