10 ok, amiért nevessünk minél többet a gyerekkel!

2018 Szeptember 07. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Kuncogásra, nevetésre, hahotázásra, röhögésre fel! Tíz okot is felsorolunk, hogy miért nevessünk minél többet a gyerekkel.

Szakemberek szerint gyerekkorban egy gyerek átlagosan 400-szor nevet egy nap, felnőttkorra ez a gyakoriság 15-re csökken. Így nem marad más, mint több időt kell eltöltenünk a gyerekeinkkel, hogy ne csak ők, hanem mi is vidámabban és önfeledtebben érezzük magunkat.

10 ok, amiért nevessünk minél többet együtt a gyerekkel!

1. A nevetés nem csak a jó közérzetet biztosítja (kacarászás közben drasztikusan fokozódik az endorfintermelődés), hanem az optimista emberek tovább is élnek.

2. Nevetés után kevesebb kortizol és dopamin nevű hormon termelődik, amelyek így kevésbé gátolják az immunrendszert, vagyis a sokat nevető gyerekek ellenállóbbak lesznek a fertőzésekkel szemben.

3. A nevetés fájdalomcsökkentő, energetizáló hatással bír. Beteg gyereknek a nevetés az egyik legkiválóbb "orvosság", amelynek semmilyen mellékhatása nincs. Ezt a terápiás hatást használják ki a minden elismerést megérdemlő bohócdoktorok.

4. Egy intenzívebb röhögés alaposan megmozgatja a belső szerveket, és azok vérellátottságát is fokozza.

5. A nevetésnek stresszoldó hatását régóta ismerjük, így óvodás, iskolás gyerekeink szorongását vicceléssel, huncutkodással, nagy közös nevetgélésekkel hatékonyan oldhatjuk.

6. A nevetés fokozza a vérkeringést és a szívműködésre is jótékonyan hat. A nevetés valóságos kardioedzés, ami a lustább, kevésbé mozgékony gyereknek lehet jó hír. Egy amerikai tanulmány szerint mindössze 1 percnyi jóízű kacagással olyan szívritmus gyorsulást érhetünk el, mintha 10 percig edzettünk volna egy fitnesz gépen.

7. A szívből jövő nevetés egy pillanatra ugyan lemeríti a testet, de "pihenteti az agyat". Egy kiadós nevetés után a gyerek felvillanyozódik, és sokkal jobban fog tudni koncentrálni a következő feladatára vagy épp a tanulásra.

8. Két ember között legrövidebb út a mosoly - tartja a mondás. Tanítsuk meg a gyerekeinknek, hogy az emberi kapcsolatainkra is kedvezően hat, ha egy találkozást széles mosollyal indítunk - ezzel jó benyomást teszünk másokra, és általában mosolyogva könnyebben találunk megoldást az iskolai konfliktusokra vagy egyéb problémákra.

9. A nevetés nem csak szervezetünkben oldja a feszültséget, hanem a humorral társas viszonyainkat is könnyebben kezeljük.

10. A sok nevetés boldogsággal jár, a boldog gyerek könnyebben néz szembe az iskolai problémákkal, nyitottabbá válik, szívesebben csatlakozik új közösségekhez, és a siker érzete iskolai teljesítményére is pozitívan hat.

Tegyük vidámmá a gyerekeink napját azzal, hogy vicces, vidám fotókat, emléktárgyakat csempészünk a környezetükbe, táskájukba, amire rápillantva azonnal jókedvre derülnek.

Fotó: Freepik
Szerző: N.L.