5 dolog, amit soha ne mondj a gyerekednek!

2018 Április 15.

Nagyon sok szülő nem gondolja végig, hogy milyen súlya van azoknak a kijelentéseknek, amiket a gyereküknek mondanak, pusztán nevelési célzattal. A következő öt mondatot feltétlenül kerüljük el, és soha ne mondjuk a gyereknek. Ezek a kifejezések tönkre tehetik a gyerek lelkivilágát, önértékelését. ​

A gyerekek nagyon fogékonyak, a szülők szavait úgy szívják magukba, mint a szivacs, ezért nagyon kell vigyázni, hogy mit is közlünk a gyerekkel. Mindenki arra vágyik, hogy a gyereke talpraesett, pozitív felfogású, okos felnőtt legyen, ennek érdekében nagyon fontos, hogy mit ne mondjunk neki. A következő mondatok annyira bántóan hatnak a gyerek lelkére, hogy akár egy életre ható mély sebet ejthetünk a lelkében.

1. „Rossz gyerek vagy!”

Sokszor vannak olyan pillanatok, amikor a szülők úgy érzik, hogy a világ legrosszabb gyereke jutott nekik. A gyerek azonban nem rossz, csak az, amit éppen csinált. Nagy a különbség a kettő között, és fontos, hogy megértessük vele a különbséget, ezért el kell magyarázni a gyereknek, hogy az a helytelen, vagy a rossz, amit csinált, nem ő maga. A szülő sokkal jobbat tesz azzal, ha a tetteit nevezi rossznak, mint ha őt magát minősíti le. Érdemes a hibái helyett inkább a jó cselekedeteit kihangsúlyozni, ezzel erősítve a jellemét. Így képes lehet a viselkedési formáin jó irányba változtatni.

2. “Bezzeg a testvéred…”

A testvérharcok kiélesítése hihetetlenül káros a gyerekekre. Azokban a családokban, ahol kettő vagy több gyerek él, óhatatlan, hogy felüsse fejét a testvéri ellentét. Ezeknek a konfliktusoknak a kezelésében, megoldásában nagy szerepe van a szülőknek. Ezért érdemes az összehasonlítgatásokat, versenyhelyzeteket kirekeszteni a család életéből. Inkább bízzuk meg őket akár egy házimunka elvégzésével, amit közösen kell megcsinálniuk, ahol együtt kell működjenek. A szülőnek fontos mindig pártatlannak maradni a testvérekkel szemben, semmiképpen nem szabad pártolnia akár az egyiket, akár a másikat, főleg vitás esetekben.

 3. „Menj a szobádba!”

Ilyenkor a szülő azt szeretné, hogy a gyerek elvonulva a szobájába elgondolkodna azon, mit csinálhatott rosszul. De nyugodtan valljuk be, pontosan tudjuk, hogy nincs semmilyen garancia arra, hogy a gyerek a tettéről, vagy annak következményéről fog elmélkedni. Valószínűbb inkább az, hogy neki fog állni játszani. Sokkal jobb megoldás, ha leülünk a gyerekkel és elmagyarázzuk neki, hogy mit csinált rosszul, és esetleg ennek a rossz tettének milyen negatív hatása lehet.

4. „Különben most azonnal…”

„Különben most azonnal visszafordulunk” és hasonló mondatok azt hangsúlyozzák, hogy nem természetes következményei vannak a tetteinek. Szülőként olyan mondatokat használjunk, amelyek logikusan következnek a gyerek magatartásából. Érdemes egyértelműen kihangsúlyozni, hogy igazán tartós eredményt szeretnénk elérni.

5. „Ne légy ilyen szégyenlős!”

Az egyik legjobb módja annak, hogy valóban erősítsük a gyerekben a szorongást, ha a szülőként arra kényszerítjük őt, hogy azoknak az embereknek is köszönjenek, akikkel szemben kényelmetlenül érzik magukat. Így, ha rászólunk a gyerekre, hogy öleljenek meg vagy pusziljanak meg egy számára ismeretlen embert, azzal azt erősítjük bennünk, hogy egy felettük álló ember utasíthatja őt, hogy mit kell tennie a testével.
A szégyenlős gyerekhez türelemmel kell hozzáállni. Időt kell nekik adni arra, hogy fel tudjanak készülni egy idegennel való találkozásra, és esetleg elégedjünk meg azzal, hogy csak pacsit adjanak ölelés helyett. Így sokkal könnyebben fognak tudni egy új ember felé közeledni.

 

Forrás: https://www.fatherly.com

Nyitókép: pixabay.com