Elképesztő hatása lehet a gyerek agyára, ha nem alszik eleget!

2018 Március 18.

Az alváshiány teljesen másképpen hat a gyermekek agyára, mint a felnőttekére. Egy friss kutatás alapján egészen nyilvánvalóvá vált, hogy sokkal súlyosabb problémát okozhat az alváshiány a gyerekeknél, mint a felnőtteknél. Az alábbi cikkben fontos okokat mutatunk be, amiért érdemes megfontolnod, a gyermeked valóban eleget alszik-e.

Jó ideje ismert, hogy az alváshiány gyerekeknél düh, kezelhetetlen viselkedéssel és figyelemzavarral jár, és az, hogy gyermekkorban jóval több és mélyebb alvásra van szükség, mint felnőttkorban. Ennek egyik magyarázata az, hogy gyermekek esetén az agyi idegsejtjei között sokkal több kapcsolat van, mint a felnőtteknél. Egy éjszaka kellően kipihent gyermek jobban teljesít az iskolában, mint aki nem aludt eleget. Egy 2016-os tanulmányban viszont arra mutatnak rá, hogy ha a gyermek későn fekszik le akkor az sokkal károsabb hatással van az agyára, mint azt mi korábban gondoltuk.

Károsodhat a gyerek agya, ha nem alszik eleget

A Zürichi Egyetemi Kórház kutatói 13 fő 5 és 12 év közötti gyermeknél tanulmányozták az alvásmegvonás hatását. Megállapították, hogy az alváshiány miatt az agyuk minden területe károsodott, nem csak az elülső lebeny, ami a memóriáért felelős, hanem az agyuk hátsó szegmense is, ami a mozgáskoordinációért, a térbeli tájékozódásért és a figyelemért felelős.

"Még ma kezdjük el a gyereket időben lefektetni"

A gyerekkori alváshiány, a rendszeres kialvatlanság következtében a gyermekek agya teljesen másképpen fejlődik, mint ahogy kellene. Rendkívül erős negatív hatással van az agyukra a kevés alvás – magyarázta a tanulmány szerzője Salome Kurth.  
A tanulmány rámutat arra is, hogy további kutatásokra van szükség, mielőtt bármilyen végső konklúziót vonnánk le azzal kapcsolatban, hogy az alváshiány hosszútávon hogyan is hat a gyermekek fejlődésére. De az eddig megszerzett ismeretek ismét rávilágítanak arra, hogy még ma kezdjük el a gyerekeket időben lefektetni.

A boritókép forrása: Pixabay