"Addig fel nem állsz az asztaltól, amíg meg nem etted, ami a tányérodon van!" - Miért nem jó, ha folyton ezt hallja a gyerek?

2018 Október 25. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Óvodapedagógus véleménye: "A szülők miatt alakulnak ki a gyerekeknél az étkezési zavarok".

Az előző óvodában, ahol dolgoztam, az volt a gyakorlat, hogy a gyerekek nem állhattak fel az asztaltól addig, amíg meg nem ették, ami előttük volt. De tudok olyan extrém esetről is, amikor egy kisgyereknek 3 óra hosszat kellett egyedül az asztal mellett ücsörögnie, mert nem volt hajlandó megenni azt, amit kitettek elé.

A mi csoportunkban szerencsére ez nem volt ennyire végletes, de így is gyakran előfordult, hogy fél órákat üldögéltek a gyerekek a meghagyott ételek felett.
Nekem ez a gyakorlat már akkor sem tetszett, és mindig is elleneztem, hogy rákényszerítsük az ételt a gyerekre. Szerencsére, abban az óvodában, ahol most dolgozom, itt más a helyzet: amellett, hogy a gyerekjogokat betartjuk, a gyerek személyisége fontos számunkra. 

Gyakran maguk a szülők okozzák az étkezési zavarokat

A mostani ovimban a gyerekek eldönthetik, hogy mikor és mennyit esznek. Azt gondolom, hogy ez jó, mert ezáltal megtanulják, hogy saját maguk is hozhatnak döntéseket. Ha a kisgyerek azt mondja "köszönöm szépen, most nem kérek enni", akkor ezt elfogadjuk.

5 ÉTEL GYEREKEKNEK, AMI TELE VAN VASSAL »»

Azt tapasztalom, hogy sokszor maguk a szülők alakítják ki a gyerek rossz evési szokásait azzal, hogy rosszul kondicionálják őket.
Az egyik következménye annak, hogy a szülő rákényszeríti a gyerekre az ételt, hogy a gyerek később elhízik, de rossz következménye az is, hogy a gyerek nem tanul meg saját döntést hozni.


Ne tömjük a gyereket! - ezt tanácsolja az óvónő

De mi is a valódi probléma? Az, hogy a felnőttek már régen elfelejtettek hallgatni saját éhségérzetükre, és azt hiszik, hogy a gyereknek is ezt a példát kell követniük, de nem.

Egy 2016 tanulmány nagyon jól rámutatott arra, hogy nem feltétlenül az éhségérzetünk diktál, amikor eszünk. Egy New York-i táplálkozáskutató felnőtteken végzett vizsgálatot, akiknek mindössze annyi volt a feladatuk, hogy az előttük lévő tányér levest elfogyasszák, ami sosem ürült ki. A kutatók egy beépített szerkezettel megoldották, hogy a tányérba újabb leves mennyiség jusson - erről a vizsgálati alanyok mit sem tudtak, ezért csak ettek és ettek.
A végeredmény beszédes: átlagosan 73%-kal többet ettek a felnőttek a levesből, mint amire valójában szükségük lett volna ahhoz, hogy jóllakjanak.

NEM SZERETI A GYEREK A GYÜMÖLCSÖT? EZT A TRÜKKÖT VESD BE! »»

"Addig eszel, amíg üres nem lesz a tányérod"

A gond csak az, hogy a legtöbb szülő ezen elvek mentén neveli a gyermekét, vagyis "addig eszel, amíg ki nem ürül a tányérod", és nem pedig „addig, amíg jól nem laksz”. Pedig elvileg csak annyi ételt kellene magunkhoz vennünk, amennyi a telítettségi érzetünkhöz szükséges.

Egy biztos, a gyereket evésre kényszeríteni a legrosszabb, amit elkövethetünk, mert elvesszük tőlük a kellemes jóllakottság érzetét.

Szerző: Svenje Häberle bajor óvodapedagógus
Forrás: Külföld
Fotó: Freepik