Iskolaérettség 2020: Könnyebb lesz az agilisabb szülőnek óvodában tartania a gyerekét? (Pszichológus véleménye)

2019 November 07. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Iskolaérettség 2020: Ha a szülő még nem szeretné beíratni iskolába a gyereket, január 15-ig az Oktatási Hivatalhoz kell beadnia a kérelmet.

 

Korábban a szülő, az óvodavezető és adott esetben az óvodapszichológus jogkörében volt a döntés, hogy a nagycsoportos óvodás gyerek iskolaérett-e már, vagy fejlődése szempontjából jobb, ha még egy évet az óvodában marad.

2019 nyarán a Parlament azonban megváltoztatta a jogszabályokat: az iskolaérettségi vizsgálatokra irányuló kérelmeket 2020-tól az Oktatási Hivatal fogja elbírálni, onnan az indokoltakat a Pedagógiai Szakszolgálatoknak továbbítják az iskolába lépéshez szükséges fejlettség felmérésére. A Pedagógiai Szakszolgálatok a jelenlegi szakmai protokollok alapján fogják lefolytatni a vizsgálatot.

A rendelet egyelőre még nem készült el arról, hogyan fogják lebonyolítani az iskolaérettségi vizsgálatokat 2020-ban, ezért sok családot bizonytalanságban tart a döntés. Ami biztos:

Ha a szülő még nem szeretné beíratni iskolába a gyereket, január 15-ig az Oktatási Hivatalhoz kell beadnia a kérelmet.

Az Oktatási Hivatal a szülők által kiválasztott, valamint feltöltött dokumentumok alapján hozzák meg döntésüket például szakértői vélemények, jellemzések vagy orvosi leletek alapján.
A bizonytalanság egyik oka: egyelőre azt sem lehet tudni, milyen hivatalos igazolásokat, papírokat kell benyújtania a szülőnek a kérelme mellé.

Az agilisabb, jobb módú szülők előnyben vannak

- Nem vesznek le bürokratikus terhet a szülőkről, amikor nem sorolják fel, hogy milyen konkrét dokumentumokat kell benyújtania a szülőknek, amikor a kérelmüket beadják, hanem arról szól, hogy az agilisabb, jobb osztályhelyzetben lévő szülők, akiknek több lehetőségük van, hogy magán szakemberek véleményét igénybe vegyék, sokkal egyszerűbben meg tudják oldani az óvodában tartást - mondta el Fehér Tibor pszichológus a Klubrádió november 6-i reggeli műsorában. Mint ismeretes, a szakember indított el az iskolaérettséggel kapcsolatos nyílt levelet.

A szülők fellebbezhetnek, ha nem értenek egyet a döntéssel

- Amennyiben az Oktatási Hivatal továbbküldi a szülők kérvényeit, továbbra is a Pedagógiai Szakszolgálat folytatja le a vizsgálatokat ugyanazzal a protokollal, mint korábban - tette hozzá. - Nem volt egyértelmű, de mára bizonyossá vált, hogy a szülők ugyanúgy élhetnek azzal a jogukkal, hogy ezzel nem értenek egyet, viszont ha az Oktatási Hivatal elutasítja ezeket a kérelmeket, magyarán a gyerek el sem jut a Pedagógiai Szakszolgálathoz, akkor csak közigazgatási perben tudják a döntést megtámadni - hangsúlyozta Fehér Tibor.

Fotó: Freepik