Gyerekekre veszélyes, mérgező játékbabákat koboztak el a magyar hatóságok

2018 December 18.

Elkoboztak több mint 722 ezer játékot, mert magasabb volt bennük a betiltott, veszélyes vegyi anyag. A fotó csak illusztráció.

A magyar hatóságok kínai gyártmányú játékbabák ezreit semmisítették meg, mert a törvényben megszabottnál jóval magasabb volt bennük a betiltott, veszélyes vegyi anyag mennyiség - írja a Népszava.

Közép- és Kelet Európai régió négy országának közös akciójában 31 590 kínai babát semmisítettek meg, és elkoboztak több mint 722 ezer egyéb, többségében kínai játékot.

- Örvendetes, hogy a hatóságok elkobozzák a veszélyes játékokat, de sajnos a játszmában vesztésre állnak. A ftalátokat például már 20 éve betiltották, de még mindig feltűnnek - nyilatkozta Tatiana Santos, aki az Európai Környezetvédelmi Irodánál a téma specialistája.

A ftalátok szerves vegyületek, amelyek lassú párolgással szabadulnak fel a különböző termékekből, főként a PVC lágyítására használják őket. Padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben fordulnak elő, de még gyermekjátékokban is.

Korábban a népszerű, ragacsos slime gyurma majdnem feléről derült ki, hogy nem felelnek meg az európai előírásoknak.

Kezdőfotó: csak illusztráció