Kerékpározás gyerekkel – Ezeket a biciklis KRESZ szabályokat tanítsd meg a gyereknek, az élete múlhat rajta!

2018 Május 30. • Szerző: Illés János

Hány éves kortól szabad főútvonalon kerékpározni? Be szabad-e hajtani kerékpárral az egyirányú utcába? Hogyan szabad buszsávban kerékpárral szabályosan haladni? Szabad-e biciklizve kutyát sétáltatni? Melyek a kerékpár kötelező felszerelései a KRESZ szerint? Balesetelemző szakértő írása!

Kerékpározáskor is fontos kiemelni a szülői felelősséget, és a példamutatást, a gyermek nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is hamar elsajátítja azokat a viselkedési módokon, szabályoknak való megfelelést, amelyet szüleitől lát.

A hatályos KRESZ külön fejezetben foglalja össze a kerékpáros közlekedésre
vonatkozó speciális szabályokat, melyet életkortól függetlenül minden kerékpárosnak
tudnia kell, aki a közúti forgalomban részt vesz.
Az egyik legfontosabb szabály, hogy kerékpárral a kerékpárúton, vagy kerékpársávon haladjunk. Természetesen az előírás azokra a helyekre vonatkozik, ahol a kerékpáros infrastruktúra megfelelően kiépült.

Melyek a kerékpár kötelező felszerelései?

Kezdjük az elején, a kerékpárok kötelező felszereltségével


Kép forrás: Hír6.hu

Mindig ügyeljünk a láthatóságra
Nagyon fontos kiemelni a láthatóságot, a közlekedésben többi résztvevő időben észlelhesse a kerékpárost, és annak mozgását. Éjszakai vagy nem megfelelő látási viszonyok között életet menthet a kerékpár hiánytalan – és működő – felszerelése, és a kerékpárt hajtó egyén saját védelmét szolgáló bukósisak, és fényvisszaverő mellény.

Bukósisak nélkül soha ne induljunk biciklizni
A kerékpáros fejvédők köztudottan a passzív védelmi eszközök közé tartoznak,
melyek arra hivatottak, hogy baleset bekövetkezése előzze meg a fejsérüléseket, vagy
csökkentse azok súlyosságának szintjét. Ezáltal a fejvédő fontossága és hasznossága
az élet és testi épség védelme területén megkérdőjelezhetetlen.

A kerékpáros fejvédő védi viselője fejét, hiszen elnyeli az esetleges baleset, illetve ütközés során keletkező energia jelentős részét. Bár a fejvédő ma még nem kötelező kerékpáros biztonsági eszköz, használatát mindenkor és minden kerékpárosnak csak ajánlani tudjuk!

KRESZ szabályok, amit minden kerékpárosnak ismernie kell

I. Autóbusz forgalmi sávon csak akkor közlekedhetünk, ha ez a közúti jelzésből következik, egyébként az úttest jobb széléhez húzódva haladjunk.

II. Járdán általában tilos kerékpározni, kivéve, ha lakott területen belül az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan. Ebben az esetben a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is kerékpározhatunk. Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad közlekedni.

III. Tévhit az, hogy kerékpárral egyirányú forgalmú utcába bármikor be lehet hajtani, még a menetiránnyal szemben is.
A médiában esetenként félreérthető közlésekkel szemben a valóság az, hogy egyirányú forgalmi úton, menetiránnyal szemben kizárólag akkor szabad kerékpárral közlekedni, amennyiben azt közúti jelzőtábla kifejezetten lehetővé teszi („Behajtani tilos” jelzőtábla alatti kiegészítő táblával).

Mi TILOS kerékpározás közben?
A KRESZ azonban konkrét tilalmakat is megfogalmaz, mit NEM szabad, így a hatályos előírások szerint tilos:

  • főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni;
  • elengedett kormánnyal kerékpározni;
  • kerékpárhoz oldalkocsit, valamint egyéb vontatmányt kapcsolni (kivéve a kerékpárutánfutót);
  • kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni;
  • kerékpáron oldalra kinyúló, előre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani;
  • kerékpárral állatot vezetni (például kutyát sétáltatni).

Nagyon sokszor látjuk, hogy kerékpárosok nem egymás mögött – sorban – hanem egymás mellett kerékpároznak, miközben jót beszélgetnek. Ez TILOS!

Fontos szabályok, amin a család élete múlhat

1. Gyalogosok elsőbbsége

A kijelölt gyalogos átkelőhelyen áthaladó gyalogosoknak (ha már a zebrán haladnak) minden járművel szemben elsőbbségük van. A gyalogosokat még csak zavarni sem szabad az átkelésük során.
Ha többsávos úton az egyik sávban valaki már megállt a gyalogosátkelőhely előtt, akkor a többi sávban is meg kell állni! Az úttestre lépés előtt természetesen a gyalogosnak meg kell győződnie arról, hogy biztonságosan átkelhet az úttesten. Ha kerékpárral gyalogos átkelőhelyet keresztezel, akkor ugyanúgy meg kell adnod a gyalogosoknak az elsőbbséget, mint mikor autót vezetsz!

A gyalogos átkelőhelyen az elsőbbség csak a gyalogosoknak jár, kerékpározókra csak akkor vonatkozik, ha leszállnak és áttolják a biciklit.
Ilyen helyen csak megfelelő körültekintéssel és lassan kelj át kerékpárral, mert az autóvezetők nem számítanak gyorsan érkező kerékpárosra, a gyalogosokat pedig zavarhatja, veszélyeztetheti a száguldozás. A lenti képen látható megoldás NEM szabályos.


kép forrás: autozz.blog.hu           

Csak így, tolva szabályos: