Így igényelhető az ingyenes és a kedvezményes gyermekétkeztetés 2018/2019-ben

2018 Szeptember 08. • Szerző: MTI

A gyermekétkeztetési támogatásokat rászorultsági alapon igényelhetik a családok - tájékoztat az Emmi.

Továbbra is az év bármely napján, határidő nélkül igényelhető az ingyenes, vagy kedvezményes gyermekétkeztetés - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár 2018. szeptember 8-a, szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Fülöp Attila emlékeztetett, a gyermekétkeztetési támogatásokat rászorultsági alapon igényelhetik a családok

  • tanév közben: az oktatási intézményektől,
  • szünetekben pedig: jellemzően az önkormányzatoktól.

Kedvezményes gyermekétkeztetés a bölcsődében, óvodában

Az államtitkár tájékoztatása alapján a bölcsődékben és óvodákban ingyenes gyermekétkeztetésre jogosultak a tartósan beteg, vagy fogyatékos gyermekek és testvéreik, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, továbbá azok a gyermekek, akik olyan családban élnek, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér nettó összegének 130 százalékát, 119 301 forintot.

Kedvezményes gyermekétkeztetés az általános iskolában, középiskolában, gyermekvédelmi szakellátásban

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek az általános iskolákban ingyenes, a középiskolákban félárú étkezésre jogosultak. Hasonlóan 50 százalékos kedvezményt kapnak az általános és középiskolákban a tartósan beteg, vagy fogyatékos tanulók, valamint a három, vagy több gyermeket nevelő családok. A gyermekvédelmi szakellátásban nevelésbe vett gyermekek, valamint az utógondozói ellátottak valamennyi intézményben ingyenesen étkezhetnek.

Gyermekétkezetési támogatás

Fülöp Attila hangsúlyozta, a családok szociális biztonságát erősítő gyermekétkeztetési támogatás soha nem kapott olyan kiemelt figyelmet, mint a 2010 utáni kormányzati ciklusokban. Az Emmi államtitkára szerint ezt mutatja, hogy az idei és jövő évi költségvetésben is 79 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, szemben a 2010-es 31 milliárd forinttal.

A kormány a jelenlegi összegből 6,7 milliárd forintot fordít a szünidei gyermekétkeztetésre, míg nyolc évvel korábban erre csak 2,4 milliárd forintot szántak - tette hozzá.     
Kitért arra is, hogy a kedvezményezettek körének bővítése miatt az előző tanévben már 627 ezer gyermek étkezhetett ingyenesen, vagy kedvezményesen a nyolc évvel korábbi 257 ezerrel szemben.
A támogatottak körében a korábbi 156 ezerről 347 ezerre nőtt az iskolások száma - fűzte hozzá az államtitkár.

Forrás: MTI 2018. szeptember 8.