3 tipp, ha az óvodás gyereked nem szeret rajzolni! Játékos megoldások a kézügyesség fejlesztéséhez!

2018 Március 05.

Baj-e, ha az óvodás gyerek nem rajzol? Erőltessük-e vagy inkább mégse? Hogyan vehetjük rá a gyereket, hogy megkedvelje a rajzolást, ami később a biztos ceruzafogás, ceruzatartás alapjául szolgál majd az iskolában? Válaszok a cikkben!

A rajzolás a gyermekkor fontos kifejezőeszköze, ami a fejlődés, az érettség állomásain kíséri végig a gyereket. De mi történik akkor, ha a gyerek ehhez egyáltalán nem érez kedvet? Baj-e, ha az óvodás gyerek nem szeret rajzolni? Nos, két jó hírünk van aggódó szülőknek!
Az egyik, hogy a rajzolás helyett számtalan egyszerű módszer, trükk létezik, amivel az óvodás gyerekek kézügyességét különösebb erőltetés nélkül fejleszthetjük - ezek közül árulunk el hármat. A másik, hogy az esetek többségében nem kell kétségbeesni, ha a gyerek nem egy született Picasso.

"A rajzolást semmiképpen nem szabad erőltetni" - Vekerdy
"A rajzolást semmiképpen nem szabad erőltetni, és ha nem szívesen rajzol egy óvodás gyerek, akkor adjunk a kezébe gyurmát, LEGO-t, vigyük sokat homokozóba" - tartja Vekerdy Tamás gyermekpszichológus. "És ahogy az erőltetett rajzolás, a rajzolni tanítás is felesleges fáradozás a szülők részéről. Ha egy gyerek nem szeret rajzolni, akkor azt egyáltalán nem szabad erőltetni, a rajzolást külön fejleszteni több mint felesleges. A kismozgások hiánya nem minden esetben ugyan, de sokszor a nagymozgások hiányából fakadnak, ami az egyik jellemző ok lehet, vagyis a gyerekek általában nem mozognak eleget a szabadban. Sokszor a kis lemaradások idővel beérnek, és a gyerek örömmel veszi kézbe magától a ceruzát, amikor annak eljön az ideje" - Vekerdy Tamás sokat hangoztatott véleménye szerint.

3 tipp kézügyesség fejlesztéséhez

- Úgy vélem, hogy a rajzolás erőltetése nem fogja meghozni a kívánt eredményt, az unszolással csak elvesszük a gyerek kedvét az alkotástól - mondja Simara-Sós Daniella, az újpesti és dunakeszi Pindur Palota - Játékboltok és Játszóházak vezetője. - Az alkotást és a kreativitást soha nem lehet kierőszakolni, mert akkor éppen a lényeg veszik el, a szabadság és a képzeletet csak szárnyalva tud kibontakozni, és végül papírra kerülni - teszi hozzá.
- Ahhoz, hogy a gyereknek megjöjjön a kedve a rajzoláshoz, azzal kell kezdeni, hogy a kicsiny, törékeny, sokszor ügyetlen kezeit megerősítjük, amit nem lehet megspórolni, mert a rajzolás a gyerek számára fizikai igénybevételt jelent, és igenis fárasztó. A kéz finom izmainak megerősítéséhez más-más ötletet lehet bevetni kisfiúknál és kislányoknál - tanácsolja a vezetőnő.

1. Csavarozós játékok kisfiúknak
A kisfiúknak inkább csavarozós játékokat adjunk a kezükbe, a ceruzafogás technikáját ugyanúgy elsajátíthatják ezzel is. Nem elsősorban a csavarhúzó használatára, mintsem magának a csavarnak a kézzel történő behajátására gondolok.

2. Karkötő készítés kislányoknak
A karkötő készítés közkedvelt kislányos hobbi, aminek duplán lehet örülni. A kislányok élvezik a játékékszer megalkotását, és az elkészülte után pedig örömmel hordják divatos ékszert, ami készülhet hagyományosan vagy egy körmöcske nevű egyszerű eszközzel.

3. Gyurmázzunk minél többet
A gyurmázás egyike azoknak a tevékenységeknek, amivel a gyerek finomotorikus képességei látványosan fejlődnek, ezért mindig, amikor csak lehet, legyen kéznél gyurma. Készítsük be a táskába, vigyük magunkkal kirándulásra, szünidőre, hogy a gyerek bármikor elővehesse, amikor csak kedvet érez hozzá.

- Amikor ezekkel a játékos eszközökkel "felkészítettük" a gyereket, majd csak utána lehet áttérni a rajzeszközök használatára. Azt tanácsolom a szülőknek, hogy soha ne vegyünk a gyerekeknek silány minőségű írószert. Igenis hegyezhető, erősen, élénken fogó, egyenletes vonalat húzó ceruzákra van szükség a rajzoláshoz, íráshoz. Az árkülönbség a ceruzák között a minőségben keresendő. Adjunk a gyerek kezébe egyik nap a filctollat, másik nap a zsírkrétát, harmadik nap ceruzát vagy aquarell ceruzát váltakozva - tanácsolja Simara Sós Daniella.