Játsszunk orvososat, boltosat, iskolásat a gyerekkel! Mit fejleszt a szerepjáték?

2020 Május 28. • Szerző: Licsár Szilvia

Ha leülünk a gyermekünkkel szerepjátékot játszani, akkor a kisgyermek játékából egy sor dologra rájöhetünk, amit ő maga még nem képes elmesélni nekünk.

Ha egy helyzetről a kisgyereknek nehéz beszélnie, vagy nem tud róla beszélni, mert mondjuk, ő sem ismeri még az érzéseit, vagy nem találja rá a szavakat, amikkel kifejezhetné magát, akkor hagyjuk, hogy egyszerűen eljátssza azokat.

A szerepjáték a gyerekek szabad játéka – magyarázza Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője. Ők választják ki adott szerepeiket, és ez sok lehetőséget ad, hogy a lelkükben játszódó folyamatokat megismerhessük.

Figyeljük meg gyermekeinket szerepjáték közben

Szerepjáték közben a gyermek a saját élményeiből választ, jelenít meg helyzeteket, szerepeket, amelyek számára fontosak, ezek vagy követhető minták, vagy megoldásra váró problémák egyaránt lehetnek.

Ha megfigyeljük a játékukat - például a szobájukból kiszűrődő hangokból, vagy akár mi magunk is bekapcsolódunk a játékba – többet megtudhatunk, mint a direkt módon feltett kérdésekből.

A bennük rejlő feszültség, a nehezen megélt élmények feldolgozása és a szavakkal nehezen megfogalmazható érzelmek megmutatása mellett a szerepjátékok segíthetnek egy-egy problémára megoldást is találni.

Miben segíti még a gyereket a szerepjáték?

Kreativitás – a játék tartalma, szereplői teljes mértékben a gyermek fantáziája alapján születnek.

Empátia – más bőrébe bújva könnyebben megértheti a környezetében lévők érzéseit.

Érzelmek szabályozása - a negatív érzéseinket gyakran még felnőttként sem tudjuk mindig jól kezelni. A szerepjátékban a gyerekeknek lehetőségük van ezt is megtanulni: szabályozni a viselkedését, lecsillapodni és önuralmat tanulni.

Önbecsülés - a szerepjáték segítségével gazdagabb személyiséggé válhat, bátorságot szerez a különböző helyzetekben való viselkedéshez.

Szókincsfejlesztés – egy új karakter szerepében új szavakat is tanul, hiszen más kifejezéseket használ, ha boltost, autószerelőt, tanítót vagy orvost játszik éppen.

Kiegészítők szerepjátékhoz

Szerepjáték bármi lehet, amit a gyerek éppen erre a feladatra kijelöl. Így lesz a papírdobozból repülő, az asztalra terített pléd alatt bunker, vagy az egymás mellé rendezett plüssállatokból osztályterem.

A szerepjátékokhoz a gyerekek szeretnek különböző ruhákba is beöltözni, ilyenkor kerülnek elő a szülők szekrényéből a szükséges kiegészítők – például ing, táska vagy a bevásárláshoz használt kosár. Érdemes ezt a játéktárat bővíteni, a szerepjátékokat új elemekkel színesíteni. Ami nekünk már kacat, itt pont jól jöhet – egy régi bélyegző a játék postára vagy a kinőtt kisruhája a játék-óvodába.

Emellett persze számtalan további kiegészítőt is beszerezhetünk – például játék orvosi táska, játék gyümölcsök, sütemények és pénztárgép, játékkonyha és barkácsasztal – a változatos játékhoz.

Forrás: jatekliget.hu
Fotó: Freepik