"A tanároknak is elsőbbséget kell kapniuk az oltási kampányokban"

2020 December 16. • Szerző: MTI

UNICEF: „Az oktatás elhúzódó hiányának vagy megszakadásának súlyos következményei vannak" - ezért javasolja a szervezet, hogy a tanárokat is mihamarabb oltsák be.

A tanároknak az elsőbbséget élvező csoportok közé kell kerülniük a koronavírus elleni oltási kampányokban – szorgalmazta keddi közleményében Henrietta Fore, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) ügyvezető igazgatója.

A tanárok beoltása fontos az iskolák nyitva tartása miatt

A szervezet vezetője hangsúlyozta, a koronavírus-járvány „világszerte nagy pusztítást végzett a gyermekek oktatásában. A tanárok beoltása döntő lépés ahhoz, hogy (az oktatás ügye) ismét a helyes pályára kerüljön”.

Henrietta Fore állásfoglalása szerint a tanároknak „elsőbbséget kell kapniuk a Covid-19 védőoltás beadásánál, amint lezajlik az élvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók és a lakosság magas kockázatú csoportjainak vakcinációja”.

Ez segít megvédeni a tanárokat a vírusfertőzéstől, egyben lehetővé teszi számukra, hogy személyes, jelenléti tanítást folytathassanak, ami végső soron elősegíti az iskolák nyitva tartását is – fejtette ki az igazgató.

Az UNICEF szerint:

a pandémia első hullámának április végi csúcspontján az iskolabezárások világszerte megzavarták a diákok közel 90 százalékának tanulását.

"Minél tovább maradnak gyerekek az iskolán kívül, annál kevésbé valószínű, hogy visszatérnek"

A szervezet úgy véli, az iskolák nem tartoznak a fertőzés elsődleges gócai közé, ezért helyteleníti, hogy az oktatási intézmények zárva tartanak jelenleg a világon minden ötödik iskolás számára – ami 320 millió gyereket érint.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megóvjuk a következő generáció jövőjét. Ez pedig azoknak a védelmével kezdődik, akiknek a jövőbe vezető út megnyitása a dolga” – hangsúlyozta Fore.

„Az oktatás elhúzódó hiányának vagy megszakadásának súlyos következményei vannak, különösen a társadalom peremére szorultak számára. Minél tovább maradnak gyerekek az iskolán kívül, annál kevésbé valószínű, hogy visszatérnek, és annál nehezebb lesz szüleiknek visszatérni a munka világába” – figyelmeztetett a világszervezet Gyermekalapjának vezetője.

Fotó: Freepik
Forrás: mti