A Meseország mindenkié című gyerekkönyvet Csepelen az összes óvodában betiltották

2020 Október 09.

Nagy port kavar a Meseország mindenkié című mesekönyv.

Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere az összes kerületi óvodában betiltotta a Meseország mindenkié című könyv olvasását. Ezt levélben közölte az intézmények vezetőivel, akik az ovis értekezleten továbbították a direktívát az óvodai nevelőknek - írja a 444.hu.

A portál beszélt az egyik intézmény óvónőjével, aki elmondta, hogy ezt a könyvet eddig sem olvasták a gyerekeknek, nincs is meg az óvodának. Hozzátette, hogy különösnek találja a tiltást, mert eddig nem szóltak bele, hogy mit olvashatnak és mit nem. Korábban nem fordult elő, hogy könyveket betiltott vagy ajánlott volna a polgármester. Nem volt tiltólista az óvodában.

A könyvben 17 kortárs szerző klasszikus meséket írt újra olyan hősökkel, akik valamilyen kisebbségi csoporthoz tartoznak. A kötet alapvetően a toleranciáról, mások elfogadásáról szól. A Meseország mindenkié azzal lett igazán ismert, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa nyilvánosan ledarált egy példányt, és tüntetést szervezett ellene, mert szerinte az „homoszexuális propaganda”, majd Orbán Viktor miniszterelnök az eset kapcsán felszólította a melegeket, hogy hagyják békén a gyerekeit.