Hogyan aludjon a 2-3 éves baba, kisgyerek - Montessori szerint? (fotók)

2020 Október 02. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Montessori szerint egy 1,5-2,5 éves kisgyereknek nem csak nappal, hanem éjszaka is "szabadnak kell lennie". Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban.

Számtalan Montessori témájú cikk foglalkozik azzal, hogy a kisgyerek fejlődése szempontjából ideális, ha a babát, totyogót a lehető legtermészetesebb és legideálisabb környezet veszi körül - még pihenés közben is.

Ám a mai szülők szeretik divatból harsány tapétákkal és díszes fali dekorációval kidísziteni a gyerekszobát, és plüssfigurákkal, matricákkal elárasztani a kiságyat, miközben - Montessori elvei szerint - az alvás a nyugodt pihenés helyszíne kellene, hogy legyen. Sőt, már maga a kiságy kiválasztásának gyakorlata, és a gyerekágyról való gondolkodásunk nagyban eltér attól, amit annak idején Maria Montessori tanácsolt.

Nézzük, hogyan gondolkozott erről a reformpedagógus, miközben néhány ötletindító fotót is mutatunk, hogy milyen egyszerűen megvalósítható Montessori elképzelése a mai modern gyerekszobákban.

Az önállósodáshoz rengeteg gyakorlásra van szükség

Mária Montessori elvei szerint egy 1,5-2,5 éves korú gyereket már bátorítani kell abban, hogy önállóságát fokozatosan kialakítsa. Ám ahhoz, hogy ez a függetlenség beérjen, a kisgyereknek rengeteg gyakorlásra van szüksége, amihez nem csak nappal, hanem éjszaka is "szabadnak" kell lennie.

A "Segíts nekem, hogy magam tudjam csinálni" elvek úttörője ezt úgy próbálja képletesen elmagyarázni, hogy nekünk felnőtteknek kényelmes ágyunk van, ahol éjjel pihenünk, és ahonnan éjszaka bármikor felkelhetünk, ha szükséges. De gondoljunk bele, milyen lenne, ha egy kalitkában lennénk bezárva, ahonnan nem tudunk magunktól kijönni?

Montessori: "A gyerekeknek két éves kor után egy matracon kellene aludniuk"

Szerinte a gyerekkel pontosan ez történik: a szülők saját maguk kényelme érdekében megakadályozzák a két éves korú kisgyerekeket abban, hogy önállóan felkeljenek az ágyukból.

Montessori szerint a gyerekeknek két éves koruk után egy matracon kellene aludniuk a földön. Ha a gyereket tiszta és nem huzatos helyre fektetjük, akkor szülőként nincs miért aggódnunk.

Elmagyarázza: ha a gyerek a földön, egy matracon vagy alacsony ágyon alszik, reggel kipihenten, egyedül ébred. Ha gyereknek szüksége van arra, hogy éjjel felkeljen, akkor hagyni kell őt, hogy megtehesse ezt a felnőttől függetlenül.


Forrás: montikids.com


Forrás: sprout-kids.com

A szülőnek először is gyerek biztossá kell tennie a gyerek környezetét, aztán a megfelelő időben meg kell őt tanítania egyedül közlekedni a saját otthonában, azért hogy önállóan ténykedhessen.


tocalola.com.bre


etsy.com

Tézise szerint, ha a szülők a gyerekek életét megkönnyítik, akkor attól ők maguk is boldogabbak lesznek. Ha a gyereknek saját ágya lesz, ahonnan reggel egyedül tud felkelni, és ahova vissza is tud bújni, szívesebben fog majd lefeküdni aludni. A szülőknek ezentúl meg kell tanítani azt is, hogy a kisgyerek korához képest egyedül vetkőzzön le, és egyedül készülődjön a lefekvéshez. Ezután egész éjjel úgy fog aludni majd, mint egy kisangyal.


Forrás: howwemontessori.typepad.com


elo7.com.br

Forrás: Mária Montessori The 1946 London Lectures (1946) nyomán.