Miért fontos, hogy engedd a gyermeked fára mászni, mászókázni? Elképesztően fejleszti a gyereket mindkét nagymozgás!

2018 Április 15. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Tudtátok, hogy a fára mászásnak milyen fantasztikus jótékony hatása van a gyermekekre? A fára mászás az egyik legizgalmasabb élmény és a legjobb hatású testmozgás, amit a gyermekünk végezhet. Több kutatás is rámutatott arra, hogy ez az egyik olyan mozgásforma, amelyik akár ötven százalékkal is javíthatja a gyerekek rövid távú memóriáját.

A fára mászás a mai kisgyerekek mindennapjaiban sajnos nagyon ritka tevékenységnek számít. Noha igazán nem is drága testedzési forma, nem szükséges hozzá semmi más, csak egy biztonságos, terebélyes fa és egy adag jó idő.

Nagyon fontos, hogy már gyerekkorban sokat mozogjon a gyermek

Már egy tizenöt-húszperces séta, vagy egy kis szaladgálás elegendő ahhoz, hogy a gyermek koncentrációja növekedjen, jobban teljesítsen az óvodában vagy az iskolában is. De vajon azzal is tisztában vannak-e a szülők, hogy a fára mászás, az akadálypályákon való átjutás, az egyensúlygyakorlatok az egyik leghatékonyabb memóriafejlesztő gyakorlatok? Mivel a gyerekek játszótéri mászókázás során ugyanazokat az agyterületeket kapcsolják be, ugyanazok a téri tájékozódási funkciók aktiválódnak, mint a fára mászáskor, ezért a jótékony hatás mindkét mozgásra érvényes.

Miért működik ilyen hatásosan a fára mászás?

Fára mászás közben az agy teljes mértékben a test térbeli helyzetére összpontosít, a mozdulatokat irányítja. Megtervezi a következő mozzanatot, hogy hová helyezzék a lábukat, az egyensúlyukat. Közben az agy folyamatosan pásztázza a külvilágot. Ez a feladatsor pedig a rövid távú memóriát terheli, és ezzel jelentősen fejleszti azt. Természetesen nem az a cél, hogy a szülők rákényszerítsék a gyereket a fára mászásra, mert akkor lesz igazán pozitív hatása, ha spontán cselekvésként jön létre. Ezzel a mozgással a gyerekek agyának fejlődése szembeötlőbb, mintha egész nap az iskolapadban ülve fogadná magába az új tudnivalókat. Ezek a tények egy floridai vizsgálatból derültek ki, amit a Science Daily nevű szaklapban tettek közzé a kutatással foglalkozó tudósok.

Az elmúlt években több hasonló vizsgálat készült, amelyek rámutatnak a testmozgásos gyerekjátékok jótékony hatására a gyerekek fejlődésében. Sajnos a mai gyerekek tragikusan keveset mozognak, nem másznak fára, nem libikókáznak, ezért bizonyos agyi pályáik elsorvadhatnak. Nagyon sok gyerek lesz beszédhibás, mivel a mozgásból fejlődik ki a beszéd is. Az egyensúlykereséses mozgások pedig olyan agyi területeket aktivizálnak, amelyek később megkönnyítik majd az írás-olvasás tanulását.

- Fára mászás során a kar- és hátizomzat, a vállöv erősödik, az izomtónus stabilizálódik. Mászáskor a vállöv mozgásterjedelme nő, elősegíti annak független mozgását, mely hatással van a finommotorika fejlődésére - ennek nagyon fontos szerepe lesz a sikeres iskolai teljesítménynél. Ez a rendkívül hatékony mozgásforma elősegíti a végtagszétválasztás kialakulását, mely ha nem történik meg, akkor a gyermek egész testével fog írni - hívja fel a figyelmet Lévai Nóra, a Csodakapu Alapítvány mozgásterapeutája. - Az akaratlan mozgások tudatos gátlása pedig elfáradáshoz, figyelem csökkenéséhez vezet. Tehát a fára mászás fejlesztő hatással bír a  figyelemre, a mozgástervezést és szervezést, az idegrendszer érési folyamatát támogatja. A vesztibuláris rendszert ingerelve, valamint a szenzoros, tapintásos élmény hatására az agyféltekék összehangolásában is szerepet játszik.  A problémamegoldó-,  kudarctűrő-, valamint az ítélőképesség is fejlődik, mely befolyásolja a gyermek önbizalmát - teszi hozzá a szakember.

A jó idő beköszöntével használjatok ki minden időt arra, hogy a gyerekkel együtt a kimenjetek a szabadba. A kirándulás mellett, másszatok fára, mászókázzatok, hintázzatok, fussatok mezítláb a fűben, ezzel lehetőséget adva a gyereknek, hogy az iskolai teljesítménye is javulhasson.

Szakértő: Lévai Nóra konduktor, mozgásterapeuta - Csodakapu Alapítvány