Második gyerek: mi lesz könnyebb, és mi nehezebb?

2019 Május 06. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A második baba érkezésével nem lesz egyértelműen minden nehezebb. A rutinnak és a korábbi tapasztalatoknak köszönhetően lesz, ami kifejezetten egyszerűbben fog működni, mint az első babánál.

Mielőtt megérkezne a második gyerek a családba, hamar világossá válik, hogy ezentúl minden másképpen lesz, mint eddig. A jó hír az, hogy nem minden lesz nehezebb is, mert a rutinnak és a korábbi tapasztalatoknak köszönhetően egyes dolgok egyszerűbbek lesznek.

5 dolog, ami a második gyereknél egyszerűbb lesz

1. Aggodalom
A rutinos szülők nyugodtabbak és kevésbé aggódóak, mert az alapvető babagondozás és babaápolás már nem fog akkor gondot jelenteni, mint korábban. Ha belázasodik a csecsemőd, tapasztalt szülőként már nem fogsz annyira kétségbe esni, mint ahogy az első babánál kétségbe estél. Idővel a problémák is könnyebben megoldódnak, a döntések is gyorsabban megszületnek, és a második babánál már nem követjük el a kezdő "hibákat".

2. Új élethelyzet
Az első baba az egész addig megszokott életet a feje tetejére állította, és hatalmas változást hozott az addig kiszámíthatónak gondolt életetekben. A második babánál már közel nem ilyen éles a váltás, és az új helyzethez való hozzászokás jóval rugalmasabban történik.

3. Kéretlen tanácsok
Az első babánál csőstül érkeznek a jó tanácsok, ami, ha túl sok vagy ellentmondásos, akkor a kezdő édesanyákat igencsak össze tudja zavarni.
Szerencsére a második babánál mindegy, hogy ki mit mond, ki mit tart fontosnak, mert van már elegendő tapasztalatod, elképzelésed arról, hogy együtt szeretnél-e aludni a babával vagy sem, akarsz-e a babának cumit adni, vagy sem, és magad is el tudod dönteni, hogy nektek mi a megfelelő.

4. Gyerek tanítja a gyereket
A második gyerek számára a lehető legtermészetesebb, hogy van egy nagytestvére, hogy létezik sorrend, hogy anyaként megosztod figyelmedet kettejük között. A kistestvér mintakövetéssel, utánzással rengeteget tanul az idősebbik gyerektől.
Amit az első gyerek esetén még nektek kellett megtanítania a kicsinek, a második gyereknél már lehet, hogy a nagytestvér fogja megtanítani ugyanazt.

5. Szülői maximalizmus
A "mindent jól akarok csinálni" szülői igény az első gyereknél még különösen dolgozik, de a második baba megszületésével háttérbe szorítja a praktikusság, a sponteanizmus vagy az értelemszerűség.
Az, hogy kettővel több ruhát kell bedobni a mosógépbe, mindegy, vagy hogy kettő gyereknek énekelsz altatódalt, az is szinte mindegy. A kétgyerekes anyukák hamar kitapasztalják, hogy hogyan lehet ügyesen "csoportosítani".

Természetes, ha egy édesanyát aggaszt az, hogy hogyan fog majd boldogulni két gyerekkel, hogy helyt tud-e állni a hétköznapokban, amikor két kisgyereket kell majd ellátnia párhuzamosan, mert két gyerek dupla felelősséggel jár. Egyet tudjunk: minden problémára létezik megoldás. És ha egy család elég erős és kitartó, akkor a legtöbb nehézséget közösen meg lehet oldani.

5 dolog, ami a második gyerekkel nehezebb lesz

1. Összehasonlítgatás
Már a kezdetektől tudatosítsuk magunkban, hogy minden gyerek más, másképpen fejlődik, más körülmények közé érkezik, ezért más tapasztalatokat él át. Ha az első baba átaludta az éjszakát, ügyesen evett egyedül, attól még nem biztos, hogy a második baba is ilyen "ügyes baba" lesz - az eltérő tulajdonságokról már nem is beszélve.

Mit tehetsz?
Ne legyenek eleve elvárásaid, amihez a születő babának igazodnia kell. Ne hasonlítgasd a testvérek képességeit egymáshoz, hiszen mindegyik külön személyiség. Később, ne bíráld őket egymás előtt. Fedezd fel mindegyükben a jó tulajdonságokat, az erős képességeket, amire építkezni lehet. Ne azt keresd, hogy mi hiányzik, hanem azt nézd, hogy miben jók a gyerekeid. Ha megtalálod a kulcsot hozzájuk, öröm lesz a gyermeknevelés.

2. Idősebb testvér traumája
A nagyobbik gyerek általában megéli a trónfosztás traumáját, hogy minden a kisbaba körül forog, akire ráadásul féltékeny, akiben egy jó darabig a konkurenciát látja. Ő nem szeretne "okos, ügyes, nagyfiú lenni". Ő egyáltalán nem akar nagy lenni, azaz a nagyobbik gyerek szerepének terhét a vállán cipelni.

Mit tehetsz?
A nyílt kommunikáció a lehető legfontosabb ebben az esetben is. Készítsd fel időben a gyereket a kistestvére érkezésére. Beszéljetek róla, amikor csak helyzet és lehetőség adódik. Miután megszületett a második baba, legyen olyan időpont, amikor csak a naggyal foglalkozol, ami csak az ő ideje. Vond be minél több tevékenységbe, ami a baba gondozásával jár, de ne kényszeríts rá semmit. Folyamatosan értesd meg vele, hogy bizony vannak helyzetek, amikor nem ő van a középpontban, de te így is nagyon-nagyon szereted őt.
Kerüld a "mindig a kistesónak van igaza" technikát, ami csak kettejük konfliktusát erősíti.

3. Fiatalabb testvér küzdelme
A kisebbik gyerek ideje korán megtanulja, hogy a figyelemért "meg kell küzdenie", ezért minden eszközt megragad, hogy érdekeit érvényesítse. Ez próba elé állítja a szülőket, hiszen a kisebbik gyerektől olyan reakciók várhatók, amit az első gyerek egyáltalán nem produkált.

Mit tehetsz?
Először is fogadd el, hogy ez mostantól így lesz. Ne ess abba a hibába, hogy mindkettőjüknek meg akarsz felelni. A gyerekek idővel meg fogják tanulni a helyes viselkedést, te pedig egyre nagyobb rutint szerzel a hétköznapi helyzetek kezelésében. Fogd úgy fel, hogy ez a gyermeknevelés része, és az újabb és újabb korszakok újabb és újabb kihívásokat hoznak magukkal. A nehézség, amit ma átélsz, amúgy is csak átmeneti.

4. Különböző érdeklődési területek
A gyerek érdeklődése is eltérő lehet idővel.
Megfigyelhető, hogy a testvérek különböző "stratégiákat" választanak azért, hogy kezdetben elnyerjék a szülők figyelmét, későbbiekben pedig, hogy sikeresek legyenek. A gyerekek ezért már  a kezdetektől eltérő érdeklődési területeket találnak maguknak, ahol tehetségüket kibontakoztathatják.

Mit tehetsz?
Ne csak egy területet favorizálj. Ha eddig úgy gondoltad, hogy csak a sport az, ami számít, akkor legyél nyitottabb, és fogadd el a változatosságot, például azt, ha a második gyerek a művészeti irányok felé kacsintgat. Nem lehet minden gyerek ugyanabban sikeres, hiszen nem egyformák. Ugyanabban "megmérettetni" őket nem túl szerencsés.
Nem a kistestvérnek kell ugyanolyan ügyes versmondónak lennie, mint a nagynak, hanem neked kell a gyerekek felé támasztott elvárásaidat magadban átalakítanod.

5. Szervezés
Két gyerekkel már teljesen másképpen kell szervezned az idődet, mint az elsővel, ami rengeteg erőt vehet ki belőled.

Mit tehetsz?
A legtöbb anya könnyen meg tudja osztani figyelmét, és adott idő alatt két vagy akár több tevékenységet el tud végezni párhuzamosan - ez másképpen nem is tudna működni. Néhány tipp, amit érdemes átgondolnod:

  • Sokszor azért stresszeljük magunkat, mert azt gondoljuk, hogy minden feladat sürgős. Mérlegelj fontosság és sürgősség szerint, ne akarj mindent azonnal megoldani. Ugyanakkor az igazán fontos dolgokat semmiképpen ne halogasd.
  • Felejtsd el, hogy mindennek és mindenkinek megfelelj, mert két gyerekkel már annyira sem fog menni, mint egyel. Lehet, hogy eddig valahogy győzted idővel és energiával a teendőket, de be kell látni, hogy a második baba érkezésével új élethelyzet adódik, ami új hozzáállást is kíván. A korábbi, berögzült szokások hirtelen feleslegessé válhatnak, ezért ezeket el kell engedni. Ha folyton idő híján vagy, akkor próbáld meg az elvégzendő feladatokat másképpen megoldani, mint eddig. Saját érdekedben változtass bátran.
  • Ha nem ragaszkodsz minden áron az eredeti tervhez, hanem be tudod kapcsolni a spontenaitás kapcsolót, akkor már nyertél.
  • Adj le az igényekből, elképzelésekből, próbálj meg racionalizálni.

A mai kor egyik nagyon fontos üzente: az egyszerűsítés. Ha sikerül egyszerűsítened a dolgokon, ami mindenre, és a gyermeknevelésre is értendő, akkor a saját magad túlhajszolása is megszűnhet.

Fotók: Pixabay