Gyermeknevelés holland módra - Mit tudnak a holland szülők, hogy ők nevelik a világ legboldogabb gyerekeit?

2018 Augusztus 29. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Mi a holland gyermeknevelés titka? Hogyan gondolkodnak a gyerekről a holland szülők? Mitől boldogabbak a holland gyerekek? Válaszok a cikkben.

Egy évekkel korábbi UNICEF felmérés kiderítette, hogy a holland gyerekek a legboldogabbak a világon - írja a Telegraph. Közel 30 ország fiataljait kérdezték ki megélhetésről, egészségről, biztonságról, továbbtanulási lehetőségekről, viselkedésről, veszélyekről, környezetről és lakhatási körülményekről. A holland gyerekek 95%-a a fenti kérdésekre megelégedetten, azaz "nagyon jó" értékeléssel válaszolt. Érdekes megjegyezni, hogy az elégedettséget a legkisebb gyerekeknél lehetett leginkább tetten érni.

Hollandiában nem csak a gyerekek elégedettek, de még a csecsemők is kevesebbet sírnak, illetve könnyebb lehet őket megnyugtatni, mint például az amerikai babákat. A pszichológusok mindennek okát a kulturális különbségekben látják.Az Independent cikke szerint a holland társadalom gyerekközpontú attitűdje a liberális gyermekneveléssel kéz a kézben jár. A gyerekek nagy szabadságot élveznek, kiélhetik kísérletező kedvüket, megtapasztalhatnak, felfedezhetnek, és mindemellett kevésbé vonják felelősségre őket.

A liberális gyermeknevelés ellenzői már régóta megkongatták a vészharangokat, mert úgy gondolják, hogy mindez generációk elkényeztetéséhez vezet. Mégis, mintha Hollandiában valami másról lenne szó: a gyerekek lazább, szabadabb és kiegyensúlyozottabb családban szocializálódnak.

Min alapul a hollandok szemlélete? Legfőképpen azon, hogy a gyerekre, mint individumra tekintenek, nem pedig "tulajdonra". A hollandok logikája az, hogy az elvégzett munka nem mindig vezet sikerhez, ám a boldogság képes segíteni abban, hogy sikeresnek érezzük magunkat. Ezeknek a szülőknek a siker tehát nem más, mint amikor a gyerekük boldognak érzi magát.

A holland iskolák stresszmentesek

A gyerekek 4 éves koruktól járnak iskolába, de ez nem azt jelenti, hogy egész nap az iskolapadban ülnének, hanem azt, hogy segítséget kapnak abban, hogy felfedezzék a környezetüket. A klasszikus értelemben vett oktatás csak 6 évesen kezdődik. Talán ez lehet az oka annak, amiért a holland gyerekek szívesen járnak iskolába.

Kíváncsiak, kellően motiváltak, és hozzá vannak szokva, hogy az iskolában azzal foglalkozhatnak, ami érdekli őket. A teljesítményközpontú tanítás kicsit sem jellemző rájuk, a kisiskolások nem kapnak házi feladatot vagy csak keveset. Ők úgy gondolják, hogy a kíváncsiság felébresztése és fenntartása fontosabb, mint a tanulók versenyeztetése.

Reális szülők, boldog gyerekek

A holland szülők nem akarnak mindenáron hibátlanok lenni, mert tudják, hogy a szülőség azzal jár, hogy néha tökéletlenek vagyunk. Ha hibáznak, akkor megbocsájtanak maguknak, és ezért tudnak felszabadultan gyereket nevelni.
A részmunkaidő szintén kedvez ennek a légkörnek, a kevesebb munka kiegyensúlyozottabbá teszi a felnőtteket. Szerda délután például nincsen tanítás, ezért a szülők sem a munkahelyükön ülnek, hanem a családdal töltik az időt.

A szülők legalább egy teljes délutánt a gyerekeikkel töltenek, és legalább egy alkalommal én-időt is beterveznek maguknak. A holland anyukák nem marcangolják magukat, hogy jár-e nekik a kimenő vagy sem, sőt a szülés után sem akarnak görcsösen lefogyni, és nincs lelkiismeret furdalásuk, ha nem tesznek meg mindent a (már önellátó) gyerek kedvéért. A holland anyukák magabiztosabbak, nyugodtak, és nem versenyeznek kényszeresen más anyákkal.

Hogy a holland édesapákról is szó essen, nos, ők szívesen belefolynak a háztartási munkálatokba, amiről nem gondolják, hogy ők ettől elnőiesednének, sőt. Ezzel segítik tehermentesíteni az anyákat, ami legvégül a családi békéhez vezet."A kiskakas azt csinálja, amit a nagykakasnál lát" - holland mondás

Az egészen kicsi gyerekeket hagyják, hogy felfedezzék maguknak a világot: kiabálhatnak, hangoskodhatnak, szétpakolhatják a játékaikat, mert erről szól egy gyerek. A szülők errefelé úgy gondolják, hogy a játék fontosabb, mint a néma engedelmesség.
A gyerekek cserébe a felnőttekkel szemben barátságosak és segítőkészek, ami nem alázatot jelent. A gyerekeknek nem hogy saját véleményük lehet, hanem a szülők külön értékelik, ha a gyerek érvel a kérése mellett.

A gyermeknevelés nem egy hatalmi harc, sokkal inkább szülői példamutatás, itt az apák és anyák nem sajnálják a gyereket megdicsérni, ha jól viselkedett a kicsi, de szóvá teszik, elítélik a rossz magatartást.

Csokoládé reggelire?

Bridget Jones minden bizonnyal jól érezné magát Hollandiában, ahol a reggeli része a hagelslag, ami vajazott, csokival megszórt kenyérszeletet jelent. Lehet, hogy ez is hozzájárul a gyerekek boldogságához?
Mivel a család nyugodtan és együtt reggelizik, már nem is indulhat rosszul a nap, és ez jót tesz a családi kapcsolatok megerősítésének.

A Telegraph cikke végül felmutatja, hogy mi a legnagyobb valószínűsége a holland gyerekek boldogságának: megtalálják az örömet az apró-cseprő dolgokban is, legyen az egy használt játék, közös biciklizés vagy közös családi étkezés.

"Légy normális, ha a világ már úgy is elég őrült" - holland szállóige

A nyugati társadalmakban az emberek megőrülnek, hogy mindenük meglegyen, minden új legyen, és ezért kényszerből mindent meg akarnak szerezni. És pont ez az, amitől a holland szülők távol tartják magukat, pontosabban nem engedik, hogy a mókuskerék felőrölje őket – véli a cupofjo.com.

Sok tényezője lehet annak, hogy mi mindentől boldogabbak a holland gyerekek. És természetesen Hollandiában is vannak nehézségek, ott is élnek olyan szülők, akik nem a fentiek szerint nevelik a gyerekeiket. De vegyük észre, hogy ezen tényezők nagy része közel nem a pénzen múlik. Sokkal inkább azon, hogy a szülők hitelesek maradjanak, hogy ápolják a családi kapcsolataikat, a családi békét, és hogy az élet legkisebb örömeit is együtt éljék meg.

Forrás: Telegraph, Independent, Cupofjo, HuffingtonPost
Fotó: Freepik