A leggyakrabban előforduló motívumok a gyerekrajzokon - Mi mit jelent?

2020 Augusztus 23. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Bizonyos motívumok újra és újra felbukkannak a gyerekrajzokon. Ezek lehetséges jelentéseinek jártunk utána.

A gyerekrajzok legtipikusabb motívumai a következők:

 • én-ábrázolás
 • családrajzok, családtagok állatoknak ábrázolva
 • különféle nemi jellemzők
 • otthon
 • természet ábrázolása

Én-ábrázolás a gyerekrajzokon

Érdekes, hogy a gyerek mennyire szívesen ábrázolják önmagukat a gyerekrajzokon. Szakemberek szerint azok a kisgyerekek, akik magabiztosak, általában a rajz közepén ábrázolják magukat, a félszegebb, szerényebb gyerekek magukat kisebbnek rajzolják le, általában növények és állatok környezetében.

Ha egy gyerek félős, szorongós, vagy fenyegetve érzi magát, akkor a rajzain könnyen megjelenhetnek a villámok, zivatarfelhők önmaguk felett.Azok a testrészek, amelyek a gyerekek számára valamiért kiemelt fontossággal bírnak, azok aránytalanul nagyobb méretben jelennek meg a képeken.

Családtagok a gyerekrajzokon

Hasonló vonatkozik a családi kapcsolatokra. A családrajzokon a gyermekek számára különösen fontos emberek a kép közepére kerülnek. Például, ha a gyermekek a kispajtásaikat is ráfestik a képekre, akkor arra lehet következtetni, hogy ők nagyon is fontos szerepet játszanak a gyermek életében.

Ha egy családtag különösen magas és hatalmas a rajzon, akkor ez azt jelzi, hogy ennek a személynek hatalma van a többiek felett. Amikor a gyermek állatokként festi meg az egyes családtagokat akkor ezzel rejtett érzéseit fejezi ki.

Nemi sajátosságok ábrázolása

Onnantól kezdve, hogy a gyerekek megismerkednek a nemi sajátosságokkal, már férfiakat és nőket rajzolnak a képeken - ráadásul meglehetősen sztereotip felfogásban. Például a férfiak erős szakállat hordanak a festményeken, míg a nőknek gyönyörű, dús hajzuhatag omlik a vállukra. Óvodás kor nagycsoporttól pedig már meg-megjelennek a mellek és a péniszek a rajzokon.

Házikók a gyerekrajzokon

A házak rajzolása szintén nagycsoporttól kezd egyre kedveltebb motívum lenni. A ház alapvetően a biztonság, a biztonságérzet szimbóluma. Ha a gyerek nyitott, boldog és gondtalan, akkor szép nagy, díszes házat rajzol.

Természet ábrázolása a gyerekrajzokon

A nap, a fák, virágok és felhő mind olyan motívumok, amelyekkel a gyerekek szívesen színesítik alkotásaikat. Minél nagyobbak és érettebbek lesznek a gyerekek, ezek a motívumok egyre élet hűbbek lesznek.A fa rajzolása sokat mond a gyermek fejlődéséről és érettségéről. Míg a fa csak elején vázlatosan látható, az idő múlásával törzsből, koronából és gyökerekből áll.

Fa megjelenése a gyerekrajzokon

 • Ha a fa túlzottan kicsi a laphoz viszonyítva, akkor az önbizalomhiányra utalhat.
 • Ha a fatörzs vékony, akkor a gyerek érzékenyebb, ha a fatörzs vastag, akkor erős akaratú, magabiztos. Ha a fatörzs arányos a lombkoronával, akkor a gyerek tisztában van az értékeivel, van kellő önbizalma.
 • Ha a lombkorona túl nagy, akkor a gyerek képes túlzásokba esni, nagyokat álmodni, ha aránytalanul pici, akkor nem használja ki a képességeit.
 • Ha a lombkoronán megjelennek a gyümölcsök, akkor az jelezheti a dicséret, visszacsatolás hiányát.
 • Ha a lombkorona csupasz, akkor az a gyerek szereti az egyedüllétet, inkább befelé forduló típus.
 • Ha a fa gyökerei erősek, akkor erős jellemre, racionális gondolkodásra utal. Ha a fának nincsenek gyökerei, akkor az akár utalhat arra, hogy "elveszti a gyerek a lába alól a talajt", tehát szorongást és stabilitást él meg.
 • Ha a lombkoronát kiszínezi zölddel, és a fa törzse barna lesz, akkor az egészséges önbizalomról árulkodik.

Forrás: Külföld
Rajzok: papasmamasmagazin.hu / Varga Hanna és Tóth Vince