Horváth László: "Abban az iskolában, ahol erőszak van, sem tanítani, sem tanulni nem lehet"

2020 Június 05. • Szerző: MTI

A tervezett iskolaőrség célja az elrettentés, visszatartás az iskolai erőszak elkövetésétől.

Az iskolaőrség célja az elrettentés, visszatartás az iskolai erőszak elkövetésétől, de az iskolaőr szükség esetén kényszerítő intézkedést is foganatosíthat - közölte Horváth László miniszterelnöki megbízott pénteken az M1 aktuális csatornán.

Mint ismert, az Országgyűlés elé terjesztette a kormány az iskolai erőszak megszüntetéséről és megelőzéséről szóló törvényjavaslatot, amely szükség esetén lehetőséget biztosít a gyors, erős, hatékony fellépésre az iskolai erőszakot elkövetők ellen. A kormány azt javasolja, ha egy diákot erőszakos iskolai cselekménnyel ítélnek el, ne járjon utána egy évig családi pótlék. A javaslat kezdeményezi a diákok és tanárok biztonságát növelő iskolaőrség felállítását is.

Tilos a tanárt megfélemlíteni, megalázni

Horváth László - aki egyúttal fideszes országgyűlési képviselő - kijelentette: a legalapvetőbb iskolai követelmény, hogy tanárt megfenyegetni, bántalmazni, megalázni, megfélemlíteni szigorúan tilos, és ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania származástól és szociális helyzettől függetlenül. Abban az iskolában, ahol erőszak van, sem tanítani, sem tanulni nem lehet - tette hozzá.

"Az iskolai erőszak gyökere a családban van"

Szerinte az iskolai erőszak gyökere az elkövető családjában, közvetlen környezetében van, ezért a szülő felelőssége, hogyan viselkedik a gyerek az iskolában. Ha viszont a családnak nem szándéka, hogy gyerekének értékként mutassa be az iskolába járást, nem lehet előrébb jutni a probléma tekintetében - vélekedett.

Forrás: MTI 2020. június 5.
A kezdőfotó csak illusztráció, forrás: Freepik