Anya-fia kapcsolat: 5 dolog, amit egy fiúgyermek az anyukájától tanulhat meg!

2018 Május 27.

Az anyák ösztönösen adnak át fiaiknak olyan képességeket, amivel a fiúk később szerethető férjek, jó apák, megértő barátok vagy kedves munkatársak lesznek. Cikkünkben 5 dolgot fejtettünk ki, amit egy fiúgyermek elsősorban az anyukájától tanul meg.

Generációk nőttek fel abban a tudatban, hogy egy anyának nem szabad túlságosan gyengédnek, engedékenynek lennie a fiához, mondván, a túlzottan ragaszkodó kisfiúkból később anyámasszony katonája lesz. Ami annyiban igaz, hogy az édesanyáknak óriási hatása van a kisfiúk személyiségfejlődésére, legfőképpen, ami a későbbi viselkedésüket illeti.
Egy fiúgyerek a gondoskodó, melegszívű édesanyától rengeteg mindent sajátíthat el, ami a felnőttkori sikereihez elengedhetetlen lesz. Nos, ezeket az értékeket vettük sorra.

Őszinteség
Az őszintén és nyíltan beszélő anya képes megtanítania fiának, hogy ő maga is képes legyen kifejezni az érzéseit, az érzelmeit, a szorongását vagy éppen az álmait. Ezek az előnyök nem csak kisgyerekkorban segítik a gyerek szociális beilleszkedését, hanem például a felnőttkori párkapcsolat sikerének egyik kulcsa.

Tisztelet a nők iránt
Egy szorosabb anya-fia kapcsolatban a kisfiú jobban megtapasztalhatja, hogy egy nőnek milyen kihívásokkal kell szembesülnie nap mint nap a családban, munkában, más közösségekben. Az ilyen fiúgyermek később olyan férfivá érik, aki megadja a tiszteletet a nőknek, egyenrangú félként fog tekinteni rájuk - legyen szó magánéletről vagy munkatársi kapcsolatról.

Önértékelés
Sokan gondolják azt, hogy az önbecsülést elsősorban az apai minta adja, holott, az önértékelés képessége legfőképpen az anyától ered, amit az anyák ösztönösen adnak át gyerekeiknek. Ha egy kisfiú azt látja gyerekkorában, hogy az anya értékesnek, szerethetőnek, magabiztosnak érzi magát, akkor, ő maga is könnyebben el tudja magát fogadni, magát erősnek és szerethetőnek fogja tartani. Az ilyen kisfiúnak később, felnőtt korában is helyén lesz az önbecsülése.

Érzelmi intelligencia
Az érzelmi intelligencia mások megértésének képességét jelenti, hogy képesek vagyunk mások hangulatát, indítatását, vágyait megérteni, amit elsősorban az édesanyánktól tanulunk meg. Ugyanakkor ez a képesség arra is jó, hogy saját magunkkal tisztába kerüljünk. Az érzelmi önreflexió hozzásegít bennünket az önállósághoz, öntudathoz és függetlenséghez.

Siker
Az anyától mind az érzelmi stabilitást, mind pedig az érzelmi intelligenciát megtanulhatják a fiúgyerekek, ami felnőttkorban a munkában, párkapcsolatban egyaránt biztos alap lehet.
Mindezek után ne feledjük el, hogy minden óvás-féltést és szerető gondoskodást túlzásba is lehet vinni, ami torz anya-fia kapcsolat alakíthat ki – ez természetesen nem csak a fiúknál, hanem a lányoknál is érvényes.

Fotó: Freepik
Forrás: MomJunction