Újranyitnak-e az iskolák szeptemberben? Mikorra várható a második hullám? Infektológus szakértő véleménye

2020 Július 29.

A szeptemberi iskolanyitással kapcsolatban Szlávik János infektológus főorvos is nyilatkozott a sajtónak.

A legreálisabb forgatókönyv az, hogy egyes iskolák újranyitnak, míg mások távoktatásban maradnak Magyarországon a tanév kezdetén - nyilatkozta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa az Inforádiónak.

- Nagyon sok érv szól amellett, hogy az iskolákat ki kell nyitni. A szülőknek el kell menni dolgozni, a gyerekeknek tanulni kell, ugyanakkor ellenérvek is vannak, hiszen sokan mondják, hogy a második hullám, amit nagyon sokan októberre, novemberre várnak, pont azért fog bekövetkezni, mert kinyitják az iskolákat. Úgyhogy ez egy rendkívül súlyos dilemma - tette hozzá. Az egészségügyi szakértő azonban optimista a második hullámmal kapcsolatban - írja az infostart.hu.

Szlávik János úgy látja, hogy a január 4-ei dátumtól 1-1,5 éven belül lesz vakcina az új típusú koronavírusra, ezen kívül sok más, hatékony gyógyszer áll rendelkezésünkre a vírus ellen, amelyből 2-3 már Magyarországon is elérhető. A főorvos szerint a nyájimmunitás kialakulása érdekében 60-70%-os védettségre van szükség a lakosság körében, ezért mindenkit be kell oltani. Új fejlemény: hiába tűnnek el az antitestek a gyógyultak testéből pár hónap alatt, ezután is védve maradnak a koronavírus ellen, ami jó hír.

A cikk teljes terjedelemben az infostart.hu-n olvasható tovább.