"A fiúk töltsenek több időt az apjukkal, nagyapjukkal, tapasztaljanak férfi mintát!" - Hogyan kellene nevelni a mai fiúkat?

2018 November 24. • Szerző: Stefanovics József

"A mai fiúk elgyengültek" - kifakadt a 25 éve edzői pályán lévő apuka. Kritikus észrevételei mellett gyakorlatias megoldásokat is javasol.

A mai fiúk megváltozott viselkedéséről, a fiúnevelés buktatóiról osztott meg írást Stefanovics József a Facebookon, aki végzettségét tekintve mozgásterapeuta, és 25 éve oktat karatét gyerekeknek, többek között a KSG módszer is az ő nevéhez fűződik.

Az alábbiakban változatlan formában a szakember írását közöljük.

Tisztelt fiús szülők,
Változnak a dolgok, ez a világ természete. A fiúk viselkedésének a változása egyértelműen nem pozitív. Több mint 25 éve tanítok és generációról-generációra látom Őket. Szakmai szemmel, szeretettel, tervszerűen dolgozok velük. Nevelek fiúkat és dolgozom együtt férfiakkal. Immáron több éve szülőként is megélem mindezt.

Az átlagról és a többségről írok, a korábbi generációkhoz hasonlítva, valamint a megoldásról. Elgyengültek: fizikailag hanyag testtartás, elhízás, ügyetlenek az alapvető mozgásokban. Ami a legrosszabb, hogy nem akarnak küzdeni, hamar feladják. Többször nem férfias mintákat követnek.
Mivel a hölgyek megkeményedtek jelen társadalmunkban, gyakran felül is múlják és legyőzik a fiúkat. Ami a lányok nagy részénél pozitív - nagyon akarnak küzdeni -, nem adják fel olyan könnyen.

Helyes lehet most is, a régi, klasszikus férfi minta? Igen. Amennyiben boldogulni szeretne az a fiú, saját életét építeni, családot eltartani, vezetni, akkor szüksége lesz a klasszikus férfi mintára.

Megoldás: a fiúk töltsenek több időt az apjukkal, nagyapjukkal, tapasztaljanak férfi mintát. A mintaadók pedig ügyeljenek, milyen példát nyújtanak. Tanuljon szabályokat, határokat, mértéket, kitartást. Figyeljen mit és mennyit eszik, mivel tölti az idejét. Legyen lehetőség a játékra, és a feladatra is. Következetesen kell nevelnünk. Tudom, ez idő és erőfeszítés igényes.
Ne a könnyebbik utat válasszuk, hanem a helyeset.

Sportoljon az a fiú, már nagyon korán. Akár 4-5 évesen írassuk be, szakmailag minden területen jó edzőhöz! Helyes, alapvető mozgásmintákat tanuljon meg! Guggolni, egy lábon állni, szökdelni, elkapni, eldobni dolgokat. Gyakoroljon figyelni, feladatot végrehajtani, célt elérni.
Majd 7-8 évesen már fejlesszük- jó szakemberekkel- a kondícióját. Tudja megtartani a saját testét, képes legyen 2-3 km-t futni, nyomni szabályos fekvőtámaszokat, guggolásokat. Legyenek próbatételei, amikre fel kell készülnie, és teljesítenie szükséges. Tanuljon meg kitartani, küzdeni! Vizsgák, versenyek, mérkőzések, bemutatók.

Kihívás szükséges folyton, az elmét, lelket és a testet csiszolva. Csak akkor fejlődik, ha terheljük, különben nem. És bár túléli a gyermek éveket, de nagyon nagy nehézségekkel fog küzdeni a szülő és a gyermek is kamasz vagy felnőtt korra.
Férfivá érnie, sok tapasztaláson, csatán és kihíváson keresztül lehetséges. Ezért éljük mi is a hivatásunkat nap, mint nap és neveljük Őket! Értük. Segíteni szeretnénk ebben, megoszthatod azokkal, akiknek gyermeke van!

„A férfinak nincs joga a fizikai edzés terén amatőrnek lennie. Szégyen számára anélkül megöregedni, hogy látta volna azt a szépséget és erőt, amire a teste képes.”
(Szókratész)

Az írás a szerző engedélyével jelenik meg. Szerző: Stefanovics József, victoryclub.hu
Fotó: Freepik