Mire figyelj az iskolatáska kapcsán? Ezt üzeni a gerincsebész

2020 Augusztus 23. • Szerző: MTI

Csökkenteni kellene az iskolatáska súlyát - mondta Lazáry Áron, a Semmelweis Egyetem gerincgyógyászati tanszéki csoportjának vezetője, gerincsebész főorvos az M1-en.

A szakember szerint a szülők többsége most már tudatosan vásárol olyan táskát, ami kétpántos, így szimmetrikusan terheli a törzset, esetleg van benne olyan deréktámasz, ami segít abban, hogy ergonomikusan feküdjön fel a hátra.     

Hozzátette: a gyerekek kevesebb mint 10 százaléka hord csak aszimmetrikus iskolatáskát, de a kétpántosnál is figyelni kell, hogy a pántok hossza egyforma legyen, azok egyformán terheljék a törzset.     

Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolatáska súlya az alsó tagozatosoknál sokszor meghaladja a gyermek testsúlyának 20 százalékát. Ezt véleménye szerint csökkenteni kellene, saját súlya 10 százalékánál többet senkinek sem kellene cipelnie, ami egy kisiskolásnál 2-3 kilót jelent.  

Milyen a jó iskolatáska a szakorvosok szerint?

1. Kétpántos. A pántok hossza egyforma. A pántok szélesek.
2. Deréktámasszal ellátott.
3. A háti rész merevített.
4. Vállvonal fölé, csípőlapát alá nem kerül.
5. Maximum 2-3 kiló súlyt cipel a gyerek.

Gerincsebész: "A gyerekeknek legalább heti 2-3 alkalommal kellene sportolniuk" 

Lazáry Áron a műsorban kitért egy európai szaklapban két évvel ezelőtt publikált, ezer magyar iskolás bevonásával készített felmérésükre, ami szerint a gyerekek több mint 12 százalékának volt már több napig tartó gerincfájdalma. Hozzátette: 7-12 éves kor közt a fiatalok 25-30 százaléka számolt be arról, hogy fájt már a dereka, háta vagy nyaka.     

Elmondta: a gerinc az egész élet során fejleszthető, ha hetente két-három alkalommal sportolunk, tornázunk, már pár hét után érezhetjük jótékony hatását.

Ortopéd szakorvos: "Nem mindegy, hogyan pakolunk be az iskolatáskába"

Egy korábbi cikkünkben, amelyben az ideális iskolatáskáról írtunk, Dr. Moravcsik Bence ortopéd-szakorvos elmondta, hogy az iskolatáska kiválasztásakor figyelni kell a pánt szélességére, a háti rész merevítettségére és párnázottságára.

Hozzátette: Fontos, hogy a pánt állítható legyen, a vállvonal fölé és a csípőlapát alá ne kerüljön a táska. A szakember szerint jó alternatíva lehet a gurulós iskolatáska.

Megjegyezte azt is, hogy a pakolási technikára is érdemes odafigyelni, a gerinchez közel kell tenni a nehezebb, távolabb a könnyebb dolgokat.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik