Kormányzati terv: A háromgyerekes anyákat ez a kedvezmény illetné meg életük végéig

2018 Október 02.

A gyermeket nevelő családok támogatása áll az októberi demográfiai konzultáció középpontjában. A kérdéseket hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A háromgyerekes nők életük végéig adómentesek lehetnek - többek között erről is szavazhatunk a nemzeti konzultáción a Magyar Idők értesülése szerint.

2018 a családok éve, így a gyermeket nevelő családok támogatása áll az októberi demográfiai konzultáció középpontjában - írja a lap. Információik szerint a miniszterelnök már döntött az újabb nemzeti konzultációban szereplő kérdésekről. Az emberek véleményének összegzése után várhatóan jelentős családpolitikai intézkedéseket jelent be a kormány, illetve bővülhetnek a már érvényben lévő támogatások, kedvezmények. 

Mint ismert, a kabinet családpolitikai álláspontja: a gyermeket nevelő családokat kell támogatni, és a népesedési gondokra nem a bevándorlás jelenti a megfelelő választ.
Kormányzati forrásból úgy tudni hogy a gyermekvállalás ösztönzését célzó lépések között felvetődött: a háromgyermekes nők életük végéig mentesek legyenek a személyijövedelemadó-fizetés alól.

Vizsgálni fogják a férfiak szerepét is
Ugyanakkor a férfiak szerepét is vizsgálni fogják, mivel az ő döntésük nagyban befolyásolja a családtervezést, a gyermekvállalást. A korábbi intézkedésekkel már megteremtették annak lehetőségét, hogy az édesapa is gyesre, gyedre mehessen. Tavaly a 140 ezer gyedigénylőből 11 ezer volt férfi. Gyermekük születése után továbbá az édesapák öt nap szabadságot kapnak. 

A demográfiai helyzetet javító eddigi intézkedések sokrétűek: a kormány bevezette a családbarát adórendszert, a gyed extrát, elindította az otthonteremtési és bölcsődefejlesztési programot, valamint a munkahelyvédelmi akciót.
Ahhoz, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv, a jelenleginél több családbarát munkahelyre, rugalmas foglalkoztatásra lenne szükség – ez is iránya lehet a nemzeti konzultáció kérdéseinek, amit hamarosan nyilvánosságra hoznak.

Fotó: Freepik