Kormánydöntés született a CSOK-ról: Nagy bejelentés tett a kormány a CSOK változásairól!

2018 Október 25. • Szerző: MTI

Kormányinfón tett bejelentést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a CSOK változásairól.

A kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik meg - jelentette be a családok otthonteremtési kedvezményéről (csok) szóló kormánydöntést ismertetve Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a lakáskasszarendszer átalakításából felszabaduló forrásokat a csok kibővítésére költik.
A kormány állja a szavát, bővíti a csok rendszerét - mutatott rá Gulyás Gergely.

Hogyan látja a szakértő a változtatást?

A kormány mostani intézkedésével is a kétgyermekesek jutottak még előnyösebb lehetőségekhez, amit valószínűleg igénybe is fognak venni - mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője. Hozzátette, a csok módosítása nagyobb mértékben kedvez a kétgyermekes családoknak, mint a három gyermeket nevelőknek, mert előbbiek így egy harmadik gyermek vállalása nélkül igényelhetik a 10 millió forintos támogatott hitelt. A háromgyermekes családok eddig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra és 10 millió forint kedvező kamatú kölcsönre voltak jogosultak, az új módosítás számukra csupán az igénybe vehető hitelkeretet növelte meg további 5 millió forinttal.

Balla Ákos megjegyezte, a csok átalakítása, habár kedvező feltételeket biztosít, de még mindig a hitelfelvételben nyújt segítséget, a banki hitelnek pedig előfeltétele, hogy legyen egy biztos önerő.

Forrás: MTI 2018. október 25.
Fotó: Bruzák Noémi