Mit tehet a szülő a dackorszakban? Vekerdy Tanár úr válasza

2019 Július 27.

Mit tehet a szülő, ha a kisgyerek dacoskodik? Mikor engedjen és mikor ne? Vekerdy Tamás pszichológus határozott véleményét olvashatjátok.

"Mit tehet a szülő a dackorszakban? Néhány fontos dologhoz ragaszkodjon – például a lefekvés és a közös étkezés idejéhez –, egy csomó dologban pedig könnyedén engedjen.

Csúnya, lógó pulóvert akar felvenni, amikor megvettem neki a gyönyörű újat? Nem állok oda vele vitatkozni ezen. Menjen csak a ronda, foszlottban – ha békén hagyom, majd az újat is fel fogja venni.

Ha a gyerek új csizmát kapott – tartja a svéd mondás –, és nem keresi máris a legnagyobb pocsolyát, hogy átgázoljon rajta, akkor talán nem is normális. Egyébként is, a kisgyerekek ókonzervatívak: szeretik a régi ruhát, a félretaposott cipőt, az ütött-kopott játékokat. Természetesen, ha mínusz 10-15 fok van, nem engedem meg, hogy saruban, szandálban menjen iskolába – akkor zárt cipőt kell húznia. De abban, hogy melyik nadrágjában menjen el hazulról, nem állok oda vitatkozni.

Tehát kerülöm az apró összetűzéseket, míg a lényeges dolgokban határozott és következetes vagyok, mert a gyerek szorongani fog, ha az életében nincsenek bizonyos, az ő életkorához szabott, világosan kijelölt határok."

- olvasható Vekerdy Tamás pszichológus Facebook oldalán.

Dr. Vekerdy Tamás következő előadása szeptember 23-án lesz Tatabányán!