Így gátolja az okostelefon a hároméves gyerekek fejlődését - Gyermekorvosok figyelmeztetése szülőknek

2020 Február 12. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Hazai kutatás: A mai hároméves gyerekek fele már okostelefont használ, akiknél megfigyelhetők az okoseszközök drasztikus hatásai.

A három év alatti gyermekek fele használ okoseszközöket, míg a 4-6 évesek 90 százaléka kütyüzik, főként okostelefont, tabletet és notebookot kezel – derült ki a Huawei Techologies Hungary kutatásából, amely az Y-generációs szülők digitális nevelési szokásait vizsgálta.

A hazai felmérés szerint a szülők annak ellenére adják oda készüléküket legkisebb gyermekeik kezébe, hogy tisztában vannak vele: ideális esetben csak idősebb korban lenne szabad megengedni az okoseszközök használatát - számol be a tanulmányról a techword.hu.

A szülők indoka: nem szeretnék, ha a gyerek lemaradna

A szülők harmada elsősorban azért ad okoskészüléket gyerekének, mert minél előbb meg szeretné ismertetni vele a technológiát, míg 28 százalékuk azért, hogy ne maradjon le kortársaival szemben. Indokként szerepelt az is, hogy a szülők nem szeretnék, ha gyermekük „kilógna a sorból”.

A felmérésben résztvevő szülők többsége gyermeke társaságában is rendszeresen használja okostelefonját függetlenül a gyermek életkorától.

Minél korábban kezd el kütyüzni a gyerek, annál súlyosabbak a következmények

100 gyermekorvos körében végzett kutatást a német pronova BKK Egészségügyi Kassza. A gyermekorvosok egybehangzóan értettek egyet abban, hogy a 10-13 éves gyerekek körében diagnosztizált betegségek számos oka a túlzott médiafogyasztás számlájára írható.

Túlsúly, tanulási zavarok, szociális elszigetelődés és beszédfejlődési zavarok - ezek az okostelefon, tablet, konzol és a többi okoseszköz lehetséges következményei, amelyeket nagyon is komolyan kellene vennünk.

A gyerekek általában 10-13 éves korukban kapják meg az első önálló okostelefonjukat, amelynek következményei a házi orvosi praxisokban csapódnak le - magyarázza dr. Gerd Herold az egészségügyi kassza által finanszírozott "Okostelefonnal felnőni 2019"- című tanulmányt.

Nyelvi fejlődési károkat okoznak kisgyerekeknél az okoseszközök

De ne higgyük, hogy csak a kiskamaszokat érinti a veszély, hiszen sok szülők a kisebb gyerekek kezébe is belenyomják az okostelefont, hogy a gyerek rövidebb vagy hosszabb időre elfoglalják magukat.

A megkérdezett gyermekorvosok harmada állítja, hogy a három év alatti gyerekek körében motorikus fejlődési elmaradások tapasztalhatók.

Egyre fiatalabb gyerekek érintettek a médiafogyasztást illetően - ezt az online kutatásban megkérdezett gyermekorvosok 95%-a állította.

Stella Beck gyógypedagógus-egészségügyi szakértő így összegzett: kisgyermekek ellenőrizetlen médiahasználati szokása sok szempontból károsítja a fejlődésüket.

A mai gyerekek túl keveset mozognak, ami beszédfejlődési rendellenességeket és a kreativitás hiányát eredményezi.

A gyermekorvosok kétharmada a 3-9 év közötti gyerekek egészsége miatt aggódik különösen. Szerintük a 14-17 éves korosztály már kevésbé van kitéve a digitalizáció ezen veszélyeinek, bár ők sem immunizáltak megfelelően az egészségügyi problémákkal szemben.

Szociális zavarok az okostelefonozástól

Dr. Herold felhívása ezek után: "A tanulmány fel kell, hogy végre rázza elsősorban a szülőket, hogy a gyerekek önálló telefonhasználatára még inkább odafigyeljenek!".

Fotó: Freepik