Túl sok játék a gyerekszobában? Milyen és mennyi játékot vásároljunk a gyereknek?

2018 Március 12. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Hogyan fejleszt a jó játék? Milyen játékra van szüksége a gyereknek? Miért un rá a gyerek hamar egy játékra? Ezekről kérdeztük óvónő, játékbeszerző és pszichopedagógus szakértőinket. 

 

- A nagyon pici gyermekeknél természetesen még a szülők választanak játékot. Óvodás kortól viszont már a gyermek igénye is befolyásolja a választást – mondja Kaszt Mónika, a Játéknet.hu beszerzője. - A gyerekek ízlését pedig a társaik véleménye és a mesecsatornákon megjelenő reklámok, vagy maguk a mesehősök formálják – folytatja. Szerencsére azonban a gyerekek nagy része még mindig nagyon szereti a társasjátékokat. Ma már nincs olyan játék, amit nem lehetne megkapni az üzletekben vagy az interneten. Ugyanakkor káros is lehet, ha mi szülők túl sok játékkal halmozzuk el a gyermekeinket - mondja Kaszt Mónika.

Nem a játékok mennyisége a lényeg 

- Úgy vélem, két táborra oszthatók a gyerekek, és mivel a játékokat a szülők veszik, a szülők is ugyan így két csoportba sorolhatók - magyarázza Balázs Anna a gödi Ugri-Bugri Magánóvoda óvodavezetője. - Vannak, akik inkább fejlesztő játékokat vagy a gyermek korának megfelelő építő-konstruáló vagy éppen szerepjátékot vesznek, és vannak, akik engedve a gyermekük vágyainak az éppen kedvelt mesefilm vagy reklám után választanak. Ezek között akadnak olyan játékok, amivel nem is tudnak igazán mit kezdeni a gyerekek, nem tudják értékelni, nem vigyáznak rájuk, megunják.

A bőség is okozhat hasonló viselkedést. A gyerekek felhalmozzák a játékokat, csak ők akarják birtokolni a tárgyakat, és ez gyakori konfliktusforrás az óvodában. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy vannak olyan gyerekek, akik a játékok bőségében is kreatívok maradnak és egy fadarabbal is remekül eljátszanak. Tehát nem a játékok mennyisége a lényeg, hanem az, hogy hogyan használják őket. Abban, hogy a gyermek hogyan játszik nagy szerepe van a szülőknek, és a pedagógusoknak is, mert a példát mi adjuk! Legyen szó játékvásárlásról vagy a játékban mutatott viselkedésünkről, a gyerekek könnyedén átveszik, másolják attitűdjeinket – mondja Balázs Anna.

A jó játék játszva fejleszti gyermeket

- A gyermek fejlődésére, fizikális, kognitív és szociális téren is meghatározóan hat a játék – mondja Hullán Gabriella gyógypedagógus. - Különböző fejlődési szakaszokban más és más típusú játékokat játszanak, ám mindegyik célja a környezetük megismerése. Míg csecsemőkorban még a játékok színe, hangja, tapintása a lényeges a gyerekek számára, óvodáskorra megjelennek a személyes tapasztalatokat, élményeket elmesélő szerepjátékok. Ezeknek célja a szociális szokások, érzelmek, szerepek megértése és gyakorlása. A játék továbbá fejleszti az értelmi képességeket, a kreativitást - teszi hozzá.

Mennyi játékra van szüksége egy gyereknek?

- Manapság gyakori a játékokkal való túlhalmozása a gyermekeknek. Ennek a család otthonát ellepő játékoknak nem csak a rendetlenség a káros hatása. A rengeteg ingerként szolgáló játék nehezíti a gyermek elmélyülését egy játékban. Abban az esetben, ha egy gyermeknek jól bevált, gyakran használt játékai vannak, melyekkel sokat foglalatoskodik, megtanulja azt különböző játékokba is bevonni, különböző szerepekben, funkciókban gondolni rá. Nem beszélve arról, hogy kötődni is jobban fog hozzá. A minőségi játékidőt támogatja az, ha nincsen túl sok játéka a gyermeknek. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy sokkal gyakrabban fogja cserélgetni a játékait, hisz mindegyikkel játszani akar, de igazán elmélyülten egyikkel sem fog – összegzi a pszichopedagógus szakember. 

Hullán Gabriella 
Végzettsége gyógypedagógus, 2015 óta foglalkozik Neurofeedback tréninggel. Jelenleg a Neurofeedback & Fejlesztés terapeutája. Szakterülete az ADHD-s, neurodegeneratív zavaros gyerekek fejlesztése, valamint a csúcsmenedzserek számára speciális stressz management és teljesítményfokozó tréningeket tart.

 

Balázs Anna
10 éve dolgozik óvodapedagógusként, jelenleg a gödi Ugri-Bugri Magánóvoda óvodavezetője. Fontosnak tartja munkája során, a gyermekek tiszteletét és hogy lehetőséget adjon számukra önmaguk fejlődésére és ennek felismerésére.


 

Kaszt Mónika
2013 óta dolgozik a Játéknet.hu-nál játékbeszerzőként. Civilben 40 plusszos anyuka, és egy csodálatos 10 éves kislányt nevel, aki nagyon sokat segít abban, hogy a reklámok, trendek hatását lehet "titokban lesni nála".  

 

Fotó: Freepik