10 ok, amiért biciklizzetek minden nap a gyerekkel! Így fejleszti a kisgyerekeket a biciklizés!

2018 Április 23. • Szerző: Berényi Zsuzsanna

Miért elengedhetetlen a biciklizés gyerekkorban? Hogyan fejleszti a biciklizés észrevétlenül a kisgyerekeket? Tudtad, hogy napi 15 perc biciklizéssel jobban teljesíthet a gyerek az iskolában? 10 okot is sorolunk, amiért érdemes minél gyakrabban elővenni a kerékpárt!

Használjátok ki, ha jó az idő, és vegyétek elő a kerékpárokat, amikor csak lehetséges! Ha tehetitek, akkor közlekedjetek oda is biciklivel, ahova rendszerint kényelmi okokból nem azzal szoktatok, például a sarki kisboltba, egy távolabbi játszótérre vagy a közelben lakó ismerősötökhöz. Az alábbiakban 10 nyomós érvet is felsorolunk, hogy miért!

Biciklizés fejlesztő hatása a gyerekekre

1. Az idegrendszer érésének legaktívabb időszaka a 0-5 éves kor, az agy számára a legintenzívebb inger: a mozgás.
A mozgás, így a kerékpározás is, nem csak a fizikai erőnlétet tartja karban, hanem jó hatással van a mentális képességekre is.

2. Mivel a mai gyerekek vészesen keveset mozognak a szabadban, ezért bizonyos agyi pályáik kevésbé aktiválódnak. Tény, hogy a gyenge egyensúly és a gyenge mozgáskoordináció okai lehetnek a beszédfejlődési problémáknak, így a biciklizés, mint egyensúlyt és koordinációt igénylő feladat, kedvező hatással lehet a beszédfejlődésre.

3. A kerékpározás serkenti a neuronok termelődését, ezzel segíti a kognitív teljesítményt. Már akár napi 15 perc biciklizés elegendő ahhoz, hogy a gyerek ügyesebb legyen az óvodában, jobban teljesítsen az iskolában.

4. A kerékpározás javítja az agyi fehérállomány rostjainak állapotát, főként a motoros működéshez köthető területeken.

5. Gyakori biciklizéssel javul a koordináció azáltal, hogy a fehérállományt tartja karban, amely az idegrendszeren belüli kommunikációt teszi lehetővé.

6. Biciklizéssel gyorsul a reakcióidő azáltal, amiért szintén a fehérállomány a felelős.

7. Javítja a memóriát és a koncentrációt.

8. A biciklizés fejleszti a gyerek általános mozgáskoordinációját és az éretlen egyensúlyi reakciókat. Az egyensúlyozásért felelős agyi területek majd később, az írás-olvasás tanulásnál is jelentős hangsúlyt kapnak.

9. Az idegsejtek közötti összeköttetések kialakításában fontos szerepet játszik a tekerő mozdulat, amelyet a gyerekek általában 2,5-3,5 éves koruk között sajátítanak el. (Ha egy kisgyerek a tekerést nem tudja könnyen megtanulni, akkor az a motoros automatizmus problémára, koordinációs zavarra utalhat).
A biciklizés váltakozó sorrendű tekerő mozdulata kiválóan hat az agy jobb és bal agyféltekék közötti összehangolására. Azoknak a gyerekeknek különösen ajánlott a pedálozás, akik babaként kihagyták vagy felcserélték a kúszás-mászás mozdulatsort.

10. A kortizol (stressz hormon) szint 15 perc pedálozás után jelentősen csökken a szervezetünkben, tehát alkalmas lehet akár az óvodai szorongás, iskolai levertség kezelésére is.

Szerző: Berényi Zsuzsanna TSMT, NILD terapeuta, gyógyúszás oktató. Hosszú évek óta foglalkozik szenzoros ingerfeldolgozási problémával küzdő gyermekekkel.
Fotó: Pixabay