4 dolog, amit a sikeres gyerekek szülei másképpen csinálnak

2020 Június 19. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Amerikai kutatókat is foglalkoztatta a kérdés, hogy mit csináltak, a már sikeres felnőttek szülei másképpen, mint az átlag szülők. Íme, néhány tény, amit már bizonyított.

Egy biztos: minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének, például azt, hogy jó hivatása legyen felnőttkorára, illetve sikeres legyen abban, amit csinál. Az már más kérdés, hogy a siker alatt nem mindenki ugyanazt érti.
Annak ellenére, hogy minden szülő a legjobbat akarja gyermekének, mégsem sikerül mindenkinek "sikeresnek lennie", részint mert nem biztos, hogy az a képessége lesz megtámogatva, amire később a sikereihez szükséges lenne.

Mit csinálnak a sikeres gyerekek szülei másképpen?

Amerikai kutatókat is foglalkoztatta a kérdés, hogy mit csináltak, a már sikeres felnőttek szülei másképpen, mint az átlag szülők. Mi kellett ahhoz, hogy a gyerekeik sikeres felnőttekké váljanak. A válaszhoz közelebb kerülendő számos tényezőt vizsgáltak meg. Íme, néhány megállapítás közülük.

1.# Szociális képességeket tanítottak a gyereknek

A Pennsylvaniai és a Duke Egyetem tudósai több mint 7.000 gyereket követtek végig az óvodától egészen a 25. életévükig. Arra jutottak, hogy azok a gyerekek, akik óvodások voltak, szociális képességeiknek köszönhetően könnyebben boldogultak később.

Ha már valaki kisgyerekként segítőkész, más gyerekekkel kooperatív volt, illetve könnyen megértette mások érzelmeit, nagyobb valószínűséggel rendelkezett fiatal felnőttként felsőfokú végzettséggel, és könnyebben helyezkedett el a munkaerőpiacon, mint azok, akiknél kisgyerekkorban kimaradt a szociális képességek tanulásának folyamata, sőt, akiknél teljesen hiányoztak az alapvető szociális készségek, azoknál nagyobb arányban jelentkezett az alkoholfüggőség.

EZ IS ÉRDEKELHET: HOGYAN TANÍTSD MEG A GYEREKNEK AZ EMPÁTIÁT? HARVARD KUTATÓINAK VÁLASZA »»

2.# Házimunka gyerekkorban

Azok az anyák és apák, akik megtanították időben gyerekeiknek a házimunka kötelességét, egyúttal azt is megtanították nekik, hogy hogyan kell másokkal együtt dolgozni, egymást jobban megérteni és önállónak lenni.

Julie Lythcott-Haims Stanford-tudós erről a következőképpen vélekedik: "Ha a gyerekek nem tanulják meg, hogy maguk után elmosogassák a tányérjaikat, akkor ezzel az vésődik beléjük, hogy ezt mások megteszik helyettük. Ezzel nem csak a munkát, a kötelességet nem tanulják meg, hanem a tapasztalat is kimarad, miszerint minden apró része az egésznek, azaz, mindenkinek ki kell vennie a részét az egészből, mert az egész részei vagyunk".

EZ IS ÉRDEKELHET: HÁZIMUNKA GYEREKEKNEK - MILYEN HÁZIMUNKÁT BÍZZUNK ELŐSZÖR A GYEREKRE? »»

3.# A gyereket dolgozó anya neveli

Egy szintén nagyszabású tanulmány bizonyította, hogy később sikeresebbek lesznek azok a gyerekek, akiknek az anyukájuk dolgozott. Ők sikeresebbek voltak iskolai tanulmányaik terén, és később nagyobb valószínűséggel kerültek vezető pozícióba, amivel magasabb jövedelemre tettek szert. Az ok: a dolgozó anya mintaként szolgál a gyerek számára, és különösen a lányok azok, akik ebből többet profitálhatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET HOGYAN HAT A KISGYEREKRE, HA ANYA TÚL KORÁN TÉR VISSZA A MUNKÁBA? »»

4.# A szülők kiegyensúlyozottak és keveset veszekednek

"Ha egy anya stresszes, akkor az nagyon negatív hatással van a gyerekre, főképpen akkor, ha nem csak a munkáját akarja maximálisan végezni, hanem a gyermeknevelést is tökéletesen akarja csinálni, és a gyerekeinek erején felül mindent meg akar adni - véli Kei Nomagushi szociológus. A helikopter szülők, akik hasonlóan állandóan a gyerekeik körül köröznek, sokkal nagyobb "kárt" tesznek a gyerekben, mint akik nem viszik túlzásba a gyermeknevelést - tanulmányok sora bizonyítja, hogy ez esetben a minőség(i idő) fontosabb, mint a mennyiség.

EZ IS ÉRDEKELHET: ÍGY LESZ A HELIKOPTER SZÜLŐBŐL "FŰNYÍRÓ SZÜLŐ" »»

Forrás: Külföld
Fotó: Freepik