Milyen a megfelelő iskolatáska az ortopéd szakorvos szerint? Hogyan kell gerinckímélő módon bepakolni?

2019 Augusztus 27. • Szerző: MTI

Milyen a jó iskolatáska? Hogyan pakoljuk be az iskolatáskát úgy, hogy a lehető leginkább megkíméljük a kisgyerek gerincét? Ajánlott-e az oldaltáska vagy a gurulós iskolatáska kisiskolásoknak? Dr. Moravcsik Bence ortopéd-szakorvos.

Dr. Moravcsik Bence ortopéd-szakorvos az M1 reggeli műsorában kifejtette: az iskolatáska kiválasztásakor figyelni kell a pánt szélességére, a háti rész merevítettségére, párnázottságára.

Fontos, hogy a pánt állítható legyen, a vállvonal fölé és a csípőlapát alá ne kerüljön a táska. Amelyiken derékpánt is van, az még jobb - tette hozzá.

Ügyelni kell arra is, hogy a táska légáteresztő, könnyűszerkezetes legyen - sorolta a szakember, aki szerint különösen a kisgyerekek számára jó alternatíva a gurulós táska.

Hogyan pakoljuk be az iskolatáskát helyesen?

Hátitáska esetén a 6-7 éves gyerekeknek az az ideális, ha a táska súlya telepakolva 2,5-3 kilogramm. Megjegyezte azt is, hogy a pakolási technikára is érdemes odafigyelni, a gerinchez közel kell tenni a nehezebb, távolabb a könnyebb dolgokat.

A szakorvos megjegyezte: a gerinc ebben a korban még porcos. Helytelen tartás, illetve táskaviselet esetén merevebbé válhat a gerinc, vagy korai porckopás is kialakulhat.


Ortopéd szakorvos: "Helytelen táskaviselet esetén merevebbé válhat a gerinc, vagy korai porckopás is kialakulhat"

Az oldaltáska nem ajánlott

Az oldaltáskát a szakorvos nem ajánlja, mert fontos, hogy szimmetrikus legyen a terhelés, különben korán gerincferdülés alakulhat ki.
A megfelelő táska kiválasztása mellett az edzettséget is hangsúlyozta a szakember. Fontos, hogy iskolán kívül is sportoljanak a gyerekek - közölte Moravcsik Bence.

A gyerekek egészen más szempontok mentén döntenek, ha az iskolatáskájukról van szó. Megeshet, hogy első látásra beleszeretnek egy táskába, mert azon a kedvenc mesehősük látható. Licsár Szilvia pedagógus ebben a cikkben elmondja, hogy tanárként milyen további szempontokat tart hasznosnak mérlegelni, ha iskolatáska kiválasztásáról van szó.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik