Beszoktatás a bölcsődébe, óvodába: Így változhat meg a gyermek viselkedése, ha közösségbe kerül

2019 Szeptember 05. • Szerző: Pálinkás Zsanett

Nehéz lesz a beszoktatás? Hogy fog majd enni és aludni a gyermekem a bölcsődében, óvodában? Mit tegyek, ha a szobatiszta gyermekem újra bepisil a közösségbe kerüléskor? Ezek a leggyakoribb kérdések, amelyek a beszoktatós anyukákat leginkább nyugtalanítani szokták. A jó hír: a legtöbb probléma átmeneti. Pálinkás Zsanett védőnő tanácsait olvashatjuk.

- A gyermek már közösségbe kerülés előtt érezheti, hogy változás közeledik. Viselkedése és az alvása is felborulhat. Főként azoknál a gyerekeknél figyelhető ez meg, akiknek a szülei nagyon bizonytalanok a döntésben, és aggódnak, mi lesz majd gyermekükkel nélkülük. Ezt a gyermek érezheti és szorongóbbá válhat - mondja Pálinkás Zsanett védőnő, babatáplálási tanácsadó. A szakember beszoktatással kapcsolatos tanácsait olvashatjuk.

Könnyű vagy nehéz a beszokás?

Minden gyermek esetében más lehet a beszoktatási időszak. Lehet nehezebb és könnyebb egyaránt.

A kezdeti sírós reggelek, az elválás a szoros kötődés jelét mutathatják. Ez idővel oldódik. Azonban vannak olyan gyerekek is, akik első naptól örömmel indulnak be a csoportszobába, majd eltelik 2-3 hét és rájönnek, hogy a bölcsibe, oviba járás állandó dolog, nem pedig egy átmeneti időszakról van szó. Ekkor következhet be egy “törés”, amikor pár napig vagy hétig a kezdetben könnyedén beilleszkedő gyermek hiányolni kezdi az édesanyját.

Sokat segíthet, ha a reggeli búcsúzás rövid. Bölcsi, ovi után pedig minél több időt tölt szüleivel. A közös játék, egymásra fordított idő, mind segíti a gyermeket abban, hogy jól érezze magát a szülei nélkül is napközben.

Megváltozhatnak az étkezési szokások

A közösségbe kerülés a gyermek táplálkozására is hatással lehet. Azok a gyerekek, akik korábban otthon nagyon válogatósak voltak, a közösségben szintén kevesebbet ehetnek. A nem evés oka lehet figyelemfelhívás is. Ebben az esetben a gyermek nagyon szeretné, hogy a közösségben is több figyelmet kapjon.

Előfordulhat az is, hogy a közösségben megeszik mindent, otthon pedig nem hajlandó. Ez lehet a szülőknek egyfajta „büntetés” a gyermek részéről, amiért közösségben hagyják őt.

Ha a gyermek étkezésével probléma adódik, mindenképpen jó, ha leülnek a szülők a gondozókkal és megbeszélik, hogyan segíthetik együtt a gyermeket. A közös otthoni családi étkezések alatt a gyermek megtanulja, milyen jó dolog az evés, együtt a család és meg lehet beszélni hétköznapokon a vacsora mellett azt is, kinek hogyan telt a napja.

Szobatisztaság – újra előfordulhatnak „balesetek”

Azok a gyerekek, akik a közösségbe kerülés előtt már szobatisztává váltak, olykor rövidebb időre visszaeshetnek. Ez azt jelenti, hogy újból nem tudják tartani vizeletüket, székletüket. Ez pár hétig is eltarthat, majd szépen használni kezdik a mosdót.

Megeshet, hogy sem vizeletét sem székletét nem hajlandó a gyermek bölcsiben, oviban üríteni. Ennek oka főként a bizalmatlanság az első hetekben az idegen környezet és emberek miatt. Több időre lehet szüksége a gyermeknek a környezet megismeréséhez és ahhoz, hogy szükségletét jelezze a gondozók felé. Napközben a sok inger miatt a közösségben és otthon is előfordulhatnak „balesetek”. Ha ez a folyamat elhúzódik, javasolt szintén leülni a gondozókkal átbeszélni, miért nem tud megfelelő bizalomi kapcsolatot kialakítani vélük gyermekük.

Ottalvás a bölcsiben, oviban

Alvási problémák gyakran jelentkezhetnek a beszoktatási időszakban. A gyermek nem szeretne este lefeküdni, nyugtalanul aludhat a nappali események, élmények miatt.  Akár újra átélheti álmában a reggeli nehéz elválást, felkiabálhat vagy gyakran felsírhat álmában, édesanyját keresve. Ez is csak átmeneti időszak, mely néhány naptól hetekig is eltarthat.

Felerősödhet a szorongás, agresszió

A közösség minden gyermek viselkedésére más hatással lehet. Az óvodában jól viselkedő, szófogadó gyermek a bölcsiből hazaérve dacossá, agresszívvá válhat. Ha a szülők ezt tapasztalják, ne rémüljenek meg, hanem legyenek nagyon türelmesek. A nap folyamán felgyülemlett feszültséget adhatja ki otthon magából a gyermek ilyen módon. De előfordulhat fordított helyzet is, amikor a gyermek bölcsibe, oviba válik nehezen kezelhetővé.

Egy kis idő elteltével a gyermek megtanulja, hogyan védheti meg magát vagy hogyan érvényesítheti akaratát a társak között. Sokat segíthet a helyes viselkedésről való beszélgetés a szülő és gyermek között. Főként arról, hogyan kell megosztani egymással a játékokat és együtt játszani más gyerekekkel.  

Betegségek bölcsődében, óvodában

A legnehezebb kihívás a szülők számára a gyakoribb megbetegedés.  A gyermek a közösségbe kerülve rengeteg baktériummal és mikroorganizmussal találkozik, melyek kihívás elé állítják az immunrendszerét. A változatos kiegyensúlyozott étrend hozzájárulhat a baba immunrendszerének megfelelő működéséhez.

Ha értesülni szeretnél híreinkről, lépj be Facebook-oldalunkra!

Pálinkás Zsanett védőnő, babatáplálási tanácsadó
A Nutriklub tanácsadójaként 7 éve segíti a hozzá forduló várandós és kisgyermekes édesanyákat. Folyamatosan támogatja az anyukák felkészülését gyermekük érkezésére, a kisbabák táplálására és szoptatására, gondozására egyaránt.

Fotók a cikkben: Freepik