"Beteg gyereknek nem óvodára van szüksége, hanem anyára vagy apára" - Egy óvónő elgondolkodtató levele szülőknek

2019 Február 27.

Egy őszinte óvónő intézett nyílt levelet a beteg gyerekek érdekében. Felhívását azoknak a szülőknek szánja, akik nem akarják, vagy nem tudják megoldani a beteg gyermekük otthoni elhelyezését.

Kényes témát írt ki magából egy aggódó óvónő, aki a szülőkhöz intézte - betegen óvodát látogató gyerekekkel kapcsolatos - észrevételét, kérését. Korjelenség ugyanis, hogy a szülők munka vagy egyéb leterheltség miatt nem tudják megoldani, hogy a beteg gyermekükkel otthon maradjanak, aminek végül a kisgyerek issza meg a levét, no meg a kis csoporttársak és az óvoda többi dolgozója...

Székely Szilvia óvodapedagógus írását idézzük.

"Távol álljon tőlem, hogy bárkit, akárkit megbántsak. Egyszerűen csak az általam ismert és kedvelt gyermekek érdekeiben írtam le ezeket a sorokat.

Mostanság sok minden kikívánkozik belőlem. Talán a kor, talán a sok élmény, érzés, ami hatással van rám. Nem szeretnék a mai társadalom kritikusává válni. Semmiképpen! Hiszen én magam is, eme társadalom aktív tagja vagyok. Nem gondolom, hogy tökéletes nő, anya, vezető, pedagógus vagyok. Mindig van mit tanulnom, mindig szükséges a megújulás. De kedves szülőtársak, egyre inkább elburjánzik az a szemlélet, hogy az a lényeg, hogy velünk mi van. Az sem feltétlenül fontos, hogy a gyerekeinkkel mi van, vagy a többi mellettünk élő embertársunkkal, mi történik.

Nem is olyan régen történt (nem egyszeri és nem egyedi eset sajnos) a szülő betegen hozta be 4 éves gyermekét az oviba. A gyermek egész délelőttjét a mellékhelyiségben töltötte. A szülőnek hiába telefonáltunk, az munkára hivatkozva nem jött gyermekéért. A gyermek nem volt jól. Nagyon nem. A szülő? Fogalmam sincsen, hogyan érezhette magát a többedik telefonhívás után, hogy orvos, gyógymód és szerető közeg szükséges gyermekének, mégsem sietett… Óráról, órára rosszabbul érezte magát a gyermek. A felnőttek, akik vele voltak, gondozták, ápolták, átöltöztették, fertőtlenítettek, többi körülbelül 20-25 gyermeket elláttak, gondoztak, ebédeltettek, ők is egyre rosszabbul érezték magukat.

Belegondoltam, hogy így a többi gyermek érdeke hol érvényesül? A többi szülő, aki mindig gondosan kikúrálja, ápolja és megoldja gyermeke ellátását, annak érdeke hol érvényesül? A saját családunk érdeke, a gyermekeink, unokáink érdeke hol érvényesül? A mi magunk érdeke, hol érvényesül? Hiszen, ha betegek leszünk, akkor a betegállomány, a gyógyszerek stb.… De ez még nem minden! Ha minden felnőtt beteggé válik az intézményben, akkor vajon ki marad a gyermekekkel? Bezárunk?

Kedves Szülők! Az ovi NEM gyermekmegőrző! Nem szociális és nem egészségügyi intézmény. A beteg gyermeknek anyára, apára, gyógymódra, szeretetre és ápolásra van szüksége! NEM ÓVODÁRA! A beteg gyermek NEM Szilvi nénit (vagy az óvó nénit) akarja! Nem szeretne verselni, mondókázni, játszani, énekelni, tornázni stb. NEM! Ő ANYÁT és APÁT akarja! Na meg nyugalmat, ölelést, szeretetet, megértést.

Gondoljon csak mindenki bele, hogy ő maga, hogyan érzi magát, betegen. Én felnőttként is rosszul érzem magam, és pihenésre vágyom. Egy 4-5-6 éves gyermek még inkább! Adjuk meg nekik a nyugalmat a gyógyuláshoz! Adjuk meg a csoport többi, még egészséges tagjának a lehetőséget arra, hogy ne váljon másnapra, harmadnapra beteggé! Adjuk meg az egészséges gyermekek szüleinek a lehetőséget, illetve az intézményben dolgozóknak a lehetőséget arra, hogy ne kapják el a fertőzést! Illetve igen is tartsuk be a házirendet! Mert ott fehéren-feketén le van írva, hogy beteg gyermek nem látogathatja az óvodát. Illetve az is, hogy a betegség után felépülő gyermek kizárólag csak orvosi igazolással jöhet újra óvodába".

Olvasói reakciók

Az óvodavezetőnő írása nyilvános Facebook oldalán jelent meg, és nagyon sokakat megérintett, ami jelzi, hogy mennyire általános és komplex problémáról van szó. Aggodalommal teli felhívására csak úgy záporoztak az egyetértő szülői és pedagógusi hozzászólások. Ezek közül idézünk néhány jellemzőbbet.

Milyen anya az olyan
"Az egy dolog (nyilván nem elenyésző), hogy mindenki mást megfertőz, de milyen anya az olyan, aki az első telefonhívás után nem megy azonnal, vagy nem küld valakit a gyerekéért, ha ő maga nem tudja megoldani?!"

Az óvónők is betegen járnak dolgozni
"Teljesen egyetértek, de mindenkit meg is értek, így azokat az óvónőket, pedagógusokat is, aki szinten alig gyógyultan, náthásan mennek a gyerekeink közé dolgozni, mert ők is kevesen vannak, rákényszerülnek erre. Ugye, ők is fertőznek, akárcsak a gyerekek!"

Másnak is nehéz megoldani
"Ha valaki gyereket vállal. Az is hozzá tartozik, hogy meg tudja oldani, ha beteg ugyan úgy, mint az is, hogy enni ad neki! Azért, mert valaki nem tudja megoldani, joga van bevinni és szándékosan megfertőzni a többi gyereket? Tudod milyen nehéz másnak is ezt megoldani?!"

A sok antibiotikum kúra felelőtlen szülők miatt
"Tavaly 8 antibiotikum kúrát kaptunk úgy, hogy én egészségesen vittem be a gyermekem, de már reggel tudom, hogy csak pár napig húzzuk, amikor mellettem nyomja be az anyuka a Nurofent a gyerekbe, és zokszó nélkül beküldi a csoportba! Nap mint nap hallom, hogy az óvónők könyörögnek a szülőnek, hogy nagyon beteg a gyerek, vigye orvoshoz, ennek ellenére másnap ugyan úgy viszi oviba! A sok antibiotikum és a sok felső légúti megbetegedés miatt nálunk mar az asztma is megjelent!"

Az írás a szerző engedélyével jelenik meg. Írta: Székely Szilvia óvodapedagógus