Jöhet szeptembertől a hibrid oktatás? És mit ajánlanak a szakemberek az óvodáknak a járvány második hullámára?

2020 Augusztus 13.

Hibrid oktatást javasol a kormánynak szeptembertől a Pedagógusok Szakszervezete. A szakemberek a járvány második hullámára felkészülendő, az óvodai nevelésre is fogalmaztak meg ajánlásokat.

A Pedagógusok Szakszervezete arra kéri a kormányt, hogy legkésőbb augusztus 24-ig hozza nyilvánosságra az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi protokollt, hogy az óvodák és az iskolák felkészülten tudják elkezdeni a 2020/21-es tanévet - írják a PSZ közleményében. A PSZ néhány pontban összefoglalta, mit vár az oktatási kormányzattól a hibrid vagy online oktatási rend bevezetésekor az iskolákban, illetve, ha a járványügyi helyzet az óvodákat is korlátozott működésre kényszeríti.

Hibrid oktatás bevezetése a közoktatásban

Indokolt járványügyi helyzetben a PSZ nem utasítja el a hibrid (párhuzamosan online és tantermi) oktatási rend bevezetését az osztrák minta alapján. Ebben az esetben a következőket várják el az oktatásirányítástól:

 • A protokoll kidolgozásába vonja be a szakmai, a szülői és az érdekvédelmi szervezeteket.
   
 • Ismerje el a kormány járványügyi elkülönítésnek azokat a napokat, amelyeken a szülők a kisgyermekkel otthon maradnak az online oktatás ideje alatt.
   
 • Havonta szűrjenek minden köznevelésben és szakképzésben dolgozót ingyenesen, függetlenül a fenntartótól. A veszélyeztetett korosztályba tartozó és krónikus betegséggel élő kollégák csak online oktatást folytathassanak.
   
 • Biztosítsanak minden 100 tanulóra kettő érintés nélküli homloklázmérőt és tantermenként megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt az oktatási intézményekben.
   
 • Egyértelmű utasításban határozzák meg a szaktantermi oktatás felfüggesztését a hibrid tanítás ideje alatt, helyette az osztálytermi oktatást helyezzék előtérbe.
   
 • Határozzák meg a biztonságos menzai étkezés módját, az iskolai büfék működésének rendjét.
   
 • Egy tanteremben 14 gyermeknél több ne legyen (kétméteres szociális távolság betartása).
   
 • A hibrid oktatás keretében egyik héten 3 nap, másik héten 2 nap tantermi tanítás, a kimaradó napokon távoktatás legyen. Viszont az első és második évfolyamon tanuló gyermekeknek a folyamatos tantermi oktatást javasolnak.
   
 • A pedagógusok hibrid oktatásból eredő túlmunkáját minden megkötés nélkül fizessék ki a fenntartók.
   
 • Rugalmasabb tantervi szabályozást a hibrid vagy online oktatás ideje alatt.

Ajánlások a járvány második hulláma esetén az óvodai nevelésre

1. Csak ott vezessenek be komolyabb korlátozásokat, ahol ez indokolt, a kialakult egészségügyi helyzet megkívánja.

2. A szülők saját hatáskörben dönthessenek arról, hogy viszik-e a gyermeket az intézménybe, természetesen egyeztetve az óvodával, az óvodapedagógusokkal (igazolt hiányzásnak számítana).

3. Ismerje el a kormány járványügyi elkülönítésnek azokat a napokat, amelyeken a szülök a kisgyermekkel otthon maradnak az óvodai nevelés felfüggesztésének idejére.

4. Ismerjék el az óvodai online nevelés-oktatás létjogosultságát kormányszinten.

5. A fenntartó minden intézményben biztosítsa a megfelelő és elégséges egészségügyi eszközöket, felszereléseket (maszkok, kézfertőtlenítők, homloklázmérők, takarítószerek és eszközök).

6. Legyen kötelező az óvodában dolgozók havi ingyenes vírusszűrése.

Fotó: Freepik