12 dolog, amit tegyél meg a gyerekkel közösen, mielőtt felnő!

2018 Március 01. • Szerző: Papás Mamás Magazin

12 egyszerű, de nagyszerű szülő-gyerek teendőt listázunk, amit mindenképpen tegyél meg, mielőtt a gyerek kirepül otthonról. Ezekre a kedves, vicces, izgalmas közös élményekre örömmel fog visszaemlékezni a gyermeked, ha majd egyszer a gyerekkorára gondol vissza.

12 szuper szülő-gyerek ötletet sorolunk, amit mindenképpen tegyél meg, mielőtt a gyerek felnő. Bár neked nem tűnnek nagy dolgoknak a lenti közös tevékenységek, a gyermekedet ezek mégis el fogják varázsolni, de legfőképpen az együtt töltött idő az, amiért mindig hálás lesz neked.

1. Építsetek valamit közösen
Mindegy, hogy ez papírsárkány, madáretető vagy virágosláda a balkonra - a fő, hogy együtt alkossátok, és ez a ti saját projektetek legyen. Az alkotás, az elvégzett munka öröme és a közös ötletelések mind erősítik a gyerek-szülő kapcsolatot.

2.  Énekeljetek együtt az autóban
Énekeljetek vidám dalokat együtt utazás közben. Azon túl, hogy az utazás is gyorsabban telik, és az éneklés szorongást old; a gyerek örömmel fog visszaemlékezni ezekre a vidám, jó hangulatú utakra, amikor kedves gyerekdalokat, népdalokat énekeltetek együtt.

3. Süssetek szalonnát tábortűznél
A legtöbb mai gyerek nem is ismeri, hogy milyen remek hangulata van egy igazi szalonnasütésnek. Amikor a gyerek még kicsi, akkor a sütögetés mikéntje, a tűz varázslatos látványa köti le őket; a nagyobbakkal már együtt készítheted a nyársat, rakhatod a tüzet.

4. Készítsetek virágkoszorút
Kislánynak  mezei virágokból fonj koszorút, kisfiúknak elhullott falevelekből készíts "királyi koronát". Vezesd rá a gyerekeket, hogy a természet kincseiből, ami mindig kéznél van, micsoda kreatív dolgok születhetnek.

5. Kacsázzatok kavicsokkal vízparton
Klasszikus szülő-gyerek vízparti elfoglaltság, ami próbára teszi kicsik és nagyok kézügyességét. Nagy és legfőképpen lapos kavicsokat válasszatok a kavicsdobáláshoz. Apropó, kacsázás! A világcsúcs eddig 88 pattogás...

6. Sétáljatok egy nagyot az erdőben
Gyűjtsetek érdekes köveket, faleveleket, mérjétek meg a nagyobb fatörzseket a kitárt karotokkal, egyensúlyozzatok kidőlt fatörzseken, keljetek át a hegyi patak kiálló kövein - ezek mind-mind felejthetetlen kalandok lesznek a gyerekeknek egy életre.

7. Találjatok ki saját meséket
Találjatok ki saját meséket közösen, amit időről-időre folytattok, ami hol az esti lefekvésnél, hol az autós utazás közben folytattok a végtelenségig. A mese vicces, meghökkentő részleteit senki más nem fogja ismerni, csak te és a gyerek. A közös titkok, a közös tudás mindig szövetségessé tesz két embert.

8. Szedjetek gyümölcsöt együtt
Mindegy, hogy bogyós gyümölcsöt gyűjtötök bokorról vagy almát, barackot, körtét szedtek a fáról, a fő, hogy a gyerek tudja, honnan kerül az asztalra a gyümölcs. Meglátod, így majd szívesebben fog hozzányúlni a gyümölcsös tálhoz legközelebb, nem szólva arról, hogy kellemes emléke marad a családi gyümölcsszüret.

9. Szülinapján kérdezd meg ugyanazokról
Minden évben ugyanazon a napon, például a szülinapján vagy karácsonykor, tedd fel neki ugyanazt a személyes vagy vicces kérdéssort. A válaszokat módszeresen gyűjtsd, jól tedd el, és majd ha felnőtt lesz, add oda neki a gyűjteményt egyben.
Megkérdezheted például, hogy mi a kedvenc játéka, hol szeretne élni, ha felnőtt lesz, ki a legjobb barátja, mi a hobbija, mi szeretne lenni, ha nagy lesz, mit talál szomorúnak és mit vidámnak a környezetében. Szinte bármilyen kérdés feltehető, ami később bepillantást ad a gondolatai formálódásáról.

10. Lapozgassátok át a régi fotóalbumokat
Mesélj a gyereknek családi történeteket és családi titkokat. A gyerekeknek nem csak arra van szükségük, hogy a jövőjükről beszéljünk, hanem 4 éves kortól már izgatja őket a felmenőik sorsa. Keress elő régi fényképeket, és mesélj neki minél többet magadról, a gyerekkorodról, a nagyszüleidről, a családotokról.

11. Süssetek együtt
Bármilyen nagy kosszal és rendetlenséggel jár, amikor a gyerek is a konyhapult közelébe kerül, nekik a közös főzés óriási élményt nyújt! Hagyni kell őket kibontakozni, bízz rájuk egyszerűbb feladatokat. A közös főzés élménye olyan, mint a közös barkácsolás élménye - két szövetségest örökre összeköt.

12. Fürkészétek az éjszakai égboltot
Nincs annál misztikusabb tevékenység, mint az éjszakai égboltot fürkészni. Ilyenkor indulnak meg a nagy beszélgetések szülő és gyerek között...

Fotó: freepik.com