Kerékpározás gyerekkel - Szabad-e a járdán kerékpározni? Le kell-e szállni a bicikliről, ha átkelünk a zebrán?

2018 Április 19.

Szabad-e kerékpározni a járdán a KRESZ szerint? Le kell-e szállni a bicikliről, ha átkelünk a kijelölt gyalogátkelőhelyen vagy sem? Válaszok a cikkben!

Járdán tilos kerékpározni! Kivétel ez alól a 12. évnél fiatalabb gyerek, mivel főútvonalon még nem kerékpározhat, így a párhuzamos járdán haladhat, legfeljebb 10 km/h sebességgel.

Lakott területen csak akkor szabad a járdán kerékpározni (legfeljebb 10 km/h-val), ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan (azért, mert például földút) olvasható a police.hu oldalon. A hivatalos értelmezés szerint az, hogy az úttesten nagy a járműforgalom vagy tábla tiltja az úttesten a kerékpáros közlekedést, még nem jelenti, hogy szabadna a járdán tekerni.

Le kell-e szállni a bicikliről, ha a zebrához érünk?
A KRESZ jó okkal tiltja a járdán való kerékpározást, mivel a járda a gyalogosoké. A gyalogosok mozgása - főleg a gyerekeké és időseké - gyakran kiszámíthatatlan, így veszélyhelyzetek sokasága adódik. Emellett a kapualjakból kihajtó autósok nem számítanak a járdán nagy sebességgel közlekedő biciklisre. A mellékutcák keresztezése szintén veszélyes a járdáról lehajtva ugyanezen okból.

Fontos még megemlíteni azt, hogy kijelölt gyalogos átkelőhelyen – amennyiben nincs kerékpáros átvezetés felfestve – csak kerékpárról leszállva, tolva lehet átkelni.

Fotó: Pixabay