Íme az osztályterem, ahonnan a gyerek haza sem akarnak menni! Kitalálod hol van?

2019 Szeptember 04.

Te szívesen tanulnál vagy tanítanál ilyen osztályteremben?

Az alábbi videó egy finn iskola átlagos matekóráját mutatja be. A Helsinkitől háromórás autóútnyira található Jyväskylä kisváros iskolájában függőágyban teáznak, a gyűrűről lógnak lefelé, szobabicikliznek a gyerekek, ahol a szekrény tetejére maga a tanár segíti őket felülni.
A rendhagyó osztályterem tiszta, világos, barátságos, növényekkel teli, ahol szó szerint élmény a tanulás! Ha megnézed a lenti videót, akkor láthatod, hogy a tanulók egymásnak segítenek, vagy, hogy az egyik legtermészetesebb dolog, amikor a diákok időnként kitekerik magukból a fölös energiát.Jukka Sinnemäki, a jyväskyläi iskola tanára a videó kapcsán úgy nyilatkozott:

"a biztonság mellett a barátok, a bizalom, a tisztelet és a motiváció a legfontosabb a diákok számára".

Sinnemäki szerint a gyerekek életének jelentős része az iskolában zajlik, ezért mindennek az alapja, hogy a bent töltött időt élvezhetővé tegyék számukra.


A magyar kapcsolatokkal is rendelkező finn pedagógus korábban úgy nyilatkozott: "A jó oktatás titka, hogy a pedagógusok bizalmon alapuló emberi kapcsolatot építsenek ki a diákokkal. Ami számít, hogy a tanár a munkája során támogatást és a pozitív attitűdöt sugározzon a diákjai felé, hiszen a tanári jelenlét mindennél jobban rányomja a bélyegét egy közösség önképére".